Stal Nieuwen Ampsen

Nieuws

 

8-5-2024 Weer twee veulens rijker

 

De veulenboom in april heeft zich voortgezet. Ook N8Prin6 en Bonneke hebben inmiddels een veulen naast zich lopen. N8Prin6 liet keurig de voortekenen van een aankomende geboorte zien en na een nachtelijk alarm kwamen we in de wei en was haar veulen al geboren, dat ging snel! Zij verwende ons met nog een merrieveulen van Owynn; een groot en mooi langgelijnde dame die ook makkelijk kan bewegen. Wat mooi dat de twee veulens die we van Owynn kregen ook nog merries zijn; het is toch wel bijzonder om van je eigengefokte hengst nakomelingen te hebben lopen. We hopen dat ze mooi uitgroeien.

Ook Bonneke zette na een vlotte bevalling haar veulen op de wereld. Dit keer kreeg zij een zoon van No Words en ook deze is mooi lang gelijnd en heeft veel houding; hij vindt zichzelf nogal mooi! Maar dat mag; wij zijn ook erg blij met hem... Nu wachten op Giddy-Up, maar zij is pas begin juli aan de telling. Helaas heeft Sonneke in de winter verworpen en zijn Lazou en Maliha niet drachtig gebleken (waren niet gescand).

Inmiddels hebben we No Words bij de eerste 5 merries in lopen; vorige jaren dekten we met hem uit de hand, maar we wilden hem in de koppel proberen. Met zijn karakter verwachtten we niet te veel problemen en dat klopt; wat is hij lief. Binnen 5 minuten al heel vriendelijk contact met de veulens, wat een mooi gezicht <3  De eerste merries zijn alweer gedekt en er is mooi rust in de wei.

 

17-4-2024 Hengstveulen voor Oli4a

 

En ook nummer twee staat al op de wereld! Het is het eerste veulen van Oli4a; zij heeft een prachtig zwart hengstveulentje op de wereld gezet; nog wat schraal, maar mooi gelijnd, prachtig koppie en heel veel houding. Het veulenen ging niet helemaal vanzelf; ze had het wel zwaar en wist niet zo goed wat te doen. Ook lag er een pootje een beetje vreemd, maar gelukkig hebben we dat goed kunnen krijgen. Ze is maar wat gek met haar zoon, en wij ook; het is echt een plaatje en nu al enorm lief <3

 

2-4-2024 Eerste veulen geboren!

 

Afgelopen donderdag heeft ons eerste veulen zich gemeld! De eerste is altijd het leukste, want wat kijk je er de hele winter weer naar uit, zeker met alle nattigheid van afgelopen periode. Tijd voor wat zonneschijn in de wei. En daar zorgt deze vrolijke snuiter wel voor. Wat is Sylvie blij: na wat pech met de veulens van haar Myl1a staat er nu een gezond en blij merrieveulentje naast haar. Extra leuk voor Sylvie dat zij nu de eerste nakomeling van de door ons gefokte goedgekeurde hengst Owynn in de wei heeft staan! Ze heeft zelf hard nagedacht over een naam; op de manege waar ze tot voor kort reed was haar grote lieveling het geweldige schimmeltje Tinette. Besloten werd dat we die dan maar eens moesten eren; deze kleine dappere dame is dus naar haar vernoemd <3  Hopelijk krijgt Sylvie veel geluk met haar... 

 

7-1-2024 Mooie hengstenkeuring achter de rug

 

De afgelopen twee dagen stonden in het teken van de premie hengstenkeuring; onze hengst No Words Needed moest zich hier verplicht laten zien. Vorig jaar konden we hem door een moeilijk jaar qua gezondheid van de hengst niet optimaal laten zien. Ons doel was dus vooral om met hem een andere indruk achter te laten op publiek en jury en dat is gelukt! Dit jaar konden we hem mooi in conditie krijgen en was hij alweer veel mooier in het behang; er stond zo een heel andere hengst. Hij had er zelf ook wel lol in en dat liet hij tijdens zijn drafronde merken. Staartje ging de lucht in en hij danste energiek en met veel plezier door de baan. Hij mocht op de 3e plek terugkomen en behaalde die felbegeerde 1e premie. Geweldig, wat zijn we daar blij mee! Altijd vertrouwen in deze hengst gehad en mooi dat hij zo terug heeft kunnen komen. Zijn drafrondje (ook bij de ereronde) zorgde er ook voor dat de jury hem uitnodigde om eind van de dag terug te komen voor het kampioenschap beste draf, toch een mooie opsteker. Door het spektakel was hij daar wat afgeleid en viel te vaak in galop om nogmaals te laten zien wat hij kan, maar hey, hij liep er mooi tussen!

 

Ook nog wat fokkerstrots; de door ons gefokte voshengsten Ieme en Owynn liepen beiden aan het eind van de dag in het kampioenschap van de middenmaat mee! Beiden waren als 2e geëindigd in hun rubriek, ze kregen allebei een eerste premie. Dus ook de vierjarige Owynn heeft zich mooi opgewaardeerd van een 2e naar een 1e. Heel trots op deze mooie zonen van onze Sonneke, die inmiddels op maar liefst 133 punten zit qua predicaatpunten. Toppertje....

 

Iedereen die ons geholpen heeft, zowel achter de schermen als in de baan: weer ontzettend bedankt! Soms is er wel wat gemopper en gedoe, maar gisteren zijn we gewoon geholpen door mensen die zelf ook een hengst in onze rubriek hadden lopen; hoe mooi is dat!? Dank jullie wel, bijzonder blij met jullie. En natuurlijk met 'onze' voorbrenger Sietse, die zelf ook helemaal enthousiast werd van No Words bij het draven. Enne... top dat jij het allerlaatste rondje van de dag met je eigen hengst mocht ronddraven; nogmaals van harte met jullie prachtige kampioen!

 

26-12-2023 Pony's verkocht

 

Gezien de jonge aanwas met de veulens waar we super tevreden over zijn, moest er toch ook weer wat verkocht worden. In het najaar is onze twenter Palu Rose richting Drenthe vertrokken. Haar ouders zijn beiden afkomstig uit de LH fokkerij en we vinden het dan ontzettend leuk dat zij de fokkerij mag gaan dienen op deze fokkerij; zij is nu in handen van Grietje Liewes. Grietje, veel succes en plezier van deze merrie, we hopen dat ze je veel geluk mag brengen.

 

En afgelopen week is ook onze High5 van haar geboortegrond vertrokken; zij is naar Frankrijk gegaan. Best jammer, want het was een mooie en makkelijke merrie, maar er moesten toch echt weer keuzes gemaakt worden. We hopen dat ook deze merrie de nieuwe eigenaar veel geluk gaat brengen en dat ze daar nog een mooi veulen zal gaan krijgen van Owynn.

 

En dan laatstgenoemde Owynn, onze trots. Hij was na goedkeuring al verkocht, maar heeft dit jaar nog bij ons ter dekking gestaan. Wat is hij letterlijk en figuurlijk gegroeid, we zijn erg blij met zijn ontwikkeling. Zelf zullen we nog een paar veulentjes van hem krijgen en verder heeft hij nog redelijk wat merries van buiten onze stal mogen dekken. We zijn erg benieuwd naar zijn eerste nakomelingen. Inmiddels is ook hij naar zijn nieuwe eigenaren van Stal Rouwkema. Willem en Tamara, veel plezier en succes met deze mooie jongen! We komen van de zomer graag een keer bij hem kijken...  

13-11 Nationaal kampioenschap en Jongerenfokdag

 

We mochten in oktober weer meedoen aan het nationaal kampioenschap, altijd een eer om daar weer te mogen staan! Onze veulenkampioen Saba10i is eigenlijk het hele jaar mooi geweest, maar was nu net niet 'af'; desondanks een keurige 3e plaats in haar rubriek. We kijken met vertrouwen uit naar de toekomst met deze jonge  dochter van No Words en haar halfzusjes- en broertjes. 

 

En ook dit jaar wilden onze dochters natuurlijk weer graag meedoen aan de Jongerenfokdag, de mooiste afsluiter van het jaar. We hebben niets meer in te brengen; ze zoeken zelf hun pony's voor die dag wel uit. Giddy mag van Lynne nooit ontbreken; haar grote lieveling moest weer mee en dan dus ook haar zoon Starbuck maar opgegeven. Best spannend; een merrie voorbrengen lukt haar inmiddels prima, maar als je tegelijkertijd zowel moeder als zoon een rondje moet laten rennen heb je je handen wel vol. Maar ze deed het keurig en wat liet Starbuck zich mooi zien met een mooie draf! Kopplaats voor deze zoon van No Words, Lynne was al helemaal trots. Ook moeder Giddy zou later op de dag vooraan staan in haar rubriek, dus voor Lynne was de dag al helemaal geslaagd. Maar haar dag zou wel héél goed aflopen; de kleine Starbuck mocht namelijk ook nog eens opstellen als veulenkampioen! Hoe leuk, en wat was Lynne vreselijk trots op haar kleine vriendje  <3  Zelf werd ze ook nog eens beste jeugdige voorbrenger in haar leeftijdscategorie, wat een mooie opsteker. Goed gedaan meissie!


Sylvie had ook met zorg haar pony's uitgezocht; de zwarte jaarling Rezah moest mee en natuurlijk werd ook haar eigen pony Myl1a weer op de trailer gezet. En oef, wat had ze haar handen vol aan deze twee merries. Thuis twee hele rustige dames, maar op de keuring waren ze net effe een tikkie te druk, vooral bij het opstellen voor de jury. Beetje gefrustreerd werd Sylvie ervan, maar ze liet zien dat ze haar mannetje wel staat en kon ze wel mooi showen in beweging. Trots op jou! En jawel, ook haar twee pony's mochten de kopplaats innemen. Wat een mooie dag; 4 pony's mee en alle vier op kop  <3  Zij was vooral ongelofelijk trots op Myl1a; het zit niet altijd mee met die merrie. In het voorjaar is ze altijd supermooi, maar het tijdstip van de keuring is voor haar niet de beste periode van het jaar waardoor ze altijd net een 2e premie krijgt. Ook in de fokkerij heeft ze Sylvie nog niet zoveel geluk gebracht. Dus haar verraste en megablije en -trotse gezichtje toen ze met Myl1a op kop liep was voor ons misschien wel het mooiste moment van de dag  <3 

Bedankt organisatie voor weer een mooie dag en op naar volgend jaar!

 

 

8-10 Foto's premiekeuring

 

Op de premiekeuring hebben we ook nog een aantal foto's van onze dieren gemaakt. Geniet mee! <3 

 

 

15-8 Zeer geslaagde premiekeuring

 

De premiekeuring voor dit jaar zit er ook weer op! We hebben zelf vooral erg uitgekeken naar de veulenrubrieken. Thuis waren we érg tevreden over de eerste veulentjes van onze hengst No Words Needed, maar hoe zouden ze het in de baan doen en zou de jury ze kunnen waarderen? Altijd spannend, zo'n eerste jaargang.  Shutterfly hebben we thuis gelaten; hij was niet helemaal in de goede vorm. Helaas hebben we ook Lazou en haar veulen Salena (v. Mellow) thuis gelaten. Lazou gaf erg veel aan haar veulen, wat hen beiden aan te zien was  ;-)  Daarbij is Salena ook een poosje niet helemaal fit geweest. Op naar volgend jaar met deze 2! Dus nog 5 veulentjes overgebleven, allemaal van No Words. En wat ging het mooi! Ze kregen alle 5 premie, waarvan er maar liefst 4 op kop stonden. Dat kan niet beter... En onze grote Saba10i mocht opstellen als veulenkampioen overige maten, en later ook nog eens als algemeen veulenkampioen! Fantastisch, wat waren we daar blij mee. Zij is natuurlijk al best groot doordat het een heel vroeg veulen was, maar ze is eigenlijk altijd echt een goed gelijnd krachtpatsertje geweest die echt goed kan bewegen. Mooi dat ze dat ook even liet zien en zo een heel mooi begin voor onze jonge hengst.

 

Bij de jeugd hadden we niet zoveel; de laatste jaren hadden we wat minder veulens en ook nog vrij veel hengstjes. Maar ook deze twee dames lieten zien uit het goede hout gesneden te zijn. Rezah (v. Moviestar) was misschien een beetje de verrassing van de dag met haar kopplaats, maar wat kwam ze de laatste weken voor de keuring naar ons toe! Ze is nog érg jeugdig, maar daar houden wij wel van. Leuk dat ze zo mee kon draaien. Onze twenter Palu is hard gegroeid, inmiddels toch een middenmaatje geworden en helaas wat druk. Ze kan goed bewegen, maar liet dat nu niet helemaal zien. Maar op de tweede plek met een premie is natuurlijk prima op zo'n dag. Dik tevreden mee.

 

Tussen de middag mochten onze dochters hun beste beentje voorzetten. Nog goed geoefend thuis en met veel plezier de baan in. Lynne heeft met Giddy even een iets makkelijkere pony dan Sylvie, die voor haar eigen Myl1a koos. Thuis een hele brave pony, in de baan altijd wat drukker en sterker. Inmiddels kan ze daarmee ook goed laten zien dat ze dat wel aankan, maar het totaalplaatje van Lynne gaf nét de doorslag; zij had een puntje meer dan Sylvie en werd beste jeugdige voorbrenger van 5 tm 10 jaar. Op naar Lunteren! En mooi dat ze het daar dan weer lekker samen gaan doen; Sylvie zal dan mee de baan in gaan als aanjager. We kijken er nu al naar uit.

 

Na de pauze de driejarige merries. We dachten thuis dat Oli4a nét op het randje van 1e / 2e premie zou zitten en dat klopte. Dit keer kreeg ze het oranje lint op de 3e plek, de 1e 2 merries kregen een eerste. Ook Oli4a is nog erg jeugdig, dus maar eens zien hoe we haar er volgend jaar voor kunnen zetten. N8Prin6 werd in een hele mooie rubriek grote maats pony's als 2e opgesteld met wederom een 1e premie. Wat een druktemaker, maar ook wat een sterke merrie. Mooi om te zien. Myl1a is een merrie die altijd keurig haar 2e premies heeft behaald, en we wisten dat er dit jaar ook niet meer in zat. In het voorjaar is ze altijd zo mooi, maar zo half augustus is het niet helemaal haar tijd. Maar deze 2e premie heeft ze er mooi weer bij. Volgend jaar met (hopelijk) een veulen aan de voet gaan we het nog eens proberen voor die 1e.

Al met al dus weer een hele mooie dag. Een dag die we nooit kunnen bewerkstelligen zonder een heel team van mensen om ons heen. Inmiddels al heel wat jaren onze vaste voorbrenger Sietse, die dit jaar samen met Jeroen de meeste pony's voorbracht zoals alleen hij dat kan. Bedankt mannen, jullie waren top! Achter de schermen werd alles geregeld door Marije (ook nog eens chauffeur, waarvoor extra dank) en Marijke (wat leuk dat je er weer bij was!!). Ook Lynne, Sylvie en vriendinnetje Nina waren er maar druk mee. Caspar, bedankt voor het trotseren van de nattigheid van het wassen. Fantastisch dat je daar weer een handje bij wilde helpen; we hebben je al gezegd hoe blij we er mee zijn. Dus iedereen: bedankt! Nu lekker genieten van het mooie spul in de wei <3

 

 

10-8 Laatste veulentje geboren

 

Afgelopen week is ook ons laatste veulentje geboren <3  Zoals in het vorige bericht geschreven was Maliha vrij laat aan de tijd; ze is wel iets ingelopen, want ook zij gaf ons iets eerder dan gepland haar veulen. Ze begon al 6 weken voor de uitgerekende datum met melk lekken; we waren bang dat ze (na alle moeite om haar drachtig te krijgen) nu te vroeg zou gaan veulenen, maar gelukkig wachtte ze daar nog even mee. Overdag was ze toch een tikkie kijkerig en toen het alarm in de nacht ging was ze al druk bezig. Ze was enigszins in de stress dus dat maakt het toch wat spannender. Maar gelukkig ging alles goed en gaf ze een prachtig vos merrieveulentje. Ja, TJE! Want wat is ze klein! 52 cm, we gaan zien waar ze straks op uit gaat komen. Maar flink beenwerk, prachtig koppie en op dit moment in elk geval heel mooi in de verhoudingen. En al direct een lekker eigenwijs, maar lief karakter. Wij zijn er zeker blij mee. We hadden dit seizoen op een Sonneke uit Sonneke gehoopt, maar toen die een hengstje bleek te hebben hoopten we dat één van haar dochters nog een merrie zou krijgen. En dus krijgt onze mini de naam Sonneke v. Nieuwen Ampsen, als eerbetoon aan onze fantastische stammoeder! Wie weet wordt zij de stammoeder van Lynne's minifokkerij  ;-)

 

 

12-7: Twee veulentjes op één dag geboren

 

Afgelopen weekend hebben we weer uitbreiding in de wei gekregen. Lazou en Giddy zaten zo'n vijf weken uit elkaar met de uitgerekende data, maar ze besloten het op dezelfde dag te doen. Vroeg in de ochtend was er een merrieveulen voor Lazou en wat zijn we blij met dit zwarte merrietje! Een sterk veulen met veel houding en goede bewegingen. Vader van Salena is Mellow v.d. Nesche.


En onze lieve trouwe Giddy  gaf in de avond haar veulentje van No Words Needed. Lynne heeft een beetje een abonnement op hengstveulentjes fokken en we hadden haar na het verlies van Marende zo een merrietje gegund, maar Giddy gaf weer een zoon. Hij is nu al schaapmak, want wat zijn Lynne en Sylvie er druk mee; hij wordt behoorlijk vertroeteld  <3  Starbuck is nog een beetje een slungeltje, maar zit verder wel goed in elkaar. We zullen zien hoe hij gaat ontwikkelen.

 

Dan hebben we nu nog maar één hoogdrachtige merrie in de wei lopen. Maliha kregen we steeds niet drachtig en vorig jaar zijn we gewoon tot laat in het seizoen doorgegaan, wat betekent dat zij pas half/eind augustus haar veulen zal krijgen. Dus daar moeten we nog even op wachten.

 

De keuring zal ook met een maandje weer plaatsvinden. Ons doel van de laatste jaren van max 10 pony's op de keuring is heel erg mislukt, maar ja, met de eerste jaargang van No Words hebben we sowieso al zijn veulentjes opgegeven en dan gaat het hard ;-)  Er zal best nog wat afvallen, maar we gaan de boel weer zo goed mogelijk voorbereiden!

 

19-5: Weer twee veulentjes rijker.

 

Zoals we wel gewend zijn van haar begon Sonneke al wat vroeger dan de uitgerekende datum aan haar laatste loodjes. Ze is eigenlijk altijd wel een week of 3 eerder dan 'gepland', dus dat verrast ons niet meer. Er waren eergisteren twee vriendinnetjes van Lynne en omdat we het aan zagen komen dat het veulen eraan kwam, bleven ze wat langer hier. Maar nee, Sonneke houdt van wat rust om zich heen en net nadat de dames weg waren liet ze haar kind zien. Wat hadden we stiekem gehoopt op een 'Sonneke uit Sonneke', maar het is een gezond ventje geworden. Het is maar een ukkie, nog vrij schraal en miste wat 'leven', maar hij zit prima in elkaar en je ziet hem met de paar uur sterker worden. Inmiddels dartelt hij vrolijk met moeder mee door de wei, maar hij houdt ook echt enorm van wat menselijke aandacht en komt steeds naar ons toe. Brutaal dinkie. Benieuwd hoe hij uit zal groeien.

En de nacht erna dacht ook haar weidegenootje N8Prin6 dat ze maar van die dikke buik af moest. Die zagen we nog niet helemaal aankomen, maar gelukkig had ze al wel de melder op 's nachts. Ze kreeg een knap merrieveulen met lengte en maat; wij mogen haar wel graag zien! Erg dankbaar dat ook deze twee gezond en wel op de wereld staan. Nu even rust en dan op naar de laatste drie. Deze zijn nog erg gespreid aan de tijd, dus we blijven nog even een beetje bezig met deze veulentijd  ;-)

 

7-5-2023: Eerste drie veulentjes geboren!

 

Door een wijziging binnen onze website-host liggen we wat achter met de updates. Ik snap nog weinig van het nieuwe systeem, dus hier en daar zullen dingen er niet helemaal zo uitzien zoals ik wil  ;-)  Maar we hebben wel nieuws! Want de eerste drie veulentjes dartelen inmiddels in de wei. De eerste is zelfs alweer bijna 3 maanden oud!! No Words Needed moest vorig jaar al een keer springen voor het sperma-onderzoek en we wisten gelijk dat hij z'n werk goed zou kúnnen doen want Bonneke was gelijk dragend. En als ze dan ook nog bijna 2 weken voor de uitgerekende datum gaat veulenen, wordt het wel heel vroeg. Op 21 februari werd Saba10i geboren! Een merrieveulen die gelijk wijs de wereld in keek. En met veel bot, waar we op hoopten met No Words. Het is een behoorlijk eigenwijs portretje, maar we zijn erg blij met haar.

 

Helaas daarna een domper: een maand te vroeg heeft Myl1a haar veulen gekregen. We vonden dit veulentje 's ochtends dood in de wei, ze had nog helemaal geen voortekenen. Waarschijnlijk heeft het al niet meer geleefd bij de geboorte, maar het blijft toch heel verdrietig. Vooral voor Sylvie; Myl1a is haar pony en ze had zo gehoopt op een merrieveulen, wat het ook nog eens was. Echt balen....


High5 was de volgende merrie die haar veulen liet zien. Een mooi, chique hengstveulentje die de naam Shutterfly heeft gekregen. Na wat jaren pech is het mooi haar weer met een kind aan de voet te zien. 

En de laatste voor nu was Latoya, zij heeft gisteren haar veulentje gekregen. Eigenlijk weinig aan haar te zien; ze was heel iets geschoten in het uier, maar dat moest nog wel wat meer doorzetten. Maar ze was toch wel erg vochtig op de borst, even in de gaten houden. Niet lang daarna begon ze te veulenen. Dat ging heel voorspoedig, en al snel lag er een heel mooi merrieveulentje bij haar. Met dit veulentje zijn we wel heel wijs! Zij krijgt de naam Shady Lady. 

Erg benieuwd hoe deze drie veulentjes zich zullen ontwikkelen en natuurlijk ook wat de overige merries nog voor ons in petto hebben. Binnenkort zullen we even wat foto's maken van dit grut  <3 

Overigens hebben we ook nog een stamboekopname bezocht, dit jaar met Oli4a. Zij is opgenomen in het stamboek en wel met een stokmaat van 98 cm. Blij met deze zwarte dochter van Bonneke x Herbert!

1-2-2023: Afscheid van Marende

Wat een verdriet! Eind januari hebben we afscheid moeten nemen van de grootste knuffel van stal; de bruine Marende. Wat voelt het oneerlijk als zo'n vrolijke, jonge merrie ziek wordt en het niet overleeft. Alle benodigde zorg is met alle liefde gegeven, maar ze heeft het niet mogen halen. Marende was door Lynne 'ingepikt', het was háár pony. Zo'n enorm lief ding! Dus ja, veel verdriet. Zij heeft maar geen geluk met haar pony's; hopelijk krijgt Giddy een mooi merrieveulentje zodat ze daar weer mee verder kan....

Dag allerliefste Marende, we zullen je heerlijke karaktertje missen :-(

 

 

 

12-1-2023 Premiekeuring Hengsten

Begin januari gingen we met twee hengsten richting Mariënheem voor de premiekeuring. Onze beide hengsten Owynn en No Words Needed moesten verplicht getoond worden, en dit zorgde voor wat hoofdbrekens. Arnold moest zelf jureren en Arianne was door omstandigheden ook niet in staat die kant op te gaan. Een mega-, mega-, mégagrote dank voor alle hulptroepen die bij wilden springen! Anne en Wout Brinkman die ervoor zorgden dat onze hengsten in Mariënheem terecht kwamen en daar ook hielpen bij alle voorbereidingen, het topteam van Hessel en Harman die onze hengsten hielpen klaarmaken en natuurlijk 'onze' kanjer Sietse die ook de voorbereidingen op zijn schouders nam en de hengsten zoals altijd vakkundig voorbracht. Geweldig dat je op zulke momenten meerdere mensen om je heen hebt die zonder twijfelen bijspringen....

No Words stond er thuis in onze ogen best redelijk op, maar in de baan was te zien dat een paar kilo meer toch beter was geweest. Hij is een tijd ziek geweest en dan is op gewicht houden niet makkelijk; tevens was hij daardoor erg beschadigd in zijn behang. Geen eczeem gelukkig, maar een tijdelijk probleem. Inmiddels is het best aardig aangegroeid, maar het is nog lang niet wat het was. Dat deed het totale plaatje simpelweg geen goed, maar we hebben toch besloten hem daar (met veterinair attest) te laten zien. Hopelijk staat hij volgend jaar weer in volle glorie op de HK ;-) Een tweede premie werd dit jaar weer zijn deel.

Onze jonge hengst Owynn mocht aan het eind van de middag. Wat zijn we blij met hem met zijn fijne karakter. Hij liet zich prima zien in zijn groep, stapte en draafde fijn door de baan en ook voor hem was een tweede premie het resultaat. Het is nog maar een broekkie, dus we gingen hier van tevoren ook wel van uit. We zijn heel benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen. Hij is inmiddels verkocht en zal ná het dekseizoen van 2023 onze stal verlaten voor de groningse weilanden bij Willem Rouwkema en Tamara Visser. We hopen dat jullie heel veel plezier en geluk met Owynn zullen hebben! Owynn is dit seizoen beperkt beschikbaar voor gastmerries.

 

14-12-2022: Owynn is goedgekeurd!

Afgelopen week was het weer zover, de jonge hengstenkeuring. Zo'n 150 jonge hengsten die hun beste beentje voor moesten zetten om zo te proberen een deklicentie in de wacht te slepen. Dit jaar hadden wij één jonge hengst, nl. Owynn v. Nieuwen Ampsen. Een zoon van onze stammoeder Sonneke L.H. (kr. Superpreferent) x Herbert v.d. Viersprong. Eentje die als veulen al opviel en waar we altijd wel vertrouwen in hebben gehad. Maar ja, het moet allemaal wel gebeuren in die paar minuten dat ze in de baan zijn. Donderdag was de eerste bezichtiging. Eigenlijk waren we nog niet helemaal tevreden met hoe hij zich liet zien, maar hij mocht wel door naar de 2e bezichtiging die op zaterdag plaatsvond. En daar liet hij beter zien uit wat voor hout hij gesneden is. Hij vond het nog steeds spannend en was een tikkie druk, maar toch door naar ronde 3! Daar liep hij dan in een groep met de overgebleven hengsten; uiteindelijk gaan er nog twee uit, maar Owynn mocht blijven lopen! Wauw, wat ontzettend gaaf. Dit was nog wel een droom van ons, een goedgekeurde hengst uit onze fokkerij. Natuurlijk heeft Ieme via een omweg inmiddels ook een selectielicentie, maar eentje die direct goed genoeg is in de ogen van de jury is wel heel bijzonder om mee te maken. Supertrots op deze lieve hengst. Natuurlijk moeten de onderzoeken allemaal nog goed gaan, maar dit nemen ze ons niet meer af. Alle hulptroepen van donderdag en zaterdag: mega bedankt voor het bijspringen, waar dan ook. En natuurlijk Sietse en Jeffrey voor het voorbrengen.

Op naar de premiekeuring in januari met twee hengsten; No Words Needed en.... Owynn!


28-11-2022: Jongerenfokdag

Natuurlijk konden onze meiden het ook dit jaar niet laten; er moest deelgenomen worden aan de Jongerenfokdag! Een prachtige afsluiter van het keuringsseizoen met de leukste en gezelligste keuring van het jaar. Fijn dat het dit jaar weer kon!

Lynne wilde Giddy-Up nog een keer graag meenemen. Zo gezegd zo gedaan, maar haar veulen liep er nog bij. Tja Lynne, dan moet je aan de bak en mag je voor het eerst een veulen voorbrengen. Dat was best even spannend, zo met twee pony's tegelijk door de baan rennen. Maar ze deed het met flair en haar kleine lievelingetje Rhodium mocht op kop opstellen. Wat was ze trots op hem.

Als we dan toch met twee trailers gaan kunnen we ook wel een pony opladen voor neef Wout; voor hem hadden we Palu Rose opgegeven. Ons raskikkertje werd nogal druk in stap en zo moest ze een plekje terug, maar wat liet Wout haar, met name in de ereronde, prachtig draven! Ze ging er machtig overheen en Wout had een grote grijns op z'n gezicht. Volgend jaar geven we je er een paar meer mee Wout ;-)

Dan Oli4a met haar grootste fan Sylvie. Op de premiekeuring was Sylvie er al achter gekomen dat Oli nogal sterk is, en ook nu viel het nog niet mee haar een beetje bij zich te houden. Maar Sylvie laat zich niet gek maken en liet uiteindelijk wel zien wie de baas was. Toppertje! Een mooie 2e plek voor onze zwarte dame.

Ze kán ook gewoon rustig zijn hoor!! ;-)

En dan Giddy dus nog. Ook zij stond weer een potje charmant te zijn in de baan, wat blijft het toch een mooie pony. Voor hen ook een 2e plek in de rubriek.

Al met al hebben we weer genoten van alle gezelligheid met de andere deelnemers. Organisatie: bedankt! We zijn er volgend jaar zéker weer bij.31-10-2022: Nationale keuring en drachtige merries

Ook de nationale keuring is inmiddels achter de rug. We zijn met onze kleine blondie Palu Rose (Sonneke x Joris L.H.) richting Lunteren afgereisd. Niet teveel verwachtingen, gewoon trots dat we mee mochten doen! Ze had er niet zoveel zin in die zaterdag. Ze kan echt lekker draven, maar dat liet ze niet zien; ze was niet echt vooruit te branden. Jammer maar helaas; we kijken er naar uit haar verder te zien ontwikkelen.

Inmiddels hebben we het laatste trailerritje voor het scannen op dracht ook achter de rug. Onze kleine zwarte dame Maliha bleek een moeilijk geval. Vorig jaar niet drachtig gekregen en ook dit jaar lukte het maar niet. Maar ein-de-lijk had de dierenarts goed nieuws; er was een vruchtje zichtbaar! Zo ontzettend blij mee; het is zo'n leuke pony met goede bewegingen, maar ze miste dat beetje vrouwelijkheid. Hopelijk gaat dat nu een beetje veranderen als ze straks een klein ding aan de voet heeft lopen.

Dit betekent ook dat onze No Words Needed het prima heeft gedaan! Er zijn 22 merries (9 van onszelf) dragend van hem. Dat aantal was niet helemaal de bedoeling, maar voor vrienden en vaste gastmerries hebben we toch de deur wat verder open gezet dan we eigenlijk voor ogen hadden :D We hopen dat de meeste veulentjes gezond en wel geboren zullen worden en zijn razend benieuwd naar zijn eerste jaargang! We hebben onlangs nieuwe foto's van hem gemaakt; die zullen we deze week ook eens plaatsen op deze website. In totaal verwachten wij nu 10 veulens; 9 van No Words en ééntje van Mellow v.d. Nesche.


14-9-2022: Geslaagde Premiekeuring

Onze premiekeuring zit erop! Oorspronkelijk gepland voor vrijdag 12 augustus, maar wat was het warm! We hebben die woensdag alles gewassen, maar donderdagochtend toch besloten alles af te melden. Wij moeten de hele Achterhoek door naar Gendringen; bijna een uur in een warme trailer met 50/60 km/u, dus het tocht ook amper door. Dat konden we onze pony's niet aandoen. Gelukkig voor ons werd later de hele keuring afgelast en een alternatieve datum werd geprikt; zondag 4 september moest het nu gaan gebeuren. Gelukkig ging het wassen nu mooi snel ;-)

De veulentjes zetten hun beste beentjes voor. Rymmert (Myl1a x Ieme) haalde keurig zijn premie op de 3e plek. Rhodium (Giddy x Kyle) en Ravi (N8prin6 x Kyle) overtroffen dit nog door hun premies met een kopplek te behalen. Heel fijn begin!

Bij de jeugd hadden we maar twee pony's bij ons. Palu Rose (Sonneke x Joris) haalde vlot haar enterpremie op met een kopplaats en Oli4a (Bonneke x Herbert) haalde haar premie op de tweede plek. Een fijne ochtend dus, en als extraatje wist Palu het jeugdkampioenschap kleine maat voor zich op te eisen. Onze kleine blondie, we vinden haar zo leuk....

In de pauze mochten onze dochters laten zien wat ze kunnen bij de jeugdige voorbrengers. Lynne mocht met haar eigen vertrouwde Giddy lopen en deed dit als een pro en met een dikke glimlach om haar mond. Wat is ze gek met haar ponietje, en wat laat die zich fijn voorbrengen. Sylvie besloot voor Oli4a te gaan; die is ook altijd makkelijk. Maar toch wel wat sterk, zo ervaarde Sylvie. Maar ha, die liet zich niet op de kop zitten en ze wist Oli4a uiteindelijk goed in het gareel te krijgen. Trots op onze meiden; nog een paar jaar en we kunnen langs de kant gaan zitten!

Na de pauze de driejarigen; we waren erg benieuwd hoe onze grote maats vos N8Prin6 (Bonneke x Joris) het zou gaan doen tussen het zwarte geweld. Ze kwam keurig op de 2e plek te lopen, maar veel belangrijker, het rood-wit-blauwe lint werd aan het halster gehangen! Heel gaaf, het is een powermerrie maar ze is zo sterk en druk met haar zenuwen. Top dat het toch gelukt is. Myl1a (Bonneke x Elmar) was de volgende; zij liep net als vorig jaar op een 2e plek, en weer greep ze nét naast die 1e. We hadden stiekem een beetje hoop, maar wisten ook dat het geen dikke zou zijn. Volgend jaar weer proberen. Maliha (Sonneke x Herbert) heeft veel uitstraling en wist een kopplaats in de wacht te slepen, met wederom een 1e premie. Zij heeft even een veulentje nodig om nog wat mooier en vrouwelijker te worden, maar ze is verder zó leuk en met een heerlijk karakter. Als laatste hadden we Latoya (Sonneke x Elmar) nog bij ons. Helaas had de uitstel van de keuring haar net níet zo goed gedaan; zij is het mooist in het zomertenue en had nu al wat meer haar waardoor ze iets gewoontjes oogde. En dat terwijl ze dat in de zomer zeker niet is en éxtra kan bewegen. Maar we konden ons prima bij deze 2e premie neerleggen.

Al met al dus een heel geslaagde keuring, ook al ging de voorbereiding met wat horten en stoten. Natuurlijk niet in het minst door ons fantastische team van helpers: Sietse en Jeroen die bijna alles weer top voorbrachten, Wout die bij sprong waar nodig, Marije die gelukkig ook nog even kon komen, onze top-ponywasser die ook weer een handje kwam helpen dit jaar... Zonder jullie is het niet mogelijk! Enorm bedankt voor alle hulp <3  

Palu Rose

20-7-2022: Laatste veulen ook geboren

Hij staat inmiddels al even op deze wereld, maar is nog niet genoemd op onze website. Op 16 juni werd ons laatste veulen van dit jaar geboren; Ravi! Een mooi, licht hengstveulentje voor N8Prin6, vader is Kyle v.d. Apoloniahoeve. Blij mee; deze kan ook de opfokwei weer in ;-) En zo zijn we met vier veulens al aan het einde van het seizoen. Drie hengsten en één merrietje rijker en dík tevreden met deze jonge aanwas.

Nu kunnen we weer richting de keuring kijken. Alle jonkies gaan mee en een paar jonge volwassen merries die nog een premie nodig hebben voor het kroon-predicaat; zo komen we op 12 opgegeven pony's. Werk aan de winkel, maar goed te doen. Zin in een gezellig, sportief dagje vol met mooie pony's!


5-6-2022: Veulentijd!

Het is de hoogste tijd voor een update, want de eerste drie veulentjes zijn geboren! Helaas een mindere start dit jaar: toch twee pony's die gust waren die we eigenlijk niet helemaal aan hadden zien komen. Omdat we vorig jaar een niet zo soepel dekseizoen hadden, waren er al een tweetal bewust leeg gelaten. Dus minder veulens dan normaal. En dan veulent Latoya ook nog eens 7 weken te vroeg, wat een pech! Het veulentje was zo'n fel, levenslustig veulentje en heeft nog een aantal uur geleefd, maar ze had eigenlijk geen schijn van kans. Een dag later gelukkig wel een mooie dag; Myl1a kreeg haar eerste veulentje en dat verliep prima! En gelukkig ook gelijk een fijne mama voor haar kind. We willen zelf heel graag een jonge Ieme-merrie in de wei dus stiekem bij deze de meeste hoop op een merrie. Maar wederom een hengst van Ieme in de wei. Goed, na de pech van de dag ervoor ben je allang blij met een vrolijk dartelend mannetje in de wei... Hij gaat Rymmert heten.

Twee weken later was het de beurt aan Lazou; zij zette een heel wakker merrieveulentje op de wereld van Moviestar. Een merrietje met een hele vlotte stap en erg veel houding. Lazou is er maar weer druk mee, want ze danst de wei aardig rond. We zijn benieuwd naar hoe ze gaat ontwikkelen.

En gisteren kondigde veulen nummer 3 zich aan. Giddy-Up liep al een weekje met wat hars, maar het zette niet echt door. Ze stond nog wat te suffen aan de draad naast haar weidemaatje, ploft letterlijk in één keer neer en begint te veulenen. Zo hebben we het nog nooit gezien, heel apart. De bevalling liep verder net zo vlot als de aanloop ernaar toe en al snel was haar zoon geboren. Lynne's pony's krijgen alleen maar hengsten, zo jammer voor haar. Maar ze is apetrots op moeder en kind! Nu is het wachten nog op N8Prin6 die begin juli aan de tijd is. Eens zien wat zij nog in petto heeft.

Inmiddels is No Words Needed ook mooi aan de slag; hij pakt het mooi op en de eerste merries zijn inmiddels drachtig van hem. Enorm nieuwsgierig naar volgend jaar!! Binnenkort maar eens wat zomerfoto's van hem maken...

Rymmert en Rezah


15-4-2022: N8Prin6 opgenomen in het stamboek

Afgelopen zaterdag zijn we met onze stoere N8Prin6 naar de stamboekopname in Mariënheem geweest. Zij komt uit de eerste jaargang van Joris L.H., in dit geval gekoppeld aan Bonneke. Een pony met spierwitte manen en met veel power in het lijf, die behoorlijk groot is geworden voor ons doen. Ze werd met een mooie lijst en een bovenbalkscore van 80-80 opgenomen met een stokmaat van 1.02m. Ze is op dit moment drachtig van Kyle v.d. Apoloniahoeve, dus eens zien wat deze combinatie ons gaat brengen.


10-1-2022 Nieuwe hengst op stal

Al geruime tijd waren we op zoek naar een eigen hengst, maar we konden die éne steeds niet vinden. Begin 2021 zaten we weer te spitten in de bloedlijnen die wij mooi vinden; welke potentiële hengsten zouden er bij de volgende hengstenkeuring aangeboden kunnen worden? Een merrie die wij altijd prachtig gevonden hebben en die ook een bijzondere fokkerij heeft opgebouwd is Paulientje v.d. Baatehof. Bij de nakomelingen van haar kampioensdochter El-Vida zagen we zoon No Words Needed staan; een nakomeling uit de zwarte Iwan v.d. Tienmaatsweg. Hmmmm, dat klonk erg interessant. Contact gezocht met eigenaar Ralph en jawel, deze hengst liep nog bij hem in de opfok. Afgesproken werd dat we in de zomer een keer zouden komen kijken en dat we zeer geïnteresseerd waren. Eind augustus zagen we hem voor het eerst. Een nog heel groene hengst die nog wat ontwikkeling miste, vooral in de hals. Maar we zagen ook de potentie! Mooie schoft, goede en correcte bewegingen, goed fundament... De optie tot koop werd vastgelegd. In december moest het dus 'ff' gebeuren op de jonge hengstenkeuring. Nog steeds groen, maar hij is er duidelijk in aan het groeien. Vooral in zijn draf imponeerde hij. En jawel, hij kreeg zijn deklicentie; we zijn een hengst rijker! Heel fijn dat de hengst ons ook gegund is door Ralph en Geert, we zijn er echt enorm blij mee. Afgelopen zaterdag op de premiekeuring liet hij het vooral in stap door de stress een beetje zitten (maar liet hij in draf weer zien wat hij kan!) en dat samen met de groenigheid resulteerde in een prima tweede premie. Na afloop hebben we hem lekker mee naar huis genomen. Hopelijk zijn de onderzoeken straks allemaal in orde en kunnen we met hem aan de slag. We zijn enorm benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen en kijken nu al uit naar de veulentjes van 2023.....


13-12-2021 Sonneke Superpreferent!

Iets waar we al een paar jaar naar uit keken is nu een feit: onze stammoeder Sonneke L.H. is afgelopen week superpreferent geworden! Een supermooie prestatie voor een vosmerrie van 19 jaar en we zijn dan ook apetrots op onze blonde dame <3  

Eind vorig jaar zei Arnold nog: "ik denk dat we Sonneke in december 2021 zover hebben". Arianne moest toen lachen. Dan moest wel écht alles op z'n plaats vallen en dan zou er vast ergens een kink in de kabel komen. Latoya had een 2e premie, en die moest dit jaar dan een eerste halen, net als de driejarige Maliha. Hengst Nalante moest een twenterpremie halen óf op de HK opgenomen worden in het stamboek. Vervolgens moest Sonneke zelf nog een levend veulen op de wereld zetten en die moest óók nog geprimeerd worden. Dat zijn wel veel wensen. Het veulen van dit jaar kwam een maand te vroeg; daar ging het dus al bijna mis. Maar Palu Rose bleef na een moeilijke start leven en werd op de nakeuring geprimeerd. En op de premiekeuring hadden de halfzusjes beiden hun eerste premie behaald. Dus afgelopen weekend was het de beurt aan Nalante om het allerlaatste puntje binnen te slepen voor zijn moeder. We waren blij met hoe hij erop stond en vakkundig voorgebracht werd door team Nijhof (bedankt Benno en Sara!); het is nog een heel groen hengstje, maar kan heel erg goed bewegen. En jawel, veterinair ook gewoon goed.

Dus: missie geslaagd! Sonneke Superpreferent, wauw!

Nalante moest natuurlijk nog door en hoewel hij werd doorverwezen naar de 2e bezichtiging, moest hij daar het veld ruimen en kon de kroon niet op Sonneke's prachtige fokkerij gezet worden door een door de jury goedgekeurde zoon. Maar goed, het belangrijkste doel was geslaagd. En in januari zal haar zoon Ieme v. Nieuwen Ampsen als allereerste basishengst gaan promoveren naar een selectielicentie; staat dat toch mooi vermeld in haar nakomelingen-rijtje! Ieme die al twee nationaal veulenkampioenen leverde en dit jaar zoon Noemor goedgekeurd zag worden; ook iets om trots op te zijn. Familie Klaassens, bedankt voor het geloof in Ieme en voor al het goede werk dat jullie ermee gedaan hebben, samen met Hessel en Michelle. Proficiat met beide hengsten en op naar januari!


11-11-2021 Candora, Phebe en HG verkocht

Met weer een paar leuke merrieveulens van dit jaar, moest er helaas ook weer wat verkocht worden. Afgelopen zaterdag zijn Candora en de hengst Bäckens HG opgehaald. HG, de hengst met zo'n mooi en veelbelovend papier; hij had zich goed ontwikkeld afgelopen jaar, maar helaas laat hij zich door stress niet goed genoeg zien en hebben we besloten hem niet nogmaals voor de hengstenkeuring te brengen. Enorm jammer!

Candora, de merrie die al eens middenmaat- en dagkampioen werd bij ons en ons de prachtige Lazou bracht. Verder kreeg ze vooral hengsten en is het natuurlijk geen eigen fok; dat speelde allebei wel mee in de beslissing dat zij weg mocht. Je moet immers weleens wat als er jonge aanwas in de wei loopt.

Verder is ook Phebe verkocht, en wel aan Klaas Oudman. Phebe is een heel licht vosje, ze valt zeker op in de wei. We hopen dat ze het goed gaat doen in het noorden. Voor nu blijft ze nog een paar weken bij haar moeder High5, maar zal ze binnenkort de reis naar het noorden gaan maken. Veel plezier van Phebe!14-10-2021 Veulenpremie voor Palu Rose op de nakeuring

Vorige week zijn we met Palu Rose nog naar de nakeuring geweest. Palu, een maand te vroeg geboren en geen hele goede start; het was maar zo'n sprietje. Maar ze wordt toch echt wel leuk! Voor haar moeder wilden we graag nog een puntje pakken met dit veulen. Missie geslaagd! Hoewel ze zich zeker in draf niet helemaal liet zien zoals ze kan, pakte ze met haar mooie voorkomen toch een veulenpremie. Hierdoor staat haar moeder Sonneke op 99 punten en is ze dus nog slechts 1 puntje verwijderd van het superpreferentschap. Haar zoon Nalante is opgegeven voor de hengstenkeuring: als hij in elk geval opgenomen wordt in het stamboek heeft ze dit prachtige predicaat te pakken. Fingers crossed!


11-09-2021 Hele mooie keuringsdag achter de rug

Het is inmiddels alweer even geleden, maar toch nog even een verslag van onze premiekeuring begin augustus; de resultaten zijn namelijk zeker de moeite waard van het vermelden! In de eerste rubriek kwam gelijk ons hengstveulen Par1o v. Nieuwen Ampsen (Joris x Bonneke). Een mooi sterk veulen met spierwitte manen en fijne bewegingen. Hij mocht als kopnummer van zijn rubriek opstellen, heel fijn begin! Daarna de beurt aan Prada (Joris x Latoya); misschien wel ons mooiste veulen van dit jaar en ze kan net zo goed bewegen als haar moeder. Zij zat net iets in de beruchte veulendip, maar toch een mooie 2e plek te pakken. Daarna de kleine Parzival (Hedric x Marende). Parzival wordt hier nogal verwend door onze dochters en hij is heeeeeeel lief. Misschien wel té lief ;-) Hij mocht als 4e opstellen en het derde oranje lint was een feit. Wat was Lynne trots op haar veulentje. Als laatste veulen mocht Phebe (Joris x High5) opdraven. Ook voor haar een tweede plaats. Prima start van de dag dus, en die zou nog beter worden want Par1o mocht later in het midden opgesteld worden als reserve veulenkampioen. Blij met dit hengstje, die bij ons de opfok in zal gaan.

Bij de jeugd hadden we het vrij rustig; alleen de halfzusjes Oli4a (v. Herbert) en N8Prin6 (v. Joris) moesten klaargemaakt worden. Beide dochters van Bonneke en wij zijn super tevreden over deze dames. De zwarte Oli4a valt altijd wel op met haar charme en dat deed ze in Gendringen ook; de jury beloonde haar met de kopplaats. De grote maats vos N8Prin6 heeft enorm veel power in het lijf, maar die hadden we nogal royaal in conditie; die groeit van de lucht! Maar in een enorme rubriek met verder nog 10 zwarte pony's pakte ook zij de kopplaats! Blij met deze twee knappe merries; mooi om zulke jonge aanwas in de wei te hebben staan.

Dan nog een andere jeugdrubriek; de jeugdige voorbrengers! Twee jaar geleden had Lynne al meegedaan, maar nu mocht ook Sylvie haar voorbreng-debuut maken. Ze wilde heel graag met haar eigen pony Myl1a, maar oh, wat is dat toch een eigenwijsje. Een echte shet sowieso, want het gras was belangrijker dan haar baasje, die er nogal gefrustreerd van raakte. Toch kon ze het ook mooi oplossen, samen met papa. Het stappen en draven ging supergoed, dus ze mag apetrots op zichzelf zijn. Grote zus Lynne had het geluk dat we een plekje over hadden in de trailer en ze haar lieve Giddy-Up mee mocht nemen, speciaal voor deze rubriek. Giddy is simpelweg wat handzamer dan Myl1a en dat kon je zien. Maar ook Lynne deed alles keurig zoals het moest. Zij werd bij hun leeftijdscategorie kampioen bij de jeugdige voorbrengers en mag weer naar Lunteren. Het stralende gezichtje was alles waard! Trots op onze meiden!

We hadden drie driejarigen, altijd benieuwd hoe dat gaat. Myl1a (v. Elmar) is vooral in type echt een mooi dier, maar ze was een tikkie down in de laatste week voor de keuring. Dat kostte haar nu net de eerste premie, maar keurig op de 2e plek met een 2e premie. Bij de kleine maat mochten Marende en Maliha tegen elkaar, twee jonge Herberts. Maliha kan best een druktemakertje zijn, maar verkoopt zich altijd wel. Voor haar de kopplaats en een eerste premie! Marende is juist de braafheid zelve en liep 6e met een 2e premie. Maliha werd daarna nog verkozen tot beste eigengefokte driejarige, een leuke eretitel voor ons raskikkertje. Daarna door naar de oudere merries. Dat sloot net zo mooi af als dat de dag begon; Lazou (Elandro x Candora) en Latoya (Elmar x Sonneke) liepen allebei naar de kop van hun rubriek en kregen beiden een 1e premie. Voor Latoya betekende dit een promotie en daar hoopten we enorm op, want haar moeder Sonneke is door deze premie én die van Maliha nu echt bíjna superpreferent! Ook High5 hadden we nog een keer opgegeven. En ook zíj stond als eerste opgesteld met een eerste premie. Wauw, prachtig resultaat en wat zijn we trots op het spul. De kampioenschappen vielen steeds net naar een ander, maar deze mooie primeringen én plaatsingen nemen ze ons niet meer af!

Dat hebben we zeker niet in de laatste plaats te danken aan onze fantastische hulptroepen. Ik begin toch weer met Sietse; met zijn voorbrengskills wordt elk jaar weer het aller-, állerbeste uit onze pony's gehaald. Enorm blij dat je er weer bij was! Wout en Caspar, mega bedankt voor de hulp bij het wassen. Geen gestress, gewoon gezellig aan de gang geweest en toch vlot klaar. Bedankt mannen! Wout was ook op de dag zelf overal inzetbaar, heel fijn! Marije die ook weer van de partij was; word ik altijd blij van, want dan weet je dat ze tiptop klaar staan om de ring in te gaan. Thanks! En onze meiden die natuurlijk ook druk aan het poetsen (maar vooral aan het aanmoedigen) waren. Zo gezellig dat jullie er allebei bij waren! Op naar volgend jaar!

Par1o v. Nieuwen Ampsen (Joris L.H. x Bonneke L.H.), reserve veulenkampioen overige maten

Maliha v. Nieuwen Ampsen (Herbert v.d. Viersprong x Sonneke L.H.), beste eigengefokte 3-jarige


3-6-2021 Laatste veulentje is ook geboren

We hadden laatst al tegen elkaar gezegd dat Sonneke haar tijd zeker niet zou gaan uitdragen. Maar dat ze bijna een maand te vroeg zou veulenen, dát was een beetje overdreven natuurlijk! Toch zagen we haar vanochtend flink wandelen door de wei en uiteindelijk ging ze liggen en begon ze. Erg spannend; is dit niet té vroeg? En dan opluchting als je ziet dat het leeft en ook nog vrij vlot is. We zijn nog erg voorzichtig met blij zijn, maar vooralsnog doen ze het goed samen. Duimen dat het zo blijft!

UPDATE: aan het eind van haar eerste dag kreeg ze een forse terugslag. Tot 2x toe stond onze fijne dierenarts uit Vorden op de stoep en was het erg spannend of ze het zou halen. Ook de volgende dag was ze nog niet zoals het zou moeten zijn. Gelukkig kunnen we inmiddels melden dat ze vrolijk door de wei rent en het dus lijkt dat ze het gaat redden. Geweldig, zijn we enorm blij mee!

Helaas zagen we Candora afgelopen week hengstig. Dát was niet ingepland; bijzonder jammer dat ze haar veulen van Apollo ergens verworpen heeft. We waren erg benieuwd naar deze combi. Candora zal nu ws te koop komen.

Hierdoor zit ons veulenseizoen erop; 6 veulentjes in de wei, het is weer genieten! Dit seizoen kregen we 4 merrietjes en 2 hengstjes en we zijn dik tevreden met de jonge aanwas.

Ook hebben we vorige week te horen gekregen dat de door ons gehuurde hengst Matthieu v.d. Bosrand nu ook officieel goedgekeurd is; zijn spermarapport was in orde. Hij is al flink aan het werk, dus over een week of 3 zullen we merken hoe rustig of druk het gaat worden voor hem. Duimen voor een mooie start...


21-5-2021 Twee veulentjes erbij!

Dat ging even snel met de veulens! Ook veulens nummer 4 en 5 zijn geboren. Binnen 6 dagen 4 veulens, dat is nog eens mooi werk ;-) Marende was het zo vreselijk beu, die dikke buik. En onder toeziend oog van haar baasje Lynne, beste vriendinnetje Sara en zusje Sylvie besloot ze een eind te maken aan dat ongemak. Prachtig om de spanning op de koppies van de meiden te zien. Een knap hengstje werd geboren. We hadden Lynne heel graag een merrietje gegund, maar erg teleurgesteld was ze gelukkig niet. Vooral heeeeel trots op haar lieve bruine merrietje. De naam van dit ventje is Parzival.

Een dag later besloot ook Latoya dat het maar over moest zijn met dat gestuiter in haar buik. Als echte dochter van Sonneke (de koningin van het onverwachtse veulenen) kwam deze ook vrij stiekem; wat een mazzel dat ze het alarm nog om had na de nacht, anders hadden we deze echt gemist. Gelukkig lag alles goed, en hoewel het best wat zwaar was voor de mooie vos ging het toch voorspoedig. Een mooi, nog heel rauw merrietje staat nu naast haar. Latoya beschermde haar kind als een leeuw; dat was ff uitkijken geblazen :D Inmiddels is ze een beetje gewend aan haar dochter en genieten wij van dit mooie spannetje.

De laatste twee merries zijn pas over ruim een maand aan de tijd. We houden ze wel in de gaten, want zowel Candora als Sonneke willen nog weleens ruim te vroeg veulenen. Eens zien wat deze dames nog in petto hebben voor ons....


13-5-2021 Eerste drie veulens zijn geboren

Inmiddels staan de eerste drie veulens van het jaar in de wei. Twee weken geleden was het Bonneke die de boel aftrapte met een hengstveulen van Joris die we Par1o noemen. De eerste dagen was het nog niet gelijk een eyecatcher, maar die groeit er nu heel mooi in. Dik tevreden met deze jongen; het woord 'opfokken' is alweer gevallen ;-)

Eergister was High5 aan de beurt. Ze was eigenlijk al een anderhalve week wat anders dan anders, maar het zette niet echt door. Echter kwamen uiteindelijk de tekenen er wel en wisten we dat het niet lang meer kon duren. Bij het omdoen van de zender hoorden we een plons water waarop Arnold droog zei dat de zender wel weer af kon. Met een vlotte geboorte zette High5 een merrietje op de wereld. Hoe fijn haar weer met een veulen aan de voet te zien. Twee jaar geleden mocht haar merrieveulentje maar een halve dag leven en kregen we haar ook niet drachtig. Dus het was voor haar alweer even geleden, maar de moederrol is haar op het lijf geschreven en ze loopt vrolijk met Phebe door de wei te razen.

En vanochtend was het Lazou die (voor het eerst) moeder werd. Prachtig om te zien hoe zo'n jonge merrie op slag verliefd kan worden op haar kind. Ze staat de hele dag trots naar haar dochter te kijken. Ook wij zijn trots op dit stel. Vader van Philana is Skärgårdens Apollo, een combi die zo op het eerste gezicht goed heeft uitgepakt <3

Heel blij met de eerste drie telgen. Nu komen als eerste Latoya en Marende. Ook zij moeten voor het eerst veulenen, wat toch altijd extra spannend is. Dus fingers crossed voor mooie bevallingen...


15-4-2021 Drie stamboekmerries rijker

Afgelopen zaterdag zijn we naar de stamboekopname in Klarenbeek geweest en we hebben er weer drie stamboekmerries bij. Drie verschillende kleurtjes; we genieten altijd zo van het weitje met deze dames. De vos Myl1a (Elmar x Bonneke) maakte zeker in type een goede indruk bij de inspecteur en werd gemeten op 96 cm. De kleine bruine Marende (Herbert x Giddy-Up) liet ondanks haar hoogdrachtige buik zien dat ze bewegen kan; mooi te zien! Het is maar een ukkie, maar met 87 cm gelukkig net in de kleine maat. Ook de zwarte raskikker Maliha (Herbert x Sonneke) werd in de kleine maat gemeten; zij is 91 cm. Eigenlijk willen we graag wat meer in de middenmaat fokken, maar deze twee merries zijn gewoon té leuk! Ook de scores van alledrie waren erg mooi; dik tevreden met dit trio!


17-3-2021 Groeiende buikjes

In deze tijd valt altijd iets minder te melden over onze pony's, maar ze zijn lekker de winter door gekomen. Er lopen al een paar flinke buiken in de wei! Alleen bij Giddy-Up twijfelen we nog een beetje of ze nog wel drachtig is. Maar we krijgen er nog genoeg en Giddy krijgt anders haar aandacht wel op een andere manier, gezien ze één van de lievelingspony's van onze dochters is. Er wordt zelfs al gesproken over zadelmak maken als ze echt gust blijkt! We gaan het beleven....

De meeste hengstenkeuzes zijn ook wel gemaakt. De meesten zullen natuurlijk hier thuis door Matthieu gedekt gaan worden, maar we brengen er ook eentje naar de net goedgekeurde en beloftevolle Moviestar v.d. Vissershof én er mag er eentje naar Ieme v. Nieuwen Ampsen. Een beetje afwisseling is voor volgend jaar natuurlijk ook weer leuk.

Binnenkort hebben we natuurlijk ook de stamboekopname nog: dit jaar gaan we met drie pony's heen. Getoond zullen worden Maliha (Herbert x Sonneke), Marende (Herbert x Giddy-Up) en Myl1a (Elmar x Bonneke). Wij zijn in elk geval erg blij met deze jonkies.

Ook de échte jonkies doen het goed. N8Prin6 (Joris x Bonneke) is een pony met enorm veel power in het lijf en in karakter enorm naar ons toegegroeid; het was voorheen niet de makkelijkste, maar daar is aardig verandering in gekomen. Fijn! Ook de jongste telg Oli4a (Herbert x Bonneke) doet het goed; een parmantig zwart dametje in de wei en ook eentje die prima kan bewegen. Met het jonge spul zien we de toekomst lekker tegemoet. Er zullen wel weer een keer keuzes gemaakt moeten worden, maar dat wordt na elke selectie lastiger; maar eens rustig over nadenken ;-)


12-1-2021 Neomy verkocht

Met de te verwachten veulens voor dit jaar moest er eigenlijk toch wat verkocht worden. Klaas Oudman was laatst bij ons, en hij had wel zin om de blonde Neomy (Joris x Giddy-Up) mee naar huis te nemen. We weten dat ze daar een fijn huisje en alle kansen krijgt, en dus besloten we al snel dat zij met hem mee mocht. Het blijft altijd wennen er eentje in de koppel te missen, maar we hebben hier een fijn gevoel bij. Klaas, heel veel succes met en plezier van deze lieve dame.


5-1-2021 Hengstenkeuring

Enige weken geleden vond de hengstenkeuring plaats. Onze hengsten hebben de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. Onze Zweedse import Bäckens HG was thuis en in de binnenbak bij Arianne's zus de rust zelve, maar in Mariënheem schoot hij compleet in de stress. De anderhalf uur die we kregen tussen binnenkomst in de manege en de beoordeling door de jury was te kort om de zenuwen uit zijn lijf te krijgen. We laten hem nog een jaartje lopen, want wij geloven in hem en zijn prachtige afstamming.

De voshengst Mexx liet zich zeker in de eerste ronde goed zien; uiteindelijk moest hij in de derde en laatste ronde het veld ruimen. Ons doel met Mexx was stamboekopname voor zijn jonge vader Herbert. Met een mooie bovenbalkscore van 75/75 is dat gelukt. Met zijn tekortkomingen hebben wij nooit echt geloof gehad in zijn goedkeuring. Ook zijn oud-weidegenootje en halfbroertje Mickey v.d. Merel is met een mooie lijst opgenomen in het stamboek. De eerste stappen in de tweede fase zijn dus gezet door vader Herbert van de Viersprong.

En vrij onverwacht hebben we ook nog wat leuks overgehouden aan deze jonge hengstenkeuring: de voshengst Matthieu v.d. Bosrand sprak ons erg aan en deze kunnen wij de aankomende twee jaren (als alles goed gaat bij het sperma- en DNA-onderzoek) huren van de nieuwe eigenaar Fam. Wolfkamp. Blij met deze nog groene middenmaats hengst die fijn kan bewegen! Hopelijk zal hij goed aansluiten op onze merries.

Als laatste dan nog: we wensen iedereen een heel fijn 2021!!! Maak er wat moois van; hopelijk blijft u gezond en kunnen we met z'n allen van onze mooie hobby genieten....


30-10-2020 Twee hengsten opgegeven voor de Jonge Hengstenkeuring

Inmiddels is het alweer november in het gekke 2020. Vooralsnog gaat de jonge hengstenkeuring van december door, al zal het in een hele andere setting zijn. Dat wordt wennen, maar fijn dat het toch door kan gaan!

Zelf hebben we twee jonge hengsten opgegeven. De kleine maats vos Mexx v. Nieuwen Ampsen; een hengst uit de combinatie High5 v. Nieuwen Ampsen x Herbert v.d. Viersprong. Een echt mannetje met mooi wit behang uit de eerste jaargang van Herbert.

En dan de zwarte Bäckens HG, die we als veulen uit Zweden importeerden. Gefokt door Göran & Christina Larsson. We zijn een paar keer in Zweden/Finland geweest en in het papier van deze hengst staan een aantal merries en hengsten waar we daar behoorlijk van onder de indruk raakten! Zowel in de zwart- als voskleur; we verwachten dat HG ook de vosfactor zal hebben. Oma Smevallens Glory is in Nederland ook geen onbekende; zij was al eens algemeen nederlands kampioen! De volle zus van HG (Bäckens Mascara) is een welbekende keuringmerrie met elke keer hoge punten en een volle broer (Bäckens Harmony) is reeds goedgekeurd in Zweden.

De training is reeds begonnen, we doen ons best om ze in een mooie vorm te presenteren.


7-10-2020 Veulenpremie voor Owynn

Onze stammoeder Sonneke tikt haar punten inmiddels hard af richting de ultieme beloning van haar prachtige fokkerij; het superpreferentschap. Zo af en toe reken je weer eens; waar liggen nog kansen, wat moeten we nog doen? Dit deden we pas ook; ze zat op 89 punten en mits volgend jaar werkelijk álles op zijn plaats zou mogen vallen bij de keuringen, zou ze op 99 punten komen! Tja, dan is het toch nog even zaak om haar zoon van dit jaar te tonen om zo dat 'missende' puntje binnen te hebben. Op naar Mariënheem met Owynn. Met wat hulp ter plekke (bedankt heren!) werd hij mooi getoond en sleepte hij zijn premie in de wacht.

Het zal echt niet meevallen om het in de zomer/herfst al voor elkaar te krijgen, maar we hebben er in elk geval dan alles aan gedaan! Mocht het niet lukken, zullen we haar waarschijnlijk die winter dit predicaat nog kunnen geven...


26-8-2020 Laatste 3 pony's ook dragend

Vandaag zijn we weer even naar Enterbrook geweest: Sonneke en Giddy-Up zaten op ruim 3 weken en lieten nog geen hengstigheid zien. Zelf al wel zeer goede hoop, maar nu is het ook bevestigd; deze 2 dames zijn ook drachtig, beiden van Joris. Laatst hadden we Candora ook laten scannen, en hoewel het dit jaar niet helemaal vanzelf ging verwacht ook zij een veulen voor 2021 en wel van Skärgårdens Apollo. Al met al weer een hele reeks drachtige merries!


8-8-2020 Keuring 2020

Gisteren was in Gendringen de Stamboekopname en Premiekeuring; een nogal alternatieve versie door de huidige corona-situatie. Dat is wel even andere koek dan normaal; in de voorbereidingen vooral met het juiste weidebeleid bezig geweest en eigenlijk niet tot weinig gevoerd. Hier en daar een beetje maisvlokken en fijne likemmers (bedankt Probarn!) in de wei, maar dat was het wel zo'n beetje. En de keuring zelf was natuurlijk een tikkie saai zonder plaatsingen en kampioenen, maar de saamhorigheid was wel degelijk goed te merken. Dat heeft dan ook wel weer wat ;-) De organisatie had er alles aan gedaan het goed te laten verlopen, bedankt voor alle inspanningen! En wederom tropische omstandigheden; daar hebben we wel patent op in Gendringen! Gelukkig mochten we zelf al vroeg in de ochtend, waardoor we rond half 12 met alle pony's huiswaarts konden en ze weer gewoon in de wei konden lopen.

En we zijn heel trots op onze dieren! We hadden 4 jeugdpony's bij ons. De enters van Joris L.H., Neomy en N8prin6, kregen beiden premie, waarbij we de indruk hadden dat vooral de laatste nog wel goed lag bij de jury. Het is weleens een stresskipje, maar het is wel al een kleine powerwoman en gister liet ze zich eigenlijk heel makkelijk de baan rond leiden. Leuk! De twee twentertjes van Herbert zijn 2 hele verschillende pony's: de zwarte Maliha valt machtig op door haar chique front met veel behang en haar goede bewegingen, terwijl de bruine Marende het mooiste koppie van allemaal heeft en zéker goed kan bewegen. Door de warmte kwam het er niet 100% uit, maar voor beiden dus ook een mooie twenterpremie.

Bij de oudere merries hadden we twee driejarigen meegenomen voor stamboekopname en primering. Latoya werd gemeten op 94 cm en kreeg een mooie lijst mee naar huis. Jammer dat ook zij door de hitte niet helemaal liet zien hoe verschrikkelijk goed ze kan draven, maar voor nu was een 2e premie prima. Lazou maakte zich behoorlijk druk in de donkere ruimte en dat terwijl ze zo'n makkelijk dier is. Gelukkig was ze in de baan weer haar rustige ik en werd ze met een hele mooie score en een stokmaat van 101 cm opgenomen in het stamboek; zij kreeg een 1e premie toebedeeld.

En dan hadden we nog de 'oude' Bonneke meegenomen. Natuurlijk zou je zo'n merrie eigenlijk in zo'n jaar niet meenemen, maar we hadden al even een doel ;-) Zij is vanaf dat ze een jaarling is élk jaar op de premiekeuring verschenen en kreeg als volwassen merrie altijd een 1e premie. Eigenlijk gaat ze al een jaar of drie mee om te proberen die 10 eerste premies op haar lijst te krijgen en dit zou dus het laatste jaar worden met haar 12 jaar. Dus ach, toch ook haar maar opgegeven en ook zij kreeg met glans die eerste premie. Wat een apart dier is het toch: als veulen eigenlijk maar meegekocht omdat Arnold zo graag haar moeder Sonneke wilde hebben en wat is dat veulen uitgegroeid tot een machtige merrie! Nu dus 10 eerste premies, 1x middenmaats- en dagkampioen en 2x erekampioen van de IJsselstreek en 1x zelfs Nederlands kampioen middenmaat. En dan ook nog zó fokken dat ze op 8 jaar al preferent mocht worden. Supertrots op deze prachtige, lieve merrie.

Een groot DANK JE WEL voor de hulp van deze dag. Sietse die ook met een paar pony's richting Gendringen kwam zodat hij ons weer kon helpen bij het voorbrengen; heerlijk om iemand als hem erbij te hebben. Marc en Miriam die op donderdag al onze kant op kwamen met hun fijne trailer en het betere poetswerk en hand- en spandiensten verrichtten; oh zo fijn en gezellig! Neefje Wout die al kwam helpen met het wassen van de pony's en er op vrijdag bij was voor het bijspringen waar nodig. Neomy heeft zijn hart nog meer gestolen ;-) Lynne was ook gezellig mee en natuurlijk was zij 'chef poets' bij vooral haar eigen Marende; wat een leuk stel <3 Iedereen weer mega bedankt; zonder jullie redden we het allemaal echt niet en we zijn echt zo blij met jullie! Op naar volgend jaar, hopelijk weer een normale keuring. Want hoewel we 100% achter de beslissing staan nu geen echte premiekeuringen te doen en we blij waren dat het nu allemaal zo geregeld werd, is het natuurlijk nog mooier om onderling te kunnen strijden om mooie plaatsingen en kampioenschappen....

Marende

Maliha

N8Prin6

Neomy

(deel van) onze hulptroepen


17-7-2020 Vijf merries dragend voor 2021

Nadat het eerste dekrondje nog niet het gewenste resultaat had, krijgen we gelukkig inmiddels steeds goed nieuws bij het scannen en zijn inmiddels vijf merries drachtig. Bonneke, High5 en Latoya zijn drachtig van van Joris L.H., Lazou krijgt een veulen van Skärgårdens Apollo en Marende is drachtig gescand van Hedric v. Bromishet. Sonneke en Giddy moeten de eerste x drie weken nog aantikken door hun late veulen, dus dat wachten we nog even af. Fijn, eerste stappen zijn weer gezet!


7-7-2020 Bibian en Kyona verkocht

Aangezien we leuke jeugd in de wei hebben lopen, besloten we dat een paar oudere dieren weg mochten voor het juiste plekje. Voor Bibian klopten mensen aan die al een Nieuwen Ampsen merrie hadden lopen in de wei; deze twee merries uit dezelfde jaargang lopen nu heerlijk bij elkaar in en kunnen het super met elkaar vinden. Helaas heeft Bibian met 8 nakomelingen slechts één merrie gegeven; dit heeft zeker meegespeeld in de keuze haar te verkopen, ook al was het één van Arnolds lievelingen. Ze is nog met Joris gedekt, en als er een veulentje komt zal deze nog naar onze stal verhuizen. Fingers crossed voor een merrietje dan maar ;-)

De tweede die we verkochten was ook even lastig; Kyona was de lieveling van dochter Sylvie. Dit kostte natuurlijk een paar dikke tranen, maar ze is echt superstoer geweest. Bij het wegbrengen wilde ze haar zelf op de trailer zetten en haar bij haar nieuwe baasjes er ook af halen. Kyona komt ook bij een machtig mooi nieuw huisje, als gezelschap voor het rijpaard daar. Haar nieuwe eigenaren Eveline, Martin, Froukje en Wessel zijn volgens ons al aardig verliefd op de altijd blije, lieve blonde dame. En dat snappen we wel ;-)


We wensen jullie veel geluk en plezier met Bibian en Kyona; ze blijven in de buurt, dus we zullen ze zo nu en dan nog wel zien ;-)


27-6-2020 Laatste veulen geboren

Vannacht is het laatste veulentje geboren. Giddy liep al wel even met de melder op (ze geeft meestal weinig / geen signalen), maar was gisteravond wat anders dan anders. Dus toen vannacht het alarm ging, wisten we eigenlijk wel dat het haar tijd was. Bij de wei aangekomen was het veulentje er al bijna uit; dat had ze ff snel gefikst! We hoopten erg dat we nog een vos merrietje van Herbert zouden krijgen; hij geeft zeker lichte vossen, maar de meesten zijn hengst. De kleur was goed, maar ook hier was het weer een hengstje. Het lijkt wel een mooie te zijn, dus natuurlijk erg blij met dit mannetje.

Het veulenseizoen is wat anders verlopen dan we eind vorig jaar dachten, dus we zijn erg gelukkig met de vier gezonde veulens in de wei. Nu het vizier maar weer richten op het drachtig krijgen van alle dames hier ;-)


19-6-2020 Ook veulens voor Bonneke en Sonneke

Inmiddels hebben we drie veulentjes in de wei lopen. Bonneke beviel eind mei van een parmantige zwarte dochter die altijd heel wakker en chique om zich heen loopt te kijken. Sonneke zorgde begin deze week voor een vos hengstveulentje. Hij was 3 weekjes te vroeg en dat is wel te zien; nog lekker gammel achter. Maar supermooi gebouwd, dus we zijn benieuwd hoe hij er over een paar weken uit ziet. Vader van beide veulentjes is Herbert v.d. Viersprong. Alleen Giddy-Up staat nog met een dikke buik in de wei, eens zien wanneer zij haar veulen laat zien.

De rest zijn we inmiddels weer aan het dekken, dus hopelijk kunnen we straks het tabje 'veulens 2021' weer mooi vullen!


26-4-2020 Nieuw leven in de wei: eerste veulentje geboren!

De afgelopen weken hadden we nogal wat pech in de wei. Nadat eerst Kyona onverwachts hengstig was, volgde Sjirkje voor wie de 2e keer ziek zijn fataal was. Daarna Bibian die een paar dagen na de dood van Sjirkje ook haar veulen op 8 1/2 maand vergooide. Toch even laten checken; gelukkig geen nare ziektes maar simpelweg domme pech. Van High5 twijfelen we een beetje of ze nog wel drachtig is. Dus tja, dan gaat het allemaal even niet zoals je hoopt. Gelukkig heeft Candora er nu iets fijns tegenover gezet; zij heeft haar dracht probleemloos doorlopen en zette afgelopen woensdag haar hengstveulentje Oakley op de wereld. Vader is Koen v.d. Zuid Caroline. Dus ons eerste veulentje loopt heerlijk vrolijk in de wei. Wat een onwijs leuk, lief ding is het; gewoon genieten!


10-4-2020 Afscheid van Sjirkje

Het is altijd het grote nadeel van het hebben van levende have; dat er soms afscheid genomen moet worden. Helaas hebben wij deze week onze zwarte merrie Sjirkje moeten laten gaan. Aan het eind van de winter is ze heel erg ziek geweest; zo ziek dat we eigenlijk heel erg verbaasd waren dat ze er toch nog door kwam, en zélfs haar veulen nog behield. En wat zat ze de laatste weken goed in haar vel! Ze genoot in de wei, onze dochters tutten hele dagen met haar en niets leek erop dat het nog mis zou gaan. Tot we van de week in de wei kwamen en een grote rode bal zagen liggen; ze had haar veulen alsnog vergooid. Zelf leek ze ook niet in orde. Met wat pijnstilling werd ze rustiger, maar 's avonds ging het mis en is ze uiteindelijk zelf ingeslapen. Zelf baal je, maar als je het haar baasje Lynne moet vertellen de volgende dag, breek je zelf ook even. Wat een verdrietig meisje hadden we in huis....

Wat was het een lieve merrie voor ons, maar oh wat kon ze pittig zijn tegen de andere merries. De grote baas van het stel! Sjirkje viel in de wei niet altijd op, maar tussen de witte hekjes werd ze een echte showdame. Ze is 2x jeugdkampioen geweest en werd in 2005 Nederlands kampioen middenmaat; ze was toen pas drie jaar. Helaas is ze daarna erg ziek geweest waardoor we haar nooit meer top op de keuring hebben kunnen brengen en we haar meestal om het jaar dekten. In de fokkerij heeft ze niet heel veel geluk gehad en dus houdt het lijntje waar Arnold ooit als kind mee is begonnen nu op. Daar hadden we heel graag nog een opvolger voor willen hebben, maar dat is helaas niet meer gelukt. Sjirkje, we zulen je missen in de wei!

Sjirkje kreeg de beste verzorging ooit tijdens haar ziek-zijn deze winter <3

Gelukkig komt er langzaamaan wat afleiding aan: Candora is met een kleine 2 weken aan de tijd. Erg benieuwd wat zij ons gaat brengen uit de eerste lichting van Koen v.d. Zuid Caroline. Verder komen er nog een paar Herbert-veulens aan. Het lijkt erop dat High5 niet drachtig meer is, maar dan komen er toch nog 3 veulentjes van onze bruine vriend. We gaan zien wat ze ons gaan brengen.

We hopen dat u in deze tijd gezond bent én blijft; pas goed op elkaar en geniet van de kleine dingen!


12-01-2020 Hengstenkeuring

De afgelopen 5 weken stond Joris L.H. weer in zijn vertrouwde stal hier in Laren. Na het dekseizoen bij zijn eigenaren Wybe Adema en Pieter Sibma te hebben doorgebracht mochten wij hem weer klaar maken voor de Premie Hengstenkeuring. Hij was wat royaal in conditie bij aankomst hier, maar na een paar weken intensief aan de gang hadden we hem aardig voor elkaar. Heerlijk om dan het bos achter de deur te hebben liggen, zodat Arnold's trainingen met hem in alle rust afgewerkt konden worden. Na een grondige wasbeurt (waar hij enorm van kan genieten) en de laatste voorbereidingen gingen we gisteren richting Mariënheem. Het grootste deel van de dag heeft hij heerlijk rustig in de trailer doorgebracht; Joris is soms een heethoofdje, maar op zulke dagen de rust zelve. Behalve in de baan; net als de vorige 2 keer maakt hij zich vooral in stap nogal druk. Gelukkig kon hij ook stukken goed laten zien en zijn draf is altijd al prima geweest. Dit jaar een flinke verbetering t.o.v. de afgelopen 2 keer: hij mocht in de middenmoot op de 6e plek opstellen, maar belangrijker; hij mocht die 1e premie op zijn naam zetten! Super fijn, en heerlijk om het werken met hem zo beloond te zien worden.... Wybe en Pieter, proficiat! Gerko, bedankt voor je fijne hulp!

Joris zal ook dit jaar weer bij ons komen om onze merries te dekken.

Afgelopen jaar stond Herbert v.d. Viersprong weer bij ons en jawel, voor de 4e keer op rij een kopplaats voor hem en wederom een uitnodiging voor de rubriek "Hengst met de beste draf". Wat een plezier krijgt hij in dat draven, zeker met de knallende muziek en het gejoel. De titel was niet voor hem, maar wij hebben van hem genoten. Op naar de 6 veulens die we van hem zullen krijgen dit jaar!


20-11 Jongerenfokdag

Op 9 november jl vond de jongerenfokdag plaats en tja, met 2 fanatieke pony-meisjes moest er natuurlijk weer ingeschreven worden! Ze hebben zelf hun pony's uitgekozen; we hadden geen schijn van kans om ze bepaalde (brave) pony's mee te laten nemen, want ze wisten prima welke ze mee wilden nemen :D

Ook neef Wout wilde meedoen; omdat Lynne ook Giddy wilde voorbrengen was de keuze makkelijk. Haar veulen Neomy (v. Joris) vinden wij een knap ding en Wout had er op het NK al een dikke klik mee. Ook nu leken de 2 voor elkaar gemaakt en Neomy liep in een knappe rubriek naar de kopplaats. Daarna mocht Lynne haar bruine jaarling Marende (v. Herbert) voorbrengen. Wat een schitterend koppie heeft deze jaarling en ze kan ook nog eens vreselijk makkelijk bewegen. Ook zij mochten als eerste opstellen. Deelnemer drie was Sylvie met Myl1a (v. Elmar). En hoe leuk, ook zij pakte de koppplaats in de rubriek! Die beker werd niet meer losgelaten het eerste halfuur. Sylvie is heerlijk onbevangen en kon met haar 5 jaar Myl1a prima vertellen dat ze rustig moest doen, wat haar later ook nog de 1e prijs voor 'beste voorbrenger t/m 7 jaar' zou opleveren. Prachtig, dat snoetje bij die prijsuitreiking.

Na de pauze mocht Giddy ook nog de baan in, en om het feest compleet te maken begeleidde Lynne haar met verve naar alweer een 1e plek. Wauw, wat een toppers van pony's én voorbrengers! Supertrots op dit stel.... Met vier pony's naar het kampioenschap en daar ging het ze allemaal net aan hun neus voorbij, maar natuurlijk met een heel tevreden gevoel én een paar mooie bekers weer terug naar huis. Op naar 2020!

Wout met Neomy1-11 Nationaal kampioenschap

Half oktober was het traditiegetrouw weer tijd voor het Nationaal Kampioenschap in Lunteren. Ook dit jaar mochten we weer van de partij zijn; Lazou mocht alweer haar derde deelnamestempel ophalen. We hadden haar niet in absolute topconditie; doordat ze al flink aan het wisselen was viel het niet mee haar naar het NK toe te werken. We hebben dan ook wel wat getwijfeld of we haar zouden laten zien; na haar optreden van 2018 wilden we wel dat ze goed genoeg voor de dag zou komen. Dat ze zich altijd en overal fantastisch kan presenteren met haar power en charme weten we, en dus uiteindelijk toch gewoon de baan in. En ze liep naar een hele mooie 2e plek in haar rubriek! Daar zijn we super tevreden over dit jaar; wat is het toch een apart dier. Trots op!

In de pauze was het kampioenschap voor de jeugdige voorbrengers; Lynne mocht hier haar eerste NK-optreden maken. En wat deed ze het goed! Ondanks de drukte bleef ze kalm en leidde ze Giddy de keuringsbaan supermooi rond. Trots op je, lieve meid! Geen finaleplaats, maar wat vond ze het allemaal leuk. Hieronder 2 fotootjes. Ida, bedankt dat je dit heerlijke duo op de foot hebt gezet!

Sietse en Jordy, heel erg bedankt voor het voorbrengen van Lazou! Echt fijn dat we altijd weten dat we ons NOOIT zorgen hoeven te maken dat dat niet goed komt. Top! Wout, ook bedankt voor de hulp en de gezelligheid.

Aanstaande zaterdag staat als laatste evenement de Jongerenfokdag nog op het programma. Lynne, Sylvie en Wout gaan 4 van onze pony's laten zien en vooral veel lol hebben. Wat een mooie dag is dat toch altijd....


30-8 Nieuwe foto's toegevoegd en pony's verkocht

Van onze entertjes hadden we nog geen mooie foto's op de website staan; tijd om dit eens te gaan regelen want wij zijn zo blij met ze! Marende, Maliha en Myl1a werden dus even opgepoetst voor een nieuw statie-portret ;-) Latoya was ook nog maar zo'n puppie op de vorige foto dat we ook haar even mee hebben genomen, net als High5. Op hun eigen pagina's is dus nu een recente foto te zien. Ook Herbert moest eraan geloven; hem hebben we (eindelijk) eens meegenomen voor een paar nieuwe foto's. Die zijn nog niet klaar, maar op zijn pagina zullen dus met enkele dagen ook wat nieuwe foto's komen te staan.... Wat een lekker fotomodelletje is hij! <3

In het verslagje over de premiekeuring stond al vermeld dat we een paar pony's hadden verkocht. Ikz11 en Hearkje hebben de nederlandse gronden verlaten voor het Chinese land; een hele reis en da's best een gek idee. Maar volgens ons gaan ze het daar prima hebben! Beide Chester-dochters hadden op de keuring al een 1e premie behaald en zeker Ikz11 heeft geregeld weten te imponeren met o.a. 2 kampioenschappen. Maar we zaten een beetje over onze max qua aantallen en dan moeten er weleens lastige keuzes gemaakt worden... Dank aan Aniek van de Gerdine Hoeve voor de goede zorgen en het fijne contact! (https://www.facebook.com/gerdinehoeve)  

Twenter Lahja had zich prima ontwikkeld en wist op de keuring een kopplaats te behalen bij de kleine maat. Maar ook zij mocht voor een mooi adresje evt. verhuizen. Op de keuring kwam Theo Arts bij onze stalling langs; hij had belangstelling voor haar en inmiddels loopt zij dus in Limburg; ze heeft haar draai al mooi gevonden. Theo, veel succes en plezier van haar!

Ook haar halfzus Litte is inmiddels vertrokken; zo komt ons aantal pony's weer iets meer in de richting van wat we graag in de wei willen hebben lopen.


11-8 Succesvolle premiekeuring!

Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse premiekeuring in Gendringen weer plaats. Al tijden bezig geweest om ze in de juiste vorm te krijgen en nu dus tijd om alle opgegeven pony's tiptop te wassen en te kijken wat de aanwezige juryleden van onze pony's vinden. Gelukkig kunnen we zeggen dat ze de toets der kritiek prima hebben doorstaan! We hadden 5 veulentjes bij ons; Nanne (v. Ieme v. Nieuwen Ampsen) mocht als eerste en ging prachtig door de baan; hij mocht op kop opstellen met premie; heel trots op. Daarna de beurt aan Nashville en Neomy; beiden van vader Joris L.H. Neomy is één van onze favorietjes en jawel, ook zij pakte de kopplaats. Nashville liet zich niet zo goed zien als hij thuis doet en moest als hekkensluiter opstellen, helaas zonder premie. Daarna de rubriek met N8Prin6 (v. Joris). Een sterk veulen waar wij vertrouwen in hebben; zij kreeg haar premie op de 3e plek. Nalante (v. Herbert) voerde zijn rubriek aan met een premie. Dus prima begin van de dag.

Dan de jeugd; wij zijn zo superblij met onze jonkies en kijken met vertrouwen uit naar de toekomst. De 2 Herbert-dochters Maliha en Marende mochten als 2e en 3e opstellen in hun kleine maats rubriek met premie en we hebben echt enorm veel positieve reacties op deze 2 pony's ontvangen, super leuk. Myl1a liet zich extra goed zien en pakte de kopplaats; wat wordt ze mooi! Bij de twenters hadden we er ook 3: Lahja heeft zich heel positief ontwikkeld en stond ook op de 1e plek. Onze gifkikker Latoya (v. Elmar) stond 3e met premie. Lazou, oef, daar wordt natuurlijk erg op gelet en dat maakt het toch wel spannend. Maar ze liet zich weer zien zoals kan en pakte haar kopplaats met overtuiging. Wat heeft zij toch plezier in het showen; die hoef je alleen de weg maar te wijzen, de rest doet ze zelf wel. Wat een heerlijk dier....

Net na de pauze natuurlijk de jeugdige voorbrengers, en dit jaar deed onze oudste dochter Lynne (6 jaar) voor het eerst mee. Zelf had ze Giddy-Up uitgezocht voor deze rubriek en het was een genot naar die 2 saampjes te kijken. Wat deed ze het goed! Jammer genoeg stond ze alleen in haar rubriek, maar met hele mooie cijfers mag ze trots richting het NK in Lunteren kijken. Ons kanjertje... Ook onze achterneef Wout, die ons deze week hielp met wassen en op de keuring deed mee. Gaandeweg de dag bleek Lahja zíjn soort ponietje te zijn en samen lieten ze zien uit het goede hout gesneden te zijn. Geen ticket voor Lunteren, maar wij vonden dat je het top deed Wout!

Door de mooie jonge aanwas besloten we onlangs dat er een paar volwassen merries mochten vertrekken; net voor de keuring zijn de mooie Ikz11 en Hearkje verkocht, dus in de middag hadden we nog maar 3 oudere merries bij ons. High5 liep op de 2e plek met een mooie 1e premie en Giddy-Up wist een knappe kopplaats te pakken bij de kroonmerries, ook met het rood-wit-blauwe lint aan haar halster. Bonneke mocht weer bij de oud-kampioenen meelopen en dat deed ze op de vertrouwde manier; ook voor haar weer het mooiste lintje, de negende op rij. Mooie primeringen en ook nog alles goed geplaatst; vreselijk blij met ons koppeltje!

Bij de kampioenschappen met 8 van de 14 pony's mee mogen doen is echt wel weer een eer; bij bijna allemaal viel het kwartje nét de verkeerde kant op, maar Lazou flikte het allemaal wéér! Voor de 3e keer op rij wordt ze algemeen kampioen. Hiermee sluit ze haar jeugdcarrière in De IJsselstreek ongeslagen af. Wat is het toch een bijzondere merrie; eentje om heeeel zuinig en heeeel trots op te zijn.

Wat is zo'n dag zonder de juiste bekwame en gezellige hulptroepen? Helemaal niets! Dus daar komen ze: de mensen van ons topteam. Natuurlijk beginnen we met Sietse, die trouw onze pony's op de best mogelijke manier voorstelt. Marijke die er weer bij was om alles klaar te hebben staan en de baan in te gaan wanneer nodig. Wout die ons voor het eerst hielp met de voorbereidingen én op de dag zelf; we hopen dat je het leuk hebt gehad en hou volgend jaar maar weer een paar dagen vrij! ;-) Marc en Miriam v.d. Broek die in de baan en achter de schermen voor ons klaar stonden; heerlijk dat jullie erbij waren en bedankt voor de zo leuke samenwerking altijd. Bedankt allemaal; jullie waren fantastisch! Zonder jullie lukt dit allemaal niet....

Wij genieten nog even na!

  


23-6 Laatste veulen geboren

Gisteravond was duidelijk te zien dat het veulen van Sonneke ook niet meer op zich zou laten wachten, ook al was zij pas over een week of 3 aan de telling. Net nadat het donker was geworden beviel ze van haar veulen (v. Herbert); nadat ze ons de afgelopen jaren een paar prachtige merrieveulens gaf, was het nu weer eens tijd voor een voszoon. Een opvallende aftekening op het hoofd maakte het af dit jaar. Fijn gevoel dat alle veulentjes weer op de wereld zijn; dit jaar 5 hengsten en 2 merries. Ze zijn allemaal makkelijk geboren en, op de pech met die van High5 na, doen het goed. Wij zijn heel tevreden met het jonge spul en nu maar hopen dat ze zich mooi verder gaan ontwikkelen.


10-6 Fotospam veulens

Nickname (Hearkje x Herbert)                                                              Nickname (Hearkje x Herbert)

Nashville (Bibian x Joris)                                                                         Nanne (Sjirkje x Ieme)

Neomy (Giddy-Up x Joris)                                                                      N8Prin6 (Bonneke x Joris)

Nanne (Sjirkje x Ieme)


8-6 Veulenupdate! Inmiddels 6 veulentjes in de wei

Het is de hoogste tijd voor een update. We zijn namelijk 4 veulentjes rijker, en dat is natuurlijk altijd leuk nieuws op een website. Na de eerste 2 veulentjes eerst nog dikke pech: High5 kreeg haar veulentje, alles verliep eigenlijk mooi bij de geboorte maar haar merrieveulen was gelijk wat te traag. Ondanks bezoek van de dierenarts heeft deze mooie Herbert-dochter het niet mogen halen, waarschijnlijk door een leverafwijking. Jammer, het leek zo'n mooi dametje en High5 heeft flink staan treuren. Gelukkig nu weer aardig de oude. Een weekje later was het de beurt aan Bibian; zij is altijd zo verraderlijk in haar voortekenen en ook dit jaar had ze ons bijna te pakken. Toch waren we erbij toen haar veulen (v. Joris) geboren werd. Bij haar kinderen hoeven we niet onder de staart te kijken; zij heeft inmiddels 8 nakomelingen en dit is de 7e hengst. Maar wel een hele knappe waar we hartstikke content mee zijn. En na het gebeuren rond High5 allang blij met een gezond veulen.

Twee dagen later was het de beurt aan Hearkje. Zij veulende vorig jaar 2 maand te vroeg en oh, wat is ons geboren moedertje weer vreselijk happy en trots dat ze weer een veulen naast zich heeft lopen: een bruine zoon van Herbert. Nou ja, zóón?! Het is echt een klein frummeltje, maar oh wat is hij leuk. Hij heeft al diverse harten veroverd met zijn prachtige kastanjebruine kleur én stoere houding. Hij is gewoon superleuk.

Na 4 hengsten vonden Giddy-Up en Bonneke het tijd wat tegengas te geven en zij zetten beiden een dochter van Joris op de wereld. Beiden nog vrij rauw, maar we denken dat beiden er mooi in zullen gaan groeien. Ze zijn beiden heerlijk aan het racen door de wei en het is dus volop genieten. Over een week of 6 is Sonneke als laatste nog aan de telling; meestal is zij ietsje eerder, dus we wachten af wat zij nog voor ons in petto heeft. Voor nu zeer tevreden over de jonge telgen!


28-4 Wederom een hengstveulentje geboren, dit keer bij Sjirkje

Afgelopen donderdag is veulen nummer 2 geboren. Sjirkje fopte ons al een week, maar nu loopt haar vos-zoon naast haar. Arnold was er net op tijd bij; hij vond het veulen in het vlies en hij heeft wel even op gang moeten komen. Nanne is dus een zoon van onze Sjirkje en de vader is Ieme v. Nieuwen Ampsen, die onder basislicentie dekt bij Stal de Bosrand. Omdat wij veel vertrouwen hebben in deze jonge hengst, wilden ook wij graag een veulentje van hem. Nanne zit prima in elkaar en toont veel houding, ook met de beweging lijkt het wel goed te zitten. Vooralsnog dus zeer tevreden over deze jonge telg.


29-3 Eerste veulen geboren!

Eergisteren is ons eerste veulen van 2019 geboren! Ikz11 is de trotse moeder van Nazboo geworden; haar eerste kind en wat is ze er trots op. Nazboo is ook de eerste nakomeling van de hengst Joris L.H. Hij heeft veel bot meegekregen en we zijn zeker niet ontevreden met hoe hij in elkaar steekt.

Onze dochter Lynne is de trotse bazin van Ikz11 en wat was het mooi dat haar merrie gewoon vroeg op de avond veulende, zodat zij en zusje Sylvie weer eens een geboorte mee konden maken. Wat was ze trots op haar pony: "Je hebt het zoooo goed gedaan en wat heb je een supermooi veulentje" en een overload aan knuffels voor beiden. Prachtig toch?
14-1 Premie Hengstenkeuring

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de primeringen van de hengsten. De vierjarige Joris L.H. stond dit jaar bij ons ter dekking en we hebben hem nog klaargemaakt voor deze keuring. In de baan stond al een heel andere hengst dan vorig jaar bij goedkeuring; in onze ogen heeft hij zich dit afgelopen jaar goed ontwikkeld en we waren best tevreden over hem. We gingen weer uit van een 2e premie en dat is uitgekomen. In de baan was hij vooral in stap erg druk wat hem een hogere klassering in de weg stond, maar we hebben van veel mensen gehoord dat ze positief waren over hem. Altijd mooi; op naar zijn eerste veulentjes in 2019! Joris staat in 2019 bij zijn eigenaren Wybe Adema en Pieter Sibma ter dekking.

Bij ons komt dit jaar Herbert van de Viersprong weer terug op stal en daar zijn we heel blij mee. Een hengst met een heerlijk karakter welke zich in de keuringsbaan op zijn jonge leeftijd al goed heeft bewezen. Zo ook dit jaar; Herbert werd reserve kampioen van de kleine maat en werd door zowel jury als publiek verkozen tot de Hengst met de beste draf! Wat kan hij dan ook gaan met kadans, regelmaat en houding, altijd met de oortjes erop. Genieten! Marc en Miriam, gefeliciteerd met jullie kanjer en op naar het nieuwe dekseizoen!


15-12 Hengstenkeuring

Afgelopen weekend vond de jonge hengstenkeuring weer plaats. Wij namen deel met de vos Kr8patser, een zoon van Bonneke x Chester; op papier heel mooi met een preferente moeder, een bijna superpreferente oma en 3 volwassen zussen die allen al een 1e premie wisten te halen. Kr8patser werd zelf veulenkampioen in 2016 en we hoopten dat hij zich in Mariënheem ook goed zou laten zien. De veterinaire inspectie werd vlot doorlopen; alles goed en de stokmaat werd bepaald op 95 cm. Dan de baan in. Helaas werd de stress hem fataal; hij werd gewoon veel te rommelig in zijn bewegingen, zo zagen we hem thuis zeker niet. De jury gaf hem nog een kans in de 2e bezichtiging, maar daar strandde het avontuur. Ontzettend jammer, omdat we best een beetje vertrouwen in hem hadden. Maar deze beslissing was (helaas) terecht. Hij is gister opgehaald door zijn nieuwe eigenaar die het onder een basislicentie met hem wil gaan proberen. We hopen dat jullie heel veel plezier van deze lieve hengst gaan krijgen....

Inmiddels gaat de training door: Joris L.H. heeft dit jaar bij ons op stal gestaan en wij maken hem nog klaar voor de Premiekeuring van januari. Vandaag mooi op ijzers gezet, dus we gaan weer met hem aan de slag.


21-10 Lazou Algemeen Jeugdkampioen op het NK!!!

Pffff, waar kun je beginnen na zo'n dag als gisteren? Het Nationaal kampioenschap, altijd al een eer dat je er weer heen mag. Dit jaar mochten we met 4 pony's. Bonneke is al eens Nederlands Kampioen geweest, dus die hebben we lekker thuis gelaten. Met onze twee jaarlingen Lazou en Latoya en de 3-jarige Ikz11 dus richting Lunteren. Natuurlijk eerst de 2 jaarlingen en zij mochten beiden na een goed optreden op kop opstellen in hun rubriek! Ontzettend mooi, meteen al dik tevreden. Vooral Lazou maakte indruk met haar presentatie; zij geniet echt van aandacht. Koppie erop, mooi orenspel en zo'n fijne stapper. Genieten! Na de pauze moest Ikz11. Op papier al gezien dat zij in een pittige rubriek zat, en dat klopte ook. Een vierde plek voor onze blondine. Prima, na de ochtend kon het NK toch al niet stuk en ze stond er maar mooi tussen al die mooie kampioenen. Aan het eind van de middag komen de kriebels; twee pony's voor het kampioenschap. Latoya heeft een leuk temperamentje en dat liet ze ook zien; vooral in stap gewoon te druk dus was dat kampioenschap voor een andere mooie dame. En dan komt Lazou de baan in; je ziet dat er naar gekeken wordt en dat komt de zenuwen niet ten goede. En dan hoor je dat de kampioen de énter van het stel is; wauw, onze Lazou Nederlands Kampioen middenmaat! Wat machtig mooi dat dit raskikkertje deze titel mag pakken. Dan worden eerst de oudere kampioenen nog gekozen, dus nog even lekker naar buiten en de zenuwen in bedwang zien te houden. Maar bij terugkomst is ze weer net zo wakker als aan het begin van de dag en blijft ze maar trots rondstappen. Zou het dan.... Grote ontlading als de omroep aangeeft dat nummer 90 tot algemeen Jeugdkampioen van Nederland is verkozen. Onze mooie, lieve Lazou die gewoon met het kampioenslint om staat; wat een geweldige dag en wat zijn we trots op haar!! En niet alleen op haar: onze steun en toeverlaat Sietse stond naast ons bij het Wilhelmus met zíjn Dakita en wat is hem dat gegund (maar dat merkten we bij het hele publiek). Super super gaaf, dat we dit samen konden delen. Sietse, dank je wel weer voor het voorbrengen van onze pony's. Wout en Gerko, jullie ook voor het voorbrengen en alle hulp rondom de hele keuring. Marije, Sandra, Hilda ook bedankt voor de gezelligheid en de hand- en spandiensten. Corina bedankt voor de luxueuze stal en liefdevolle verzorging door Tieme; Ikz11 wilde niet eens meer weg bij jullie begrepen we ;-) Dat we het met jullie allemaal konden delen was gewoon genieten; dat maakt zo'n dag áf! En iedereen die heeft staan duimen voor ons: dank jullie wel! Dit was echt iets om nooit te vergeten; wij genieten nog even door.


9-10 Nakeuring Bunschoten

Vandaag was de nakeuring in Bunschoten, waar wij 2 pony's voor opgegeven hadden. High5 was op onze premiekeuring onregelmatig en Maliha (v. Herbert v.d. Viersprong) stond nog met haar moeder bij de hengst. High5 vonden we in prima conditie en wat is het dan een plaatje. Ze liet zich mooi zien en jawel, de 1e premie staat op haar naam! Enorm blij mee, vooral voor moeder Bonneke, die dit jaar preferent werd. Drie volwassen dochters (allen met vader Chester), en alledrie een 1e premie! Daar zijn we heel trots op... Daarna ons bewegingsmonstertje Maliha. Die liet even zien dat papa de drafgenen doorgegeven heeft; met veel houding knalde ze door de baan. Wat een leukerd is het toch. Ook zij kreeg vlot premie. Peter, heel erg bedankt voor het voorbrengen!

Missie geslaagd; qua primeringen zit het erop voor dit jaar. Volgende week gaan we nog met 3 pony's naar het NK in Lunteren, op naar een mooie dag vol prachtige regionale kampioenen! Alvast veel succes gewenst voor de andere deelnemers!


25-9 Lakisha verkocht

Omdat we onze koppel pony's zo rond de 20 willen houden en we toch weer een paar mooie merrieveulentjes hadden dit jaar, moest er weer wat verkocht worden. Altijd lastig! Eigenlijk was het niet de bedoeling, maar Lakisha heeft onze weilanden verruild voor Amersfoortse weilanden; fam. Collignon wilde deze 1e nakomeling van Giddy heel graag hebben en na veel wikken en wegen hebben we haar aan hen verkocht. Wij vinden het een knap merrietje met een hele mooie voorhand, maar ze blijft wat aan de kleine kant voor ons. Peter en Paola, we hopen dat jullie heel veel plezier en geluk zullen hebben van dit vrolijke merrietje!


13-8 Wát een keuringsdagen!

Afgelopen week was het dan zover, de premiekeuring. Altijd weer een mooie en spannende dag. De aanloop ging met horten en stoten door de voorspelde hitte. Uiteindelijk is besloten het in 2x te doen; de veulens en oudere merries op de geplande vrijdag en de jeugd op de maandagavond daarna. Iets relaxter dus qua planning....

Natuurlijk hadden we de eerste Herbert-veulens bij ons. Helaas stond ons mooie zwarte dametje Maliha nog met moeder in Brabant bij de hengst, dus die is afgemeld en gaat naar de nakeuring. Maar Mexx (m. High5) en Marende (m. Giddy-Up) verdienden allebei netjes hun premie. De Elmar-dochter Myl1a (m. Bonneke) liep op kop van de uitgeselecteerde rubriek en kreeg daar ook haar premie toebedeeld. Fijn begin.

Daarna de oudere merries. Bij een 1e premie van Ikz11 óf High5 zou hun moeder Bonneke preferent worden. En jawel, Ikz11 flikte het, en ook nog op kop van haar rubriek. Helaas werd zus High5 onregelmatig bevonden; die mag mee naar de nakeuring want wat is ze mooi momenteel. Onze zwarte kleine maat Hearkje had dit jaar wat pech, maar wat wij altijd wel in haar zagen kwam er uit; een 1e premie was haar deel, op de 2e plek. En ook Giddy-Up kreeg het rood-wit-blauwe lint aangehangen op de 2e plek achter de super bewegende kleine maatskampioen. Bonneke kreeg weer een eerste bij de oud-kampioenen, en wat liet ze zich weer mooi zien. Onze power-woman...

Op naar de kampioenschappen met Ikz11 en jawel, onze driejarige superlieve vos werd kampioen bij de middenmaat! Twee jaar geleden al jeugdkampioen in die maat en nu een mooi vervolg. Bonneke mocht daarna nog strijden voor het erekampioenschap, en 6 jaar na haar topdag in Beek mocht ze ook nu weer opstellen als erekampioen. Extra bijzonder, op de dag dat ze ook preferent wordt. We vonden haar prima in vorm, maar hier hadden we geen rekening mee gehouden. Extra leuk, wát een mooie dag.

Op maandag dus de jeugd. Met 6 pony's weer richting naar Gendringen. De 4 Elmar-jaarlingen kregen allemaal vlot premie, waarbij Latoya op kop liep. Ook Elandro-dochter Lazou pakte de kopplaats. Twenter Kyona had een knappe concurrente en mocht op de 2e plek opstellen. Met Latoya en Lazou naar het kampioenschap en wauw, daar werden ze allebei verkozen tot maatkampioen. Het blijft echt bijzonder, je pony in het midden van de ring te zien met een kampioenslint om. Lazou maakte het helemaal af tot een superavond; zij wist in het algemeen kampioenschap de andere 3 kampioenen te verslaan en werd algemeen jeugdkampioen 2018! Wat kan ze zich toch mooi presenteren; we hebben veel complimentjes mogen krijgen over haar. Vorig jaar al algemeen veulenkampioen en nu dit; toppertje...

Over toppers gesproken: ons team! Ze waren er allemaal, zelfs nu het ook nog vroeger begon op vrijdag. Onze voorbrenger Sietse; wat zijn we blij dat je ondanks je nieuwe baan dit jaar weer present kon en wilde zijn. Samen met Gerko een dreamteam in de baan. Marije en Marijke die ook beiden weer een dag / avond opofferden voor ons. Piet die paraat stond waar nodig. En zeker ook een woord van dank naar Marc en Miriam v.d. Broek, die zo goed voor onze pony's hebben gezorgd in het dekseizoen. Mede dankzij jullie de eerste premie voor Hearkje! Dank dank dank, jullie zijn geweldig allemaal en zonder jullie had dit nooit zo gekund! Zo mooi dat jullie erbij waren; natuurlijk voor de hulp, maar zeker ook omdat we het geweldig vonden dit met lieve vrienden te mogen delen <3


19-7 Keuring

Het schiet al weer mooi op richting onze keuring; met 2 weken zijn we nu volop aan het wassen en voorbereiden. Op vrijdag 3 augustus zal Gendringen weer het toneel zijn voor een mooie dag voor onze fokvereniging en met 342 pony's in de catalogus hebben we weer een mooi aantal deelnames. Wij hebben zelf 15 pony's aangemeld; wellicht valt er ergens nog wat af, maar we hopen ze allemaal te kunnen laten zien. Opgegeven zijn 4 veulens, 6 jeugdpony's, 1 driejarige, 2 vierjarigen, 1 vijfjarige en 1 oudkampioen. We hopen dat alles een beetje geprimeerd wordt zoals we het thuis denken, maar dan moeten ze zich natuurlijk wel optimaal laten zien. Gelukkig zijn onze hulptroepen weer paraat om ons de dag door te helpen :D  

Wellicht tot over 2 weken!


12-6 Einde veulenseizoen met een hengst- en een merrieveulen

En bij ons zit het seizoen erop. De laatste 2 dagen was Bibian enorm aanhankelijk; blijft verdacht, zulke veranderingen. Het is er ook eentje die razendsnel veulent en dat bleek ook dit jaar weer; bij het naar buiten komen na het alarm lag het veulen er net achter. Speedy! Onze hofleverancier van hengsten heeft dit jaar ook weer een zoon op de wereld gezet.

Giddy kon niet achterblijven en besloot een dag na Bibian ook maar te gaan veulenen. Wederom een pootje ver terug, en toch de DA er maar even bij geroepen. Staand beviel Giddy en daar stond onze DA dan met het veulen in zijn armen, alive and kicking! En wauw, een kleine wens kwam uit; bij Giddy loopt nu een bruin merrieveulen! Zo leuk, de kleur van papa Herbert meegekregen. Ze heet Marende.

Al met al dus een mooi veulenseizoen, waar we na een minder mooie start nu 6 gezonde veulentjes hebben lopen. We zijn dik tevreden met het spul en wachten af hoe ze uit gaan groeien.

Foto's volgen nog!


3-6 GoGo Girl en Haleska verkocht

Ook bij ons is weer voldoende aanwas geweest en dan moeten er weer knopen doorgehakt worden. Fam. Nederveen had al eens laten weten GoGo Girl erg leuk te vinden en we zijn dan ook blij dat ze op dit mooie adres haar carrière verder kan zetten. Ze blijft nog even hier tot het veulenen en zal dan ook nog gedekt worden met Joris. Veel plezier met GoGo!

Onze kleine knuffel Haleska heeft ook een nieuw adresje. Zij is gekocht om heerlijk te kunnen troetelen met de kleinkinderen van de koper. Topadres voor Hales! We zullen haar missen want wát een lieverd is dit. Hier hebben we nog wel even bonje om met onze dochters ;-) Veel geluk met de kleine zwarte dame.


30-5 Ook een dochter voor Bonneke

Bonneke heeft ons ook dit jaar weer verrast; net als haar moeder kreeg zij 3 weken te vroeg haar veulen. Het leek er totaal nog niet op dat het al zou komen, dus we zijn heel blij dat het er gezond en wel bij liep. Benieuwd hoe deze jonge Elmar zich gaat ontwikkelen.


23-5 Merrieveulen voor Sonneke

En ook Sonneke is weer moeder geworden. Drie weken te vroeg kwam op 2e Pinksterdag haar veulen op de wereld. En wederom een dochter voor haar! Qua kleur kon het alle kanten op met een bruine vader, en zo komt het dat ze na 11 vosjes nu een zwarte nakomeling heeft. Superleuk! We zijn erg tevreden over deze dochter van Herbert.


16-5 En ook het 2e veulen is er!

Afgelopen zaterdag heeft High5 haar eerste veulentje gekregen. Er lag een pootje vrij ver terug, maar die kregen we er gelukkig bij en daar kwam haar vos-zoon ter wereld. Beiden waren 10 minuten even helemaal van de wereld, en daarna was High5 wat overrompeld door wat er opeens bij haar liep. Maar het duurde niet lang of ze was helemaal verliefd op hem. Mooi om te zien! Mexx is ons 1e veulen van Herbert v.d. Viersprong; we waren natuurlijk extra benieuwd naar zijn eerste kinderen. En hoewel Mexx heel klein en nog vrij iel is, zit hij prima in elkaar en kan hij fijn bewegen. Even flink melk gaan drinken en dan komt het wel goed met dit ventje. Leuk!


16-4 Eerste veulentje geboren!

Ook bij ons is het eerste veulentje gearriveerd. Candora heeft afgelopen weekend een zwart hengstveulentje (v. Elmar) gekregen, welke we Menne noemen. Heerlijk weer, dat dartelende spul in de wei!

Binnenkort gaan we de website weer even updaten. Zo kloppen o.a. de hengstenpagina's niet meer; we moeten nog foto's maken van de hengst die dit jaar bij ons staat, Joris L.H. Ook de jeugd zullen we eens op de foto zetten; hoogste tijd er weer even wat chiques van te maken ;-)


18-3 Stamboekopname

Gisteren was het weer tijd voor de jaarlijkse Stamboekopname in Ulft. Drie jaar geleden hadden we maar één merrieveulentje, namelijk Ikz11. Een onwijs lieve merrie en daarom ook de pony die Lynne ingepikt heeft. Ikz11 werd als jaarling middenmaats jeugdkampioen in Gendringen en blijft een leuke merrie. Gisteren wilde Lynne natuurlijk graag helpen, en dat moet ook kunnen bij zoiets. Ikz11 werd met een mooie score van 85-80 opgenomen en is op 96 cm gemeten. Weer een stamboekmerrie rijker!

Nu op naar de veulens. Candora is met een week of 3 aan de tijd, maar toont nog niets. Nou doet ze dat sowieso amper, dus we zullen zien. We zullen 1 veulentje minder krijgen; Sjirkje is erg ziek geweest en heeft haar Elmar-veulen helaas verworpen. Sneu, ze hoefde niet lang meer, maar we zijn heel blij dat ze zelf nog in de wei loopt, want het leek erop dat het anders af zou gaan lopen. Dank aan de dierenartsen! Hopelijk is dat de enige pech voor dit jaar en kunnen we gezonde mooie veulentjes in de wei zien dartelen....


6-1: Hengstenkeuring 2018

De afgelopen 2 dagen vond de hengstenkeuring te Mariënheem weer plaats. Dit jaar waren we present met een tweetal hengsten. Onze Chester mocht op vrijdag zijn definitieve goedkeuring in ontvangst nemen. Als driejarige door ons gekocht en wat heeft hij ons veel gebracht. We hebben nog een paar hele fijne nakomelingen in de wei lopen waarmee we de fokkerij met vertrouwen tegemoet zien. Wij genieten enorm van deze merries die allen ook nog eens een prima karakter hebben. Net als hijzelf; onze meiden konden ook alles met hem. Goud waard! Met een index van14,65 stond hij in de baan. Wij denken dat we hem nog nooit zo mooi hebben getoond op de HK en wat liet hij zich lekker zien, vooral in draf. Veel lovende woorden gehoord langs de kant en we zijn blij dat we hem nog één keer zo mooi konden tonen. Na de keuring reden we met hele dubbele gevoelens met een lege trailer naar huis. Chester is verkocht en na afloop door zijn nieuwe eigenaren gebr. Jeurissen meegenomen. We wensen jullie heel veel geluk en plezier met deze schat van een hengst; we zullen zijn superkarakter en vrolijkheid missen hier op stal.

In december was de jonge hengstenkeuring en we hebben voor Wybe Adema en Pieter Sibma de voshengst Joris L.H. klaargemaakt. Hij liet zich in december goed zien en kon de kritische jury overtuigen hem een deklicentie toe te kennen. Super mooi! Vandaag mocht hij dus terugkomen voor primering. Hij had zich goed ontwikkeld t.o.v. december, maar was behoorlijk druk in de baan. Daarom moest hij achteraan aansluiten bij de middenmaat, maar wij hebben het vertrouwen dat hij er wel gaat komen. Voor nu dus een 2e premie, waarmee we de eigenaren en fokker Evert Liewes van harte feliciteren. Op naar 2019!

Foto's van de jonge hengstenkeuring (foto's Arifo)

Verder hadden we natuurlijk dit jaar Herbert v.d. Viersprong gehuurd. En wat heeft die vandaag indruk gemaakt. Zeker in draf imponeert hij keer op keer. Wederom kopnummer in zijn rubriek en vervolgens wist hij de andere drie maten te verslaan bij het kampioenschap 'beste vierjarige'. Maar dat was nog niet alles, want aan het eind van de dag wist hij het kampioenschap in de kleine maat te veroveren. Wauw, wat ontzettend gaaf! We zijn nu nog een tikkie extra benieuwd naar zijn 1e veulens. Marc en Miriam, ontzettend gefeliciteerd met jullie knappe, maar ook superlieve hengst. Toppertje!


14-11 Jongerenfokdag! Twee kopnummers en een jeugdkampioen.

Aan het eind van het keuringsseizoen is natuurlijk traditiegetrouw de Jongerenfokdag; misschien wel de leukste van het jaar. We gingen eigenlijk altijd wel even kijken, maar tja, met twee kleine paardengekken in huis moest het dit jaar toch gebeuren en hebben we twee pony's ingeschreven. Natuurlijk wilde Lynne met haar eigen superbrave twenter Ikz11 en Sylvie wilde de lieve Kyona meenemen. Zo gezegd, zo gedaan. 's Ochtends werden ze al stuiterend wakker en dat is niet gestopt. Af en toe pony's poetsen, lekker op het springkussen en spelen met andere kinderen, wat een leuke dag. En dan de pony's in de baan. Sylvie mocht als eerste van de twee, en met hele goede en lieve hulp van Justin Scheffer bracht zij Kyona voor. Netjes de manen uit de ogen halen, ze snapt het wel ;-) In haar rubriekje liep ze nog op kop ook. Gewapend met beker de ring dus weer uit, waar zus Lynne al bijna klaar stond met Ikz11. Ze bracht met haar 5 jaar zelf haar pony voor, knappe meid. Ze was helaas de enige in haar rubriek, maar als je daardoor sowieso die mooie beker te pakken hebt is dat helemaal niet erg. Twee blije meisjes langs de kant, en dan lekker toekijken. Aan het eind van de dag werd één algemeen jeugdkampioen gekozen, dus de meiden moesten tegen elkaar strijden. En toen mocht Sylvie in het midden opstellen met Kyona; jeugdkampioen! Pfew, je zal maar 3 jaar zijn en je eerste kampioenschap in de pocket hebben! Stoer stond ze handjes te schudden met de jury en oh, wat was ze trots op haar nóg grotere beker! Grote zus is een beetje competitief ingesteld en dus even heel verdrietig, maar een mooie medaille maakte veel goed. Al met al een geweldige dag en het 'keurinkje spelen' thuis is nog wat meer voorgekomen dan daarvoor ;-)

Trots op onze dochters!

Natuurlijk konden onze dames het nog niet helemaal alleen, dus Justin, Ida en Hilde v. Andel; heel erg bedankt voor jullie lieve hulp. De meisjes hebben het nog steeds over jullie! De hele dag gezelligheid mede dankzij onze 'buren', fam. Lanting en fam. van Waes; volgend jaar weer?! En organisatie, ontzettend bedankt voor weer een mooie dag.


22-10 Kopplaats voor Lazou op het NK!

Gisteren was het weer tijd voor de afsluiter van het keuringsseizoen: het nationaal kampioenschap te Lunteren. Altijd een mooie dag met de strijd tussen de diverse regionale kampioenen. Mooi om daar weer te mogen lopen, dit keer met ons veulen Lazou (v. Elandro, m. Candora). We zijn zelf heel blij met deze merrie en vinden dat ze zich mooi ontwikkeld. En dan is het altijd spannend om te zien hoe ze zich staande houdt op zo'n dag. In de ring maakte ze zich heel mooi en zette ze haar mooie front er prachtig op. Wat wordt het dan al een hele dame! Bij het plaatsen in de rondstapring werd zij als eerste aangewezen en mocht ze naar de kop! Wauw, heel gaaf. Trots op Lazou. Het veulenkampioenschap was spannend, maar net te hoog gegrepen. Nu weer lekker in de wei; we gaan heel zuinig op haar zijn...

Foto Leontien Ruissen op onze premiekeuring in augustus.


24-9 Chester-dochters kampioen

Natuurlijk zijn we blij als het op onze eigen premiekeuring een beetje loopt zoals je van tevoren hoopt. Maar we zijn zéker net zo blij als het elders ook goed verloopt! En wat dat betreft toch weer een paar leuke nieuwtjes.

In Noord-Holland komt Krijn Vreeken aan de keuring. Hij heeft Chester gehuurd in 2016 en 2017 en kwam nu dus met de eerste veulentjes in Midden-Beemster. En hoe leuk is het dat de eerste jaargang daar het goed doet? Lucida van de Rijsdrecht werd namelijk veulenkampioen in de kleine maat, terwijl haar halfzusje Loïse mocht opstellen in de middenmaat. Krijn, nogmaals van harte en hopelijk groeien de kleine dames uit tot prachtige merries.

Ook in Mariënheem wist een Chester-dochter de jury te overtuigen. Henk Tijhof heeft veel pech met zijn prachtige merrie Daphne, en dan is het éxtra mooi dat haar dochter Iris het jeugdkampioenschap in de middenmaat weet te pakken. Henk, het is je erg gegund. We duimen dat Iris een beetje in de (goede) voetsporen van haar moeder mag treden.

Al met al een succesvol succes voor onze hengsten. Chester die dus aankomende winter definitief goedgekeurd zal worden met een mooie index, en Elmar die goede stappen heeft gezet door bijna alle getoonde veulens en jeugdpony's geprimeerd te zien worden. Fijn! Op naar volgend jaar...


5-8 Premiekeuring achter de rug met mooie resultaten!

Zo, het zit er weer op! Tijden werk je er naar toe en vliegen je meningen over de pony's van links naar rechts. Op woensdag alles gewassen en dan maak je de laatste balans op; de meeste pony's staan er goed op. Een paar hadden we wat mooier willen hebben, maar je kunt niet alles hebben. Op naar Gendringen!
Bij de veulens begonnen we met de grote Le4o; wat een brutaal patsertje is dat! Moeder Bonneke geeft flink melk en hij was misschien net iets aan de volle kant, maar een mooie kopplaats voor hem. Daarna de beurt aan Lazou (v. Elandro). Die heeft van ver moeten komen; was in het begin niet zo'n sterk veulen en een verstopping hielp daar niet echt aan bij. De dierenarts zei al dat dit een vechtertje was en dat is gebleken. Langzaam maar zeker zie je haar dan naar je toegroeien en nu stond er een knap veulen in de baan. Ook voor haar een kopplaats. Leander en Lakisha zaten bij elkaar in de rubriek. In de wei gaat onze voorkeur duidelijk naar Lakisha, maar zij was niet zo in haar hum vandaag en Leander liet zich juist super zien. Zo zie je maar weer. Leander liep 2e en Lakisha 4e. Ons bewegingsmonstertje Latoya vinden wij echt een veulen voor de toekomst. Nu nog iets iel, maar wij hebben er vertrouwen in. Voor haar een 3e plek. Litte zou ook in deze rubriek lopen, maar zij werd uitgeselecteerd naar de miniveulens. Hebben we dat ook eens ;-) Het belangrijkste van alles: voor alle zes premie! Met jonge hengsten het belangrijkste van alles, zeker als je er niet heel veel kunt laten zien. Elmar heeft vandaag dus weer een mooie stap gezet. Dus geslaagde veulenrubrieken. En het werd nog geslaagder: onze Lazou werd eerst veulenkampioen bij de overige maten en vervolgens wist zij ook het algemeen veulenkampioenschap te veroveren! Fantastisch!

In 2015 en 2016 werden maar 2 merrieveulens geboren; ruimschoots de tijd bij de jeugd dus. Onze raskikker Kyona is een mooi wakker dier met opvallend behang en zij wist de 1e plaats in haar rubriek te veroveren. Bij de twenters liep Ikz11 naar een 2e plek in haar rubriek. Beide Chester-dochters wisten hun premie makkelijk te pakken.

Bij de driejarigen hadden we 3 pony's; zelf vinden we High5 een prachtige merrie en zij wist dan ook op kop te komen. Ze kreeg een 2e premie; dit wordt dan maar ons projectje voor 2018. Hearkje is ook zo'n raskikkertje; we hadden haar een maandje geleden nog wat mooier, maar ze liet zich prima zien en wist naar een 2e plek te lopen, net voor Haleska. De twee zwarte dames kregen beiden een 2e premie. Die was er ook voor GoGo; ze kwam op de 2e plek zelfs dichtbij die eerste premie, maar het mocht net niet lukken. Giddy pakte hem wel, en ook nog met een kopplaats. We denken dat we de laatste 2 niet veel mooier hebben kunnen brengen dan gisteren, dus mooi dat dat beloond wordt. Bij de oudkampioenen viel weer een 1e premie voor Bonneke.

We zijn zeer tevreden met de resultaten. Elke keuring is er wel één pony waar je het iets anders had ingeschat, maar met deze resultaten knijpen we in onze handen. Voor de gebruikte hengsten weer goede resultaten; zo heeft Chester nu de benodigde aantallen binnengehaald en mag hij zich a.s. januari op de hengstenkeuring laten zien om zijn definitieve goedkeuring in ontvangst te nemen. Trots op onze kleine vosvriend.

Zulke dagen staan in het teken van de pony's, maar zeker niet te vergeten van vriendschap. Want wat hebben we fijne vrienden om ons heen die ons altijd weer bijstaan op deze drukke dag en vroeg, heeeel vroeg, op willen staan voor ons. Sietse, bedankt voor alle hulp, gezelligheid, eerlijkheid en natuurlijk het voorbrengen van onze pony's. Je weet hoe blij we met je zijn ;-) Het vaste 'stalteam' Marije en Marijke; ondanks privé-perikelen weer present om de pony's klaar te hebben staan voor de voorbrengers. Was weer top voor mekaar. Annika hielp ook in de stallen bij de pieken én heeft weer veel foto's gemaakt; even tijd voor vrijmaken deze door te spitten. Piet en Anny die standby stonden voor wat er dan ook maar nodig was; bedankt voor de altijd limburgse gezelligheid. En omdat Arnold dit jaar liever hielp bij het klaarmaken van de pony's hadden we Gerko bereid gevonden te helpen met het voorbrengen; Gerko, superfijn dat je er was en bedankt dat ook jij een dagje op wilde offeren voor ons. Iedereen ontzettend bedankt voor de hulp; zonder jullie kunnen we dit nooit doen en dat zijn we ons heel bewust. Mega dankbaar! We hebben deze keuringsweek één iemand vreselijk gemist, maar jullie aanwezigheid en steun heeft ons ook daar doorheen kunnen slepen. Bedankt en op naar volgend jaar ;-)


30-7 Mooie resultaten op de Manifestatie

Dit weekend vond de Manifestatie plaats in Ermelo. Eigenlijk vonden we het iets te kort voor onze premiekeuring, maar het is natuurlijk jammer om niets mee te nemen naar een mooi evenement. Uiteindelijk gekozen voor de Chester-dochters Kyona en High5, en eigenaar Joop Wolters vond het leuk om Elmar daar te laten zien dus ook hem hebben we klaargemaakt. Vrijdag eerst de beurt aan Kyona; onze kleine jaarling diva met haar al zo opvallende behang. Ze zag er prima uit en liet zich ook mooi zien; heerlijk drafje met houding. Zij mocht de kopplaats innemen in deze mooie, grote rubriek. Leuk!

In de middag was het de beurt aan haar halfzus High5. Ook zij wist de aandacht te trekken in de rubriek voor de driejarige kleurmerries in de middenmaat. Ze begint steeds meer op haar moeder te lijken. Uiteindelijk wist ook zij de eerste plaats te pakken. Luxe probleem; nog even een auto regelen om zaterdag met een extra trailer naar Ermelo te rijden voor de kampioenschappen. Maar een eer om daar te mogen lopen!

Zaterdag moesten eerst de hengsten aantreden. Jammer genoeg was er niet al te veel animo voor deze rubrieken en zo kwam het dat Elmar de enige in zijn rubriek was. Hij stond er in onze ogen mooi op en liet zich aardig goed zien ondanks dat hij wat druk was, maar ja, welke hengst is dat niet op zo'n terrein vol met pony's?

Daarna volgden de kampioenschappen en naar alledrie de pony's werd zeker gekeken, maar de titels gingen naar andere toppers. Eigenaren, nogmaals van harte met jullie kampioenen!

Sietse, het wordt al 'gewoon', maar wederom super bedankt voor je hulp. Ze gingen prachtig door de baan. Hilda ook heel erg bedankt voor het bijspringen; hartstikke fijn!

Nu een dagje bijkomen en dan weer hard aan de slag; aanstaande vrijdag staat de premiekeuring op het programma. We hebben 15 pony's opgegeven en zullen er alles aan doen ze mooi in de baan te krijgen. En dan maar hopen dat de primeringen een beetje gaan zoals we hopen. In elk geval hebben we ons dreamteam weer bij elkaar en hopen we op een gezellige ponydag met onze vrienden! Wie weet tot in Gendringen!


23-6 Ein-de-lijk!!!!

Bibian was de laatste merrie hier die nog een veulentje moest krijgen. Zoals al eerder geschreven heeft zij tot nu toe 5 veulens gekregen, en alle vijf van het mannelijke geslacht. Stuk voor stuk erg leuke veulens, dus best jammer dat Bibian nog geen echte opvolgster had. Ook dit jaar hoop je dan een beetje op die merrie bij haar. Maar ja, we hebben dit jaar al een meerderheid voor de merries, dus dan ben je stiekem al 'bang' voor weer een hengstje. Gisterochtend was het dan zover; haar veulen werd geboren. En als je dan checkt wat het is, knipper je een keer met je ogen. Jawel, eindelijk hebben we dan het zo gewenste merrieveulentje bij Bibian. En wat een chique dame; echt een leukerd. Extra blij met dit laatste veulen, dat is vast wel te begrijpen.

Aankomende week maar eens wat foto's maken van al het jonge spul. We zijn erg tevreden over de Elmars. Ze moesten allemaal wat op gang komen, maar we denken dat we hier zeker weer mee vooruit kunnen.


4-6 Stalbezoek fokvereniging Utrecht

Afgelopen zaterdag hebben wij afdeling Utrecht op bezoek gehad. Een leuke, gezellige groep van 25 mensen hebben 2 uurtjes bij ons vertoefd. Na een bakkie koffie en thee (mét heerlijke zelfgemaakte koek, met dank aan Arnolds zus Jolanda) en een korte uitleg van de start van onze fokkerij en ons doel hierin zijn we het weiland in gegaan. De pony's werkten goed mee en we kregen een paar fijne complimenten. De nodige vragen konden we over het algemeen wel beantwoorden, hoewel de vraag of we zelf nu liever Sonneke of Bonneke zien maar in het midden gelaten moest worden ;-)

Na het bekijken van de pony's hebben we in een heerlijk zonnetje buiten geluncht en daarna was het voor deze vereniging tijd de bus weer in te stappen voor de volgende bestemming.

We hopen dat jullie het naar je zin hebben gehad; wij in elk geval wel. Bedankt voor jullie komst en de interesse in onze stal!


30-5 Hearkje heeft haar eerste veulentje gekregen

Vorige week hebben we ons 6e veulentje mogen verwelkomen. Hearkje heeft ons geen slapeloze nachten bezorgd; ze had net in de nacht voor het eerst de melder op gehad, maar het veulentje is in een heerlijk ochtendzonnetje geboren. Ging supervlot en makkelijk en wát een geboren moedertje is onze Hearkje. Prachtig om te zien hoe verliefd ze op haar kind is. En tja, na 2 jaar met 'slechts' 1 merrieveulen (en ook dit jaar weer begonnen met 2 hengsten) worden we dit jaar toch verwend; ook Hearkje heeft een dochter gekregen. Heel blij met Litte!


11-5 Ook Sonneke heeft een veulentje

Ook Sonneke is vannacht weer moeder geworden. Zij heeft een merrieveulen van Elmar op de wereld gezet. Heel blij mee, omdat Sonneke eigenlijk altijd mooie veulens krijgt en Elmar ook nog wel wat dochters kan gebruiken. Dit jaar begon hij weer met voornamelijk hengsten, maar de merries lijken een eindsprint in te gaan zetten. Leuk! Dit merrietje gaat Latoya heten.

Hier op stal nog maar 2 te gaan; Hearkje en Bibian moeten nog heel even.


8-5 Herbert nu ook officieel goedgekeurd

Afgelopen hengstenkeuring werd Herbert van de Viersprong goedgekeurd en zoals eerder gemeld hebben wij op de hengstenkeuring gelijk kunnen regelen dat hij in elk geval dit seizoen bij ons op stal mag staan. Het blijft natuurlijk altijd even spannend of hij aan de voorwaarden van het sperma-onderzoek voldoet, maar inmiddels kunnen we zeggen dat hij ook hier prima door is gekomen. Dus nu mag hij echt aan het werk. We hadden hem vorig weekend al opgehaald en hij staat dus al lekker hier in de wei. Wat een lieve, mooie hengst is het! Enorm blij mee; hopelijk gaat het mooi vlot met hem qua dekken en mogen we volgend jaar veulentjes van deze mooie man verwachten.


1-5 Merrieveulentje voor Giddy-Up

De babyboom gaat door; mooi gepland zo in Arnold's vakantie! Giddy liet zien dat ze het hoe-te-veulenen handboek had gelezen en liet keurig alle voortekenen zien. Handig! Zo'n eerste veulentje blijft altijd spannend. In dit geval lagen beide pootjes terug; gelukkig kreeg Arnold ze erbij en kon Giddy haar veulen ter wereld brengen. Elmar heeft er weer een dochter bij! Ook voor haar geen hele makkelijke start; bevalling niet al te makkelijk en Giddy liet de melk stromen, maar wel uit een heel klein uiertje. Voor zo'n veulen best lastig. Maar inmiddels heeft ze de truc door en zie je haar met het uur sterker worden. Wat is ze leuk! We noemen haar Lakisha, wat 'favoriete' betekent. Deze week maar eens gauw foto's maken van de veulens....


28-3 Twee veulens erbij

Inmiddels kunnen we melden dat er weer twee veulentjes geboren zijn. De eerste werd afgelopen zaterdag geboren: GoGo Girl kreeg na een zware bevalling een klein hengstveulentje. We dachten dat hij niet meer levend geboren zou worden; wat een blijdschap als je hem dan opeens toch een flinke ademteug ziet nemen. Dank aan buurvrouw Annemarie die kwam helpen: als koeien-veearts was dit wel erg klein spul voor haar ;-) Hij had een wat moeilijke start, maar inmiddels rent het kleine ding vrolijk door de wei. Hij krijgt de naam Leander, wat staat voor 'Sterke dappere man'; hij heeft immers wel moeten knokken. Maar het is ook een klein eerbetoon aan onze (schoon)vader die ons afgelopen november tot ons grote verdriet ontvallen is. Hij was altijd onze trotse hulp achter de schermen én de eigenaar van GoGo en had zich zo verheugd op haar eerste veulentje...

Afgelopen woensdagmiddag begon Candora flink te wandelen. Normaal is zij minimaal 2 weken te vroeg en nu was ze al overtijd. 's Avonds werd haar veulentje geboren onder toeziend oog van onze oudste dochter Lynne, wiens bedtijd zo nog héél even uitgesteld werd ;-) Na 1 merrie en 4 hengsten waren we erg blij te zien dat ze dit keer weer eens een merrie op de wereld heeft gezet. Vader van dit zwarte veulentje Lazou is Elandro v.d. Veldhoeve.


27-3 Eerste veulen in de Larense wei

Afgelopen zondag stond er een leuke verrassing in de wei. Bonneke was wel bijna aan de datum, maar had nog een zeer minimale uier en ook verder toonde ze geen enkel teken van een naderend veulen. En dan sta je toch even verbaasd te kijken als je opeens een klein ding tussen de merries ziet lopen. Maar goed, het loopt er in elk geval dus prima. Natuurlijk waren we heel erg benieuwd wat ons eerste Elmar-veulen zou zijn, en het is een hengst geworden. Een flinke jongen en hij staat ons wel aan. Dus op naar de volgende! Hopelijk dit jaar weer eens wat merries, want in 2015 en 2016 werd hier maar één merrietje geboren, en de wei met jeugd is wel kaal zo ;-) We wachten af...

19-3 Stamboekopname

Gisteren was het weer tijd voor de stamboekopname bij de IJsselstreek. Dit jaar drie merries en ze zijn alledrie met hele mooie lijsten opgenomen, met complimenten voor de rasuitstraling. Ze hadden alledrie een 2 voor hoofduitstraling; best iets om trots op te zijn. Haleska is de kleinste van het stel met 88 cm. In beweging liet ze zich niet zien zoals ze kan, maar ze kreeg toch nog 75-70 als bovenbalkscore. Prima zo, op de keuring presenteert zij zich altijd super, dus daar lekker naar toe werken. Hearkje meet 89 cm; onze zwarte dames zijn maar ukjes! Hearkje is drachtig maar houdt zich heel mooi. Een echte raskikker, en zij kreeg 80-80. De vos High5 mag nog wat kilo's meer hebben, maar dat komt van de zomer wel. Eén van onze persoonlijke favorietjes; wat is ze mooi. Ook zij kreeg 80-80 en meet 97 cm. Dus we kunnen weer vooruit in de fokkerij! Met deze drie opgenomen pony's erbij hebben we nu ook voldaan aan de 12 stamboekopnames van Chester; als alles gezond mag blijven hopen we op de keuring de verplichte primeringen nog binnen te slepen zodat hij definitief kan worden. Heerlijk....

En nu weer op weg naar de veulentijd. Met twee weken heeft Bonneke al tijd, dus dat schiet mooi op. Natuurlijk zijn we erg benieuwd wat Elmar ons gaat brengen met zijn eerste veulens hier. Helaas zullen we er eentje minder krijgen dan gehoopt; enkele weken geleden is onze grande dame Lonneke overleden. Zo jammer; een superlieve merrie met zo'n mooie nafok; erg jammer dat het bij ons met haar allemaal niet zo is gelukt als gehoopt. We hadden heel graag nog een zelfgefokte nakomeling van haar in de wei willen hebben....


10-1 Go4it verkocht

We hebben momenteel eigenlijk iets teveel pony's in de wei en met de veulens die weer op komst zijn dit jaar wordt het er natuurlijk niet minder op. Dus tja, als je dan een keer een goed adres kunt krijgen voor één van de merries moet je weleens een knoop doorhakken. Hein Waalderbos vroeg al een aantal keren of we een nakomeling van Bonneke zouden willen verkopen. Hij heeft zondag dan ook Go4it van ons gekocht. De mooie blonde vierjarige merrie die in de zomer zulke mooie appeltjes op haar vacht heeft gaat zijn koppel pony's aanvullen. Afgelopen zomer schopte Go4it het nog tot middenmaatskampioen op de keuring in Gendringen; wij hopen natuurlijk dat ze Hein ook mooie successen zal geven en dat er een mooi veulen van Elmar geboren zal worden in de Lichtenvoordense wei. Hein, veel succes met haar!


8-1 Hengstenkeuring: weer een jonge hengst op stal

Beter laat dan nooit! In december hebben we 2 jonge hengsten op de keuring gehad, beiden zonen van Chester. Zowel Habibi als Háski zijn daarbij opgenomen in het stamboek, maar niet goedgekeurd. Vooral bij Háski hadden we zelf een goed gevoel; daarom hebben we het met hem gisteren nog een keer geprobeerd op de herkeuring. Helaas viel daar het definitieve doek voor onze kleine vosvriend.

(foto van Háski in december: copyright Leontien Ruissen)


In december viel ons al een hengstje heel positief op en ook gisteren waren we weer erg van hem gecharmeerd. We hebben Elmar ook voor dit jaar nog gehuurd, dus we waren niet echt op zoek. Maar we denken dat Herbert v.d. Viersprong bij ons goede dingen kan doen. Hij is gisteren aangekocht door Marc en Miriam v.d. Broek (stal de Merel) en met hen is afgesproken dat wij hem 1 of 2 jaar zullen huren, uiteraard onder voorbehoud van een goed resultaat bij het sperma-onderzoek. We zijn erg blij met deze jonge hengst en kunnen straks lekker aan het puzzelen welke combinaties we gaan maken met de 2 hengsten.

Herbert werd gisteren op kop geplaatst bij de 3 jarige kleine maats hengsten.

(foto Herbert in december. Copyright Hedy Hogenbirk)


18-10 Nationale Kampioenschappen

Afgelopen zaterdag vonden de nationale kampioenschappen plaats in Lunteren. Blijft een prachtige afsluiter van het seizoen, zo met alle regionale kampioenen bij elkaar. Wij kozen ervoor met 2 pony's te gaan; Kr8patser en Ikz11. Kr8patser vinden wij momenteel mooier dan ten tijde van de premiekeuring. Hij liet zich ook prima zien en ging met een goede draf door de baan. Hij mocht op een 4e plek opstellen. Ikz11 mocht vrij kort daarna ook haar beste beentje voor zetten. We hadden haar niet helemaal in de conditie die we wilden, maar ondanks dat vinden wij het gewoon een knappe jaarling. In de rubriek kwam ze echter wat power/massa te kort. Ze werd op de 6e plek opgesteld.
Na de premiekeuring in Ammerzoden kwam Arnold enthousiast thuis; hij had daar een erg mooi veulen gezien. Na een belletje met fokker Jan van Malsen hebben we hem aangekocht; Kevin Beauty v. Hedel (v. Dakota v.d. Buitenweg) gaat bij ons de opfok in met Kr8patser en Kyron. Deze Kevin liet zich erg goed zien in zijn rubriek en ging met een hele mooie zelfhouding door de baan. Hij mocht op kop opstellen! Vanuit Lunteren hebben wij hem meegenomen naar Laren; we zijn erg benieuwd hoe deze 3 veulens uit gaan groeien.

Over uitgroei gesproken: over een kleine 2 maanden staat de jonge hengstenkeuring weer voor de deur. Ook vanuit onze stal zullen 2 hengsten deelnemen. Habibi en Háski zijn beiden zonen van Chester en zullen allebei in de kleine maat aantreden. Habibi komt uit Bibian en Háski komt uit Candora. Beiden interessant genoeg om te tonen; wordt weer een spannende dag...


6-9 Gee Thanks Dad verkocht

Met veel pony's in de wei moet ook weleens wat verkocht worden. Gert van Ginkel heeft hier reeds eerder een pony gekocht én merries laten dekken door onze hengsten, maar had hier helaas bijzonder veel pech mee. Toen hij interesse toonde in onze blonde Gee Thanks Dad (Geena) waren we er al snel uit dat we hem deze merrie graag gunden. Na de premiekeuring hebben we haar aan hem verkocht. Geena is drachtig van Elmar en we hopen dat hij een prachtig gezond veulen mag verwelkomen volgend jaar. Gert, enorm veel geluk en plezier van deze lieve merrie!


22-8 Kampioensfoto's toegevoegd

Blijft leuk, de keuring herbeleven door middel van foto's. We hebben er een aantal van Anny Smeets ontvangen (waarvoor dank) en Annika heeft met Arianne's fototoestel de dag vastgelegd. Ook hiervan willen we nog foto's plaatsen, maar de kampioensfoto's móeten we nu vast even doen. Op de persoonlijke pagina's van Go4it en Ikz11 staan hun nieuwe foto's. Bij 'Veulens 2016' staat de mooie foto van Kr8patser. En hieronder ziet u een waardevolle foto, namelijk die van Bonneke met haar succesvolle kinderen. én onze topcrew. Heel speciaal! Bedankt Leontien!

vlnr: Kr8patser, Annika, Ikz11, Marijke, High5, Arianne, Go4it, Sietse, Bonneke, Marije, Piet en Arnold.


14-8 Jaarlijkse premiekeuring zeer succesvol verlopen: 3 kampioenen!

Afgelopen vrijdag was het weer zover; dé dag van het jaar voor onze stal. Op naar de premiekeuring te Gendringen. Dit jaar hebben we 13 pony's laten zien en wat liep het fantastisch. Elk jaar denk je dat het een keer ophoudt met de successen, maar ook dit jaar mogen we weer schrijven dat we kampioenen in de wei hebben lopen.

Kr8patser was onze eerste pony in de baan. In het begin niet gelijk ons beste veulen, maar die had zich wel erg sterk ontwikkeld. En die wilde even zijn naam eer aandoen! Front erop, staart op de rug en met veel kracht en actie bewegen. Meestal zie je ze dat in de wei en doen ze het op de keuring niet, maar bij hem was het bijna andersom. Heel stoer! Kopplaats met premie voor hem. Onze charmante dame Kyona is een kleine diva en ook zij liep naar de kop. Daarna Kyron; hij ging lekker attent door de baan en blijft één van onze favorietjes. Ook hij mocht als eerste opstellen. Wat een goed begin van de dag! In het veulenkampioenschap overige maten loop je met drie veulens en daar ben je dan al trots op. Maar de jury pikte Kr8patser eruit als de beste, en het algemeen veulenkampioenschap werd ook een prooi voor ons veulen. Superblij mee!

De jeugd was daarna aan de beurt en begon met onze enter Ikz11. Zij liep in een hele mooie rubriek, maar wederom een kopplaats! Onze kleine zwarte dametjes Haleska en Hearkje zaten in dezelfde rubriek. Blijft zo'n leuk setje bij elkaar. Haleska mocht op kop wegstappen, maar al snel werd nummer 2 ervoor gezet. Konden we prima mee leven; Haleska bleef 2e lopen en Hearkje liep achter haar op de 3e plek, allebei met premie. Als laatste jeugdpony was High5 aan de beurt. Wat is ze toch mooi op dit moment; ze gaat qua uiterlijk steeds meer op haar moeder lijken. En ja, ook voor haar een kopplaats. Alle 7 veulens en jeugdpony's weer geprimeerd; mooi resultaat voor Chester. In het jeugdkampioenschap liepen dus o.a. de volle zusjes Ikz11 en High5 tegen elkaar. We zijn zelf enorm blij met deze twee pony's, en wat mooi dat Ikz11 dan in het midden mag opstellen als Jeugdkampioen Middenmaat. Trots op!

Dit jaar de eerste driejarige meries van Chester aan de keuring; extra spannend natuurlijk. Eerst onze twee middenmaatjes. Ze lieten zich allebei keurig zien en Go4it eindigde zelfs op kop en kreeg een 1e premie! Dat hadden we niet gelijk verwacht, dus dat is natuurlijk fantastisch. Voor GoGo Girl een nette 2e premie op de 3e plaats. Daarna de kleine maat. Natuurlijk wordt in die rubriek extra op Giddy-Up gelet. Ze eindigde wel op kop, maar kreeg een tweede premie. Gee Thanks Dad was ondanks onze inspanningen nog wat te dik, maar mocht ook haar 2e premie in ontvangst nemen op een 4e plek.

Candora en Bonneke liepen in de rubriek Oudkampioenen en toonden zich prima; zij mochten beiden hun eerste premie weer in ontvangst nemen. Trots op deze dames.

In de kampioenschappen mochten we dus met twee pony's terugkomen. En wat we thuis nooit verwacht hadden gebeurde: Go4it liet zich weer zo goed zien en werd Middenmaatskampioen! Supergaaf!! Wat een dag. Misschien was het al opgevallen; onze kampioenen Kr8patser, Ikz11 en Go4it hebben allemaal een cijfertje in hun naam en dat zijn dus alledrie nakomelingen van Bonneke. Tel daarbij op dat ook haar dochter High5 op kop liep, en dan mag je wel spreken van een fantastische fokkerij uit deze merrie, in al deze gevallen gekoppeld aan onze Chester. Dit hebben we dan nog maar even vast laten leggen bij Leontien Ruissen middels een groepsfoto. Nu al benieuwd naar!

Deze fantastische dag kan nooit zo slagen zonder een geweldig team. Wat zijn we verschrikkelijk blij met jullie!! Arend kan het wassen nog steeds niet laten en wat zijn we blij dat het hem nog lukt. Dank je wel! Sietse die van tevoren geregeld langskwam en natuurlijk vrijdag onze pony's weer super voorbracht. Lambert die meekwam en op de keuring meehielp waar nodig. In de stallen stonden de pony's altijd op tijd klaar dankzij Marije, Marijke, Piet en Annika. Beeldmateriaal wat weer verzorgd werd door Anny en Annika (foto's volgen nog). Wat een dreamteam. Echt ongelofelijk bedankt voor alles!! Zulke dagen kunnen we qua hulp niet zonder jullie, maar zéker ook niet qua gezelligheid. Op naar volgend jaar!


30-6 Mooie Zomerkeuring achter de rug!

Afgelopen zondag vond de Zomerkeuring in Mariënheem plaats. Helaas moest deze door de weersvoorspellingen binnen gehouden worden, maar ondanks dat was het een mooie dag waar veel liefhebbers samen kwamen om te genieten van onze hobby.

Zelf zijn we met 7 pony's de baan in gegaan. Als eerste de jaarling Ikz11. En daar kwam de primeur voor Lynne; zij mocht zelf haar pony voorbrengen. Nog geen 4 jaar, maar stapel op pony's en zéker op haar eigen superbrave jonge pony. Gewoon genieten. Samen met Sietse werd Ikz11 vakkundig voorgebracht, en hoewel ze het draven nog even over moest laten aan onze topper Sietse was ze zelf al mooi tevreden. "Ikz11 is toch echt de allermooiste mama". Dat klopte in deze rubriek; ze mocht glunderend de beker voor rubriekswinnaar in ontvangst nemen. Goed gedaan lieve meid!

Daarna de twenters: Haleska en Hearkje zaten bij elkaar de rubriek. Hearkje is in type wat completer, maar net even iets te zwaar op het moment. Haleska zag er prima uit en verkoopt zich altijd wel in de baan. Annika bracht haar goed voor en ook zij mocht haar voorbreng-debuut beloond zien met een kopplaats. Hearkje liep vierde in de rubriek. Hopelijk kunnen we haar net dat beetje beter in conditie krijgen voor de premiekeuring. Als laatste jeugdpony mocht High5; onze favoriet. Ze presenteerde zich super, en haar ererondje was zelfs gewoon gaaf. Ook voor haar een kopplaats.

Bij de oudere merries nog 3 pony's. In één rubriek liepen Go4it en GoGo Girl. Go4it liet zich mooi zien, en mocht ook op kop opstellen. En daarmee liepen de drie dochters uit de combinatie Bonneke x Chester alledrie op kop! GoGo Girl liet zich niet zo zien als ze kan; terwijl ze vorig jaar complimenten kreeg over haar beweging, kwam dat nu niet uit de verf. Voor haar een vijfde plaats. Als laatste hadden we Lonneke nog. Twintig jaar, maar dat is haar zeker niet af te zien. Ze vond het wel leuk weer eens mee te zijn, en liep continue attent met de oortjes erop door de baan. Genieten! Voor haar een 2e plek en complimenten van de jury dat zo'n oudere merrie er nog zo fris en fruitig bij kan staan.

In de kampioenschappen moesten we het afleggen tegen andere pony's (allen van harte gefeliciteerd!), maar al met al zeer tevreden over deze resultaten! Nu de puntjes op de i gaan zetten richting premiekeuring; dit hebben ze in elk geval vast meegemaakt. Natuurlijk nog even een bedankrondje. Sietse, fijn dat je er weer bij was! Top gedaan met pony's én met Lynne ;-) Annika, Petra, Lambert; bedankt voor de hulp op de dag zelf. En Arend natuurlijk weer voor de hulp bij het wassen.... Super!

20-6 Zomerkeuring Oost-Nederland

Aanstaande zondag is het zover; de 2e editie van de Zomerkeuring Oost-Nederland. Vorig jaar was dit een super gezellige dag, en we gaan er als organisatie dit jaar ook weer voor. Hopelijk komt het mooie weer er nu ook eens aan, want buiten keuren is toch wel het állermooiste op zo'n dag.

Wij hebben zelf natuurlijk ook pony's opgegeven. De vier jeugdpony's stond voor ons al vast. Hearkje, Haleska, High5 en Ikz11 gaan mee. Daarnaast nemen we nog twee driejarigen (GoGo Girl en Go4it) mee. En als laatste onze 20-jarige (!!) Lonneke. Helaas is het met het pleegveulen niet gelukt, maar daardoor is de weg vrij haar eens op te geven voor zo'n keuring. Wat is ze mooi op het moment, zeker voor deze prachtige leeftijd. Toch leuk om zo'n merrie dan nog eens te laten zien. Op naar een mooie dag in Mariënheem!

Elmar is ondertussen druk aan het werk. Weinig terugkomers, dus dat gaat goed. Van de week maar eens wat laten scannen. Al een tijdje geleden hebben we nieuwe foto's van Elmar gemaakt. Deze zijn een beetje blijven liggen, maar dit weekend maar eens uitgezocht en nu dan eindelijk op de website gezet. Check bij 'hengsten' voor deze foto's.


1-6 Helaas slechte seizoensafsluiter

We keken erg uit naar het veulentje van Lonneke. We hebben nog geen zelfgefokte nakomeling in onze wei lopen, en dat was natuurlijk wel onze wens toen we haar kochten 3 jaar geleden. Helaas is het ook dit jaar niet het geval; gisteren kwamen we bij de wei en vonden we haar met een doodgeboren veulentje. Heel triest. Ze voelde zich de ochtend daarvoor niet helemaal okay, maar was de rest van de dag weer prima in orde. Ook had ze nog helemaal geen uier, en was ze pas over 3 weken aan de tijd, dus geen alarmbellen voor ons. Zo kan het helaas gaan. Gelukkig gaat het met haarzelf goed; zo goed dat we er nu een pleegveulentje bij hebben lopen. Het gaat nog niet vanzelf, maar we hebben nog goede hoop dat zij elkaar hierdoor heen gaan helpen. Fingers crossed!

En zo is het veulenseizoen afgesloten. Net als vorig jaar 4 hengsten en 1 merrie. Maar we zijn blij met de vijf heerlijk spelende veulens in de wei. Er zitten in elk geval een paar veulens bij die mogen blijven, dus maar eens kijken hoe de uitgroei zal zijn.


20-5 Hengstveulen voor Bibian

We hadden dit jaar weer een twijfelaartje in ons midden. Bibian, was ze nou wel of niet drachtig? Niet al te dik, nagenoeg geen uier en inmiddels een weekje over tijd. Veel verschillende meningen en in elk geval nog niet hengstig, dus we hielden hoop. In de nacht nog een keer wezen kijken, maar nog geen veranderingen. Toch een leuke verrassing als er dan 's ochtends een veulen naast huppelt! Alarm is niet afgegaan; vorig jaar ging het ook razendsnel en we vermoeden dat ze deze keer ook zo kort plat heeft gelegen dat het alarm geen signaal heeft gegeven. Maar goed, het liep ernaast. En wat een mooi veulentje! Na al haar zonen hadden we nu stiekem erg gehoopt op een merrietje. Maar nee, ze blijft volhouden met de mannen; wederom een hengstveulen voor haar. Na veel nare verhalen ben je blij dat het er levend naast loopt; dat is toch echt wens nummer 1. Maar een beetje balen doen we wel dit keer. Maar eens zien hoe hij zich ontwikkelt. Nog één veulentje te gaan; Lonneke heeft met een maandje ook tijd.

Dit jaar niet alleen hier, maar ook elders in het land veel hengstveulens voor Chester, en ook wat pech hier en daar. Twee veulens veel te vroeg geboren, twee drachtige pony's die ongemerkt verworpen hebben en één veulentje die het door een moeilijke geboorte niet gehaald heeft. Super balen, we hadden het de eigenaren zo anders gegund.

Elmar is er inmiddels al druk mee. De eerste merries zijn al afgedekt, dus eens zien hoe het op dat punt zal gaan. Hij gedraagt zich prima hier, en we krijgen steeds meer schik van hem. We hopen dit weekend nog wat nieuwe foto's van hem te maken.


2-5 Kitano geboren!

Het gaat nu hard; weer een nieuw veulentje erbij in de wei. Eigenlijk was Candora al een paar dagen een tikkie onrustig. Haar uier was daarentegen juist wat terug gelopen. Toen we zagen dat daar opeens weer veel werking in zat hebben we wat melk getest en de waarde was al erg laag. We zouden met z'n tweeën Chester wegbrengen naar Krijn Vreeken, maar nu Candora opschoot is Arianne maar thuis gebleven. Niet voor niets, want rond half 11 werd Candora's veulen geboren. De enige merrie die we elders hadden laten dekken, nl. bij Duncan v.d. Garderenshof. Extra leuk, kijken hoe ze met een andere hengst klikt. Kitano ziet er prima uit, wij zijn er blij mee!

Foto's van Kitano en Kyona volgen nog!


30-4 Sonneke heeft een dochter

En ook veulen nummer 3 is gearriveerd! Sonneke kreeg afgelopen nacht een merrieveulentje. Een heel klein ding met een supermooi koppie erop. Kyona ("klein geluk") moet nog wat "uitvouwen", maar dat zijn we wel gewend uit deze lijn.

Drie gezond op de wereld; op naar de volgende. Blijft een spannende tijd. Gaat alles goed, hoe zal de combinatie Candora-Duncan uitpakken en zal Bibian ons nou eens gaan verrassen met een dochter na al haar zonen? We zullen zien.


23-4 Ook een hengstveulen voor Sjirkje

Sjirkje had al een paar dagen kleine beetjes hars en wat vocht aan haar benen, maar dat zette niet echt door. Toen we vanochtend bij haar kwamen was het wel een mini-kunstwerkje geworden, en toen ze ook nog eens flink aan de wandel ging waren we extra alert. Wat zou het leuk zijn als zij, de pony die Lynne zich wat toegeëigend heeft, onder de ogen van haar en Sylvie zou veulenen. Rond 11 uur ging het alarm en was ze bezig. Snel naar de wei, waar hoofdje en voorbenen al te zien waren. Prachtig om te zien hoe onze meiden stonden te stuiteren van enthousiasme. De eerste kusjes werden rap uitgedeeld, terwijl Arnold het geslacht checkte. Wederom een zoon voor Chester; Kije is een rappe vent met gelijk veel houding. Op naar de volgende!


19-4 Eerste veulen is geboren!

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken. Het weer wordt beter, de avonden langer en... de veulentjes komen eraan! Om je heen zie je de eerste foto's voorbij komen en dan word je toch wel wat ongeduldig. Maar vanochtend is ons eerste veulentje ook geboren. Met drie merries die al aardig aanstalten maken blijft het lastig wat te doen met het alarm. We kozen gisteravond voor Sonneke; ze leken alledrie nog niet helemáál klaar, maar omdat zij het laagst in rang staat een veilig idee dat je er dan snel bij bent. Maar... mis gegokt! Vannacht tijdens de controle leek nog niets op een hele snelle actie, maar toen we vanochtend uit het raam keken liep er een veulen rondom Bonneke te springen. Gelukkig alles goed gegaan dus, en even in een apart weitje gezet. Na 3 opeenvolgende dochters gingen we al een beetje uit van een hengst, en het beenwerk onder dit veulen wees ook in die richting. En ja hoor, weer eens een zoon. In de lijn van haar vorige nakomelingen FFW88, Go4it, High5 en Ikz11 staat nu zoon Kr8patser naast Bonneke. Mooie houding, lengte in het lijf en goed beenwerk. Wij zijn er zeer tevreden over en kijken uit naar de volgende ukken!


19-3 Stamboekopname

De eerste jaargang van Chester heeft het de afgelopen jaren naar alle tevredenheid gedaan op de keuringen en vandaag was het de dag dat ze zich mochten tonen aan de inspecteurs en veterinair voor de stamboekopname. Niet dat we grote problemen hadden verwacht, maar het is toch best even spannend. Alle 6 aangeboden nakomelingen zijn zonder problemen opgenomen in het stamboek, tijdens de hengstenkeuring was Great Kid Whiz al opgenomen. Van de tien veulens uit zijn eerste jaargang zijn er nu zeven opgenomen in het stamboek. Eén merrieveulen uit zijn eerste jaargang is op jonge leeftijd verongelukt en twee hengstveulens zijn niet aangehouden voor de opfok.

In Ulft beet de hengst Grand Slam vanmorgen het spits af. Hij vond het behoorlijk spannend, waardoor zijn bewegingen niet goed uit de verf kwamen. Ons doel was stamboek opname en dat is met een bovenbalk van 75/65 (type / beweging) zonder problemen gelukt. Zijn stokmaat is 95 cm.

Vanmiddag zijn we met de vijf drie jarige merrries naar Enschede geweest. De dames kennen ondertussen het klappen van de zweep en op een beetje stress op vreemde bodem na, hebben ze zich prima laten zien. Glossy v. Stal van Aschberg was voor ons misschien wel de verrassing met een score van 80/75; met haar stokmaat van 94 cm. komt ze in de middenmaat. De andere vier merries zijn allemaal eigen fok. Go4it heeft ook een stokmaat van 94 cm. en een mooie score van 75/75. Go Go Girl behaalde eveneens een score van 75/75, één centimeter kleiner dan Go4it, ook middenmaat dus.

Onze blonde vos Gee Thanks Dad laat zich altijd relaxed zien, attent en de oortjes erop. 89 cm groot en een bovenbalk van 80/80. Eveneens een kleine maat is onze trots Giddy Up. Zij meet 92 cm en kreeg een prachtige bovenbalk van 85/85. Wij zijn zeer tevreden met deze resultaten maar bovenal trots op onze Chester.


4-3 Nog even wachten op de veulens

Het is maart, en we kunnen dus zeggen: volgende maand krijgen we de eerste veulens! Okay, het duurt nog een week of 6 en we hopen echt dat ze nog even blijven zitten, maar natuurlijk kijken we er al weer naar uit. Fachenda is inmiddels verkocht, en na de twijfels over Bibian lijkt toch ook zij nu wel drachtig. Dat betekent dat we als alles goed gaat 6 veulens mogen verwelkomen. Qua kleur niet zo veel verrassing; alleen bij Sjirkje is het afwachten wat ze ons gaat geven. Leuk! Wel zijn we gewaarschuwd; haar veulen lijkt nu al een dwarsligger te zijn... ;-)

Qua hengstenkeuze was het dit jaar niet lastig: Sjirkje wordt altijd maar eens per 2 jaar gedekt, dus die slaan we dit jaar over. Candora mag weer uit logeren gaan (ditmaal bij de prachtige Elandro v.d.Veldhoeve) en de rest blijft thuis om door Elmar gedekt te worden. Weer leuk om met een nieuwe, relatief jonge hengst aan de slag te gaan! We zullen zien hoe het uit gaat pakken.


3-3 Hengstenshow Wenum Wiesel en Zomerkeuring Mariënheem

Inmiddels is Elmar al weer enkele weken hier, en het gaat prima met hem. Hij loopt al te lonken met de jonge merries, maar zal nog even moeten wachten. 's Nachts staat hij lekker op stal, zodat hij veel in handen komt en aan ons went. Op zaterdag 9 april zullen we hem tonen op de hengstenshow WenumWiesel ter ere van het 50-jarig bestaan van fokvereniging Oost-Veluwe.

Ook kunnen we melden dat we weer een zomerkeuring in Mariënheem hebben. Na het succes van vorig jaar gaat de organisatie er weer voor dit jaar; ditmaal op zondag 26 juni. De leden uit de fokverenigingen Twente, West-Overijssel/Flevoland, Oost-Veluwe en IJsselstreek kunnen zich hiervoor inschrijven. Natuurlijk gaan wij hier ook weer meedoen; sowieso gaan onze vier jeugdpony's High5, Hearkje, Haleska en Ikz11 mee. Verder zullen we vast nog wat meenemen, maar dat bekijken we nog even.


18-1 Foto's toegevoegd aan de hengstenpagina's

Na de hengstenkeuring zag Chester er natuurlijk nog helemaal tiptop uit; tijd om wat nieuwe foto's van hem te maken. Ook heeft Arnold afgelopen zaterdag Elmar opgehaald en met het mooie weer van dit weekend hebben we ook van hem maar vast wat eerste foto's gemaakt. Nu zijn de hengsten-pagina's weer up-to-date! Ook hebben we hier en daar nog wat stambomen toegevoegd; daar lagen we nog wat mee achter ;-)

De merriebuiken zijn flink aan het groeien; alleen bij Bibian twijfelen we iets of ze nog wel dragend is, maar de rest is zichtbaar drachtig. Nu het even rustig is op keuringsgebied kunnen we langzaamaan weer naar het veulenseizoen toeleven. Natuurlijk zijn we weer reuze benieuwd naar het kleine grut!


10-1 Weer een 1e premie voor Chester en Elmar

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse hengstenkeuring weer plaats. Altijd weer een mooi evenement om het jaar mee te beginnen. Omdat Chester de 1e fase heeft afgesloten was hij verplicht te komen. Hij is de afgelopen 2 jaar wat mannelijker geworden en dat viel veel mensen op, dus we hadden goede hoop dat hij weer een 1e premie zou pakken. Hij is klaargestoomd en voorgebracht door zijn fokkers Fam. Van Asch en hun team, die hem weer top voorstelden. In een pittige rubriek liet hij zich goed zien; hij had er duidelijk zin in. Zoals een beetje verwacht moest hij de 3 zwarte hengsten voorlaten, maar op de 4e plek kreeg hij wel weer een 1e premie. Daar was het om te doen. Hij staat nu weer lekker thuis in de wei; we hebben hem stiekem wel gemist de afgelopen maand.

Ook de door ons voor 2016 gehuurde Elmar v.d. Egchelsehei moest zich tonen. Hij was erg druk en liet zich daardoor helaas niet zo heel goed zien, maar toch was het voldoende om weer een 1e premie te mogen ontvangen. Binnenkort halen we hem op en zullen we hem richting het dekseizoen vast wat laten wennen aan de Achterhoek ;-)

Chester verhuist in mei voor een paar maanden naar Noord-Holland, alwaar hij bij stal de Rijsdrecht zijn ding mag gaan doen. We wensen fam. Vreeken alvast veel plezier en geluk met hem, maar dat komt vast goed.


13-12 Jonge Hengstenkeuring 2016

Afgelopen donderdag was de jonge hengstenkeuring van de mini's en kleine maatshengsten van het NSPS. We hadden nog 2 jonge hengsten lopen uit de 1e jaargang van Chester. Wij hadden Great Kid Whiz opgegeven, onze kleine vos. Natuurlijk is er wat van te zeggen, maar hij heeft een mooi koppie, goed behang, hoge schoft, goede benen die hij met ruimte weet te gebruiken. Bij fam. Van Asch had hij zich goed ontwikkeld, ook al is het wel een wat groen hengstje. Zelf vinden we dat juist mooi bij zo'n jong dier, maar we weten ook dat ze graag al hele complete hengsten zien staan in Mariënheem.
Hij was 's ochtends vroeg vreselijk gestresst (waren we al wat bang voor met mama Bibian) en dat komt zijn bewegingen zeker niet ten goede. Gelukkig wel alles goed bij de veterinair en op 91 cm gemeten. Op het moment suprème was de grootste stress er vanaf en liet hij zich toch heel behoorlijk zien. Zelf hadden we hem een rondje verder verwacht, maar in die 1e ronde viel meteen het doek voor Whiz. Helaas! Er is gelukkig wat belangstelling voor hem, zodat hij wel op zijn plek zal komen, en misschien blijft hij aankomend jaar zelfs gewoon hier in Laren. Fam. Van Asch en team: super bedankt voor de goede zorgen en het vertrouwen in Whiz; aan jullie heeft het zéker niet gelegen. Bedankt!


18-10 Giddy-Up prolongeert Nederlandse titel!

Soms beleef je van die dagen die bijna onwerkelijk zijn. Gisteren was zo'n dag. De Nederlandse kampioenschappen in Lunteren vonden weer plaats; een prachtige dag met alle mooie kampioenen uit de diverse verenigingen. Alleen al een eer om weer mee te mogen doen, ditmaal met kampioentjes Giddy-Up en Candora. Met Giddy best extra spannend aangezien ze vorig jaar in haar klasse Nederlands Kampioen werd. We verwachtten zeker niet opnieuw deze titel te pakken, maar je wilt in ieder geval een beetje goed meelopen in de rubriek. Ze stond er in onze ogen mooi op en dus was het afwachten hoe de andere kampioenen zich hadden ontwikkeld. De rubriek was jammer genoeg wat kleiner dan gepland; 3 ipv 6 pony's. Toch was het al een flinke opsteker dat ze daar op kop mocht lopen. En wat liet ze zich geweldig zien bij haar ererondje; genieten! Missie geslaagd en nu mooi zien te houden voor het eind van de dag. Tussendoor wat prachtige rubrieken bekeken en langzamerhand Candora klaargemaakt. We vonden haar eigenlijk mooier dan op de premiekeuring, al staat er een hele andere pony zo in het dikke haar. In een mooie rubriek werd ze vierde geplaatst van de vijf pony's. Prima, dit was echt een pony waarvan we ook niet goed wisten wat te verwachten; dat kon alle kanten op. Ze staat mooi weer in de wei en wij blijven heel erg blij met haar.

Eind van de dag: tijd voor de kampioenschappen. Kriebels komen toch iets terug; stél je toch eens voor dat.....?! Dromen mag! Ze was iets onrustig in stap, onze kleine driftkikker. Maar wat kan ze zich toch presenteren met koppie en oortjes erop. En dan hoor je het verlossende woord: "Nederlands Jeugdkampioen kleine maat is geworden: nummer 106 Giddy-Up van Nieuwen Ampsen!!!" Ze flikt het gewoon wéér; onze grote kleine trots prolongeert haar titel! En ook nu weer ging ze prachtig door de baan tijdens haar ereronde. Kippevel. Aan het eind van de dag stond ze weer in de baan bij het Wilhelmus. Wat een mooi moment, met een aantal prachtige kampioenen naast ons, waarvan een aantal zéker extra gegund waren. Jullie weten wie we bedoelen. Gefeliciteerd!!

Natuurlijk willen we iedereen bedanken voor de support en leuke felicitaties op welke wijze dan ook. En ook nu weer nog een extra bedankje naar Arend (onze chef was-team) en Sietse. Jongen, wat heb jij toch gevoel voor het voorbrengen. Mega bedankt voor je hulp en gezelligheid weer; toch mooi dat je van de ene naar de andere kampioen mocht sprinten ;-)

Foto: Kim Hennevelt

8-10 Nieuwe hengst op stal voor seizoen 2016.

Met de eerste 3-jarige Chesters in aantocht zijn we toch wat rond gaan kijken voor een nieuwe hengst. Chester kan natuurlijk nog op de oudere merries ingezet worden, maar het is ook weer leuk om een volgende stap te zetten. Hengstenboeken erbij en bij een paar hengsten wezen kijken; het leverde nogal wat discussies op, maar de knoop is doorgehakt. Volgend jaar huren we Elmar v.d. Egchelsehei van Joop Wolters. De veulens die tot nu toe zijn getoond werden geprimeerd en dochter J'Adore v.d. Hurkske Bossen werd zelfs algemeen veulenkampioen. Zij komt uit de bekende kampioensmerrie Adèle L.H. en aangezien wij wat familie van Adèle hebben, hopen we dat Elmar hier ook zal passen.

De weilanden zijn wat vol en dan moet je soms dingen beslissen die niet altijd leuk zijn. Onze hengstveulens Ieme (Sonneke x Chester) en Jagger (Candora x Chester) zullen binnenkort verhuizen naar Stal De Bosrand, waar ze opgefokt zullen worden. Ze gaan niet weg omdat we niet in ze geloven; verre van zelfs. Misschien zijn dit wel de 2 beste jonge hengsten die we momenteel hebben en ze hebben alletwee een interessant papier. Maar beiden zijn voor ons bij evt. goedkeuring bijna niet in te zetten hier op stal. In Donderen krijgen ze alle kansen, dus dan moet het verstand boven gevoel gesteld worden. Veel succes met deze jonge mannen; we hopen dat ze jullie geluk zullen brengen!


19-9 Chester sluit met mooie index jeugdfase af.

Hoewel we Chester na de aantallen en primeringen op onze eigen premiekeuring al door de jeugdfase heen hadden gekregen, was het nog even de vraag met wat voor index we dit af konden sluiten. Vandaag kwamen nog 5 nakomelingen in de baan. In Bunschoten liep een Chester-veulen van Gebr. Jeurissen op kop met premie; helaas was er geen premie voor hun enter. In Mariënheem 3 veulens, welke alle 3 geprimeerd werden. Even snel gerekend; onze mooie, lieve hengst gaat met een mooie index van 8,06 naar de volgende fase! Zijn we heel blij mee. Deze winter moet hij dus ook weer getoond worden op de hengstenkeuring. In december zal ook voor het eerst een zoon van hem op de jonge hengstenkeuring verschijnen; we gaan het proberen met Great Kid Whiz (moeder Bibian). Nog nooit hebben we een Nieuwen Ampsen-hengst op de hengstenkeuring gebracht, maar we vinden Whiz de moeite waard om in elk geval te laten zien. Afwachten maar!

Wat we ook het vermelden zeker even waard vinden: vandaag wederom een kampioensdochter voor Sonneke! Haar oudste nakomeling Wendy L.H. (drachtig van Chester!) werd vandaag middenmaat-, dag- en erekampioen in Vinkega! Mooie prestatie voor haar eigenaar dhr. Adema, nogmaals van harte gefeliciteerd.

Haar andere kampioensdochters:

  • Yonneke L.H. (middenmaats- en dagkampioen)
  • Bonneke L.H. (middenmaats-, dag-, en erekampioen + Nederlands Kampioen middenmaat)
  • Cayo v. Nieuwen Ampsen (merrieveulen kampioen)
  • Giddy-Up v. Nieuwen Ampsen (algemeen veulenkampioen, 2x jeugdkampioen kleine maat waarvan 1x ook algemeen + Nederlands jeugdkampioen kleine maat)

Trots op onze Sonneke; wat een toppertje!


8-8 Wat een droomkeuring; twee kampioenen in de wei!

Gisteren was het weer dé dag van het jaar voor onze pony's; de jaarlijkse premiekeuring in Gendringen. Voor het eerst op één dag, dus even wennen maar ook wel erg lekker. Wij hadden 16 pony's opgegeven; het veulentje van Bibian bleef thuis omdat hij er op dit moment net even niet was. Maar nog 15 pony's en bijna alles in de ochtend, dus even aanpoten. Als eerste natuurlijk de veulentjes; Jagger, Ieme en Ikz11 kregen alledrie een premie met nette plaatsingen. Geen kopnummers, dus even tijd om de echte drukte bij de jeugd te organiseren. Gelukkig hadden we een dreamteam bij ons, dus dat ging prima. High5 beet de spits af bij de jaarlingen en is één van onze favorietjes. Wat hebben we van haar genoten gister. Ze pakte dan ook de kopplaats. Haleska presenteerde zich daarna weer zó mooi. Wat is ze toch leuk, en wát een mooi voorhandje heeft ze. Ook zij wist een kopplaats te halen. Ons andere zwarte jaarlingetje Hearkje deed het hen na, ook voor haar een 1e plek. Wat een leuk spannetje zijn de zwarte dames toch. Havana, ons stresskipje, liep in dezelfde rubriek achter Hearkje aan op de 2e plek. Alle vier de jaarlingen kregen een enterpremie.

De twenters dan: Gee Thanks Dad was na het wassen de verrassing; stond opeens een hele dame en we wéten dat ze zich in de ring kan presenteren. Dat deed ze dan ook, en wederom een kopplaats. Tegelijk met haar liepen in de andere ring Go4it en Glossy. Twee druktemakers waardoor de beweging soms niet uit de verf komt. Spannend dus! Gelukkig viel de stress nog wat mee en werden ze 3e en 5e geplaatst, maar wel beiden met premie. Superblij mee. Giddy-Up was de volgende en dat is er natuurlijk eentje waar op gelet wordt. Best lastig en extra spannend, maar ze blijft toch een echte raskikker en met haar charme liep ook zij naar de kop. Als laatste jeugdpony GoGo Girl. Een makkelijke beweger en de rust zelve; heerlijk dier. Ze mocht op kop wegstappen, maar moest uiteindelijk een nog beter bewegende pony voorlaten. Maar net als de andere 4 kreeg ook zij een premie en daarmee dus voor alle jonge Chester-nakomelingen een premie. Beter kan niet! Maar dan besef je dat de vier kleine maats-rubrieken allemaal gewonnen zijn door een Nieuwen Ampsen-pony en dat je dus al kampioen bent, alleen wisten we nog niet met welke. Dan loop je al super genietend en trots in een mooie rij richting de baan. Zo gaaf!! We dachten zelf dat het tussen Haleska en Giddy-Up zou gaan en uiteindelijk mocht Giddy inderdaad weer een titel toevoegen aan haar al zo mooie erelijst, nl. kleine maats jeugdkampioen 2015. Knap dier!

De oudere dieren begonnen wij met Fachenda. In de wei werden we steeds blijer van haar en ze kan ook goed bewegen. Een 2e premie werd haar deel; zijn we zeker niet ontevreden over. Dan een tijdje lekker relaxed keuring kijken, want pas aan het eind van de dag kwamen onze laatste 2 troeven. Candora liet zich mooi zien en mocht als kopnummer opstellen. Arianne was de hele dag aardig relaxed, maar de zenuwen sloegen hier vreselijk toe; wat zou haar merrie dit keer krijgen? Vreugde bij het rood-wit-blauwe lint; nu weer een 1e premie op haar naam. Die hoeft nooit meer mee, dachten we toen nog. Bonneke liet bij haar rubriek oud-kampioenen weer zien dat ze bewegen kan en we vonden haar er ook mooi op staan. Ook voor haar weer het mooie 1e premie lint. Op naar de kampioenschappen met Candora. Zenuwen waren weg; 1e premie stond er weer op en meer hadden we niet voor ogen. Groot was de verrassing toen de anderen de baan mochten verlaten en Candora overbleef. Middenmaatskampioen! Wat een mooi moment, en doordat het vorig jaar zo anders liep dan gedacht kwamen de emoties bij Arianne helemaal los. Wist zij veel dat het nog niet klaar was; in het dagkampioenschap wist zij ook de andere 3 maten te verslaan. En dan staat ze daar opeens in het midden met het rood-wit-blauwe kampioenslint om; onze mooie lieve Candora. Echt ronduit fantastisch en amper te bevatten. Het erekampioenschap was een stap te ver; zoals we al hadden verwacht werd de prachtige klasse-merrie Anika v. Stal Koordes weer erekampioen. Herald en familie nogmaals gefeliciteerd met jullie superknappe dame; erg gegund.

Natuurlijk moeten we ons dreamteam in het zonnetje zetten. Sietse, wat bracht je onze pony's super voor! Arnold gaf ze zonder problemen aan jou over, en dat zegt wel wat. We hebben je al 100x bedankt, maar bij deze nogmaals. Piet die ondanks zijn blessure weer present was, de doorbijter. Iets rustig aan gedaan, maar wanneer je nodig was stond je er. Bedankt weer! Marijke, super dat je er weer bij was. Niets verleerd ;-) Achter de schermen geen stress door de toppers Marije, Ilone en Annika. Alles stond op tijd en tiptop in orde klaar. Wout, goede timing om in Gendringen aan te komen; fijn dat je even bij kon springen in het kampioenschap van de jeugd. Anny heeft natuurlijk nog wat sfeerfoto's gemaakt; altijd leuk. De pony's waren weer superschoon door de inspanningen van Arend bij het wassen. Iedereen super bedankt; volgend jaar weer?? ;-)

Zelf hebben we de meeste jeugd op de foto gezet; van de week gaan we dat allemaal even updaten. Hopelijk ook met de kampioensfoto's van Leontien; altijd leuk.

En wij? We genieten nog even na....

Haleska

24-7 Helaas geen veulen voor Lonneke + keuringstijd

Wat jammer! We twijfelden al een tijdje of Lonneke wel drachtig was. Hoewel ze niet hengstig toonde was ze ook niet zo diep als normaal. De ene week dachten we dat het niet kon missen, de week daarop was het weer van mmmm, kon toch weleens leeg zijn. En als je zo twijfelt is het vaak mis, en zo ook in dit geval. Deze week stond ze dan toch hengstig. Balen, ze is natuurlijk al iets op leeftijd en zelf hebben we nog geen nakomeling van haar lopen. Hopelijk volgend jaar een mooi veulentje bij haar.

En over 2 weken is het alweer tijd voor de premiekeuring! Wij hebben 16 pony's opgegeven. Alle veulens en jeugd gaan mee en dat zijn er al 13; drukke ochtend dus aangezien het dit jaar allemaal op 1 dag gaat gebeuren in Gendringen. 's Middags mogen ook Fachenda, Candora en Bonneke de baan nog in. We duimen dat de premies een beetje mogen vallen zoals we ze thuis inschatten, maar da's natuurlijk altijd weer afwachten. Gelukkig hebben we de hulptroepen weer compleet; op naar een mooie, gezellige en sportieve dag!


29-6 GoGo Girl Twenterkampioen op 1e Zomerkeuring Oost-Nederland!

Gisteren was het zover; de 1e Zomerkeuring Oost-Nederland. Een keuring die Arianne mede had georganiseerd, dus veel drukte vooraf en de nodige zenuwen of alles wel goed zou verlopen. Gelukkig kunnen we nu zeggen dat het prima is gegaan. Mooie bezoekersaantallen, rubrieken met veel kwaliteit, een goed jurykoppel die per microfoon fijne uitleg gaf en veel positieve reacties van deelnemers. Super dat dit initiatief zo goed is ontvangen.

Zelf hadden we 6 pony's ingeschreven. Izzytoff was met nog geen maand oud de benjamin van de keuring. Hij liep in een kleine rubriek op kop door zich prima te laten zien voor zo'n jonkie. Leuk! Daarna onze opgewekte zwarte enter Haleska. Een kleintje; ze meet momenteel maar 82 cm en dus opgegeven bij de mini's. Ze liep iets met de rem erop door de spanning, maar de jury gaf haar erg mooi commentaar op haar bouw; een raskikkertje met extra mooie voorhand. Daarom ook een kopplaats voor haar. Super begin natuurlijk. Havana was de volgende en oef, wat was die gestresst. Erg jammer, want het is een goede beweger en dat kwam er nu totaal niet uit. Desondanks een 3e plek én een beetje bagage voor richting de premiekeuring.
Daarna de twenters. Als eerste Go4it. In type de mooiste van de jeugd, maar ook zij was behoorlijk nerveus. Beweging kon veel beter en dus loop je verdiend een paar plekken naar achter. Ook voor haar was een 3e plek weggelegd. Gelijk de rubriek daarna was het de beurt aan GoGo Girl. Die was al behoorlijk naar ons toegegroeid en na de wasbeurt zag ze er knap uit. Ze liet zich vrij makkelijk voorbrengen; vond het ook best iets spannend maar liet zich goed zien; bewegen kán ze en dan het koppie en de oortjes erop; leuk! Zij wist ook een kopplaats te veroveren.

Als laatste Bibian. Die stond in een hele knappe rubriek waar we ons van tevoren al over verlekkerd hadden. Na een stukje zo-moet-het-niet-opstelwerk van Arianne liet Bibian zelf gelukkig wel zien wat ze kan en zo stond ze op een mooie 3e plek.

In de kampioenschappen dus drie pony's. Izzytoff was kapot na een dagje indrukken; kun je toch goed merken dat hij nog erg jong is. Haleska liet zich prima zien, maar er was simpelweg een betere enter die dat kampioenschap opeiste. Voor het twenterkampioenschap liep GoGo Girl relaxed door de baan; stappen kan ze goed, en mooi door het lichaam. Toch moest Arianne even een keertje extra op haar nummer spieken toen het nummer van de kampioen werd omgeroepen. Het was toch echt GoGo geworden! Wat gaaf, en supermooi voor Arend, Arnold's vader. Hij is de trotse eigenaar van deze sterke merrie en heeft altijd zo in haar geloofd. Wat gunnen we hem dit! Het algemeen kampioenschap was een stap te ver; tegen de prachtige en erg sterk bewegende Anastacia of Duke Stable kon ze niet op. Maar wij zijn ontzettend blij met haar prestatie én met de andere pony's. De jeugd heeft veel geleerd, Arianne qua voorbrengen ook en daar ging het om. Missie geslaagd!

In principe hebben we nog 3 pony's opgegeven voor Heteren a.s. zaterdag, maar gezien de voorspelde hittegolf is dit op losse schroeven komen te staan. Woensdag weten we of dit doorgaat, anders zal onze volgende keuring de premiekeuring worden. Dan wordt het weer spannend en zullen we zien hoe ze geprimeerd gaan worden.


2-6 Bibian houdt traditie in ere met hengstveulen

Bibian liep sinds enkele dagen met het geboortehalster. Niet omdat het er al echt op leek; slechts wat zucht en geen raar gedrag. Maar haar moeder Sita was soms een stiekeme en ach, halster hing toch maar werkeloos te hangen. Voor de zekerheid maar om dus. Vanochtend vroeg ging het alarm en toen Arnold in de wei kwam lag het veulen er al achter. Over tempo gesproken! Omdat ze toch echt wat vroeger was dan bij de vorige keren hadden we stiekem de hoop dat hier nou eindelijk haar 1e merrieveulen op de wereld stond. Maar nee, wederom een zoon voor onze Bibian; dat is nummer 4. Volgend jaar maar weer in de herkansing dan ;-) Vader van dit veulen is Euforie v.d. Wechterholt.


18-5 Chester-veulens

Het is natuurlijk leuk om zelf mooie veulens in de wei te hebben; we zijn erg blij met de jonge aanwas. Zelf hebben we tot nog toe 2 hengsten en 1 merrie; de merries hebben we geloof ik aan de klanten gegund! Tot nu toe zijn er 6 Chester-veulens geboren buiten onze wei en dit waren allemaal merries. Hoe leuk is dat? We hopen dat ze uitgroeien tot mooie dames die het goed zullen doen in de keuringsbaan en later in de fokkerij. Gefeliciteerd allemaal!

Edit; hadden we niet moeten melden. Eerstvolgende veulen was gelijk een hengst. Sorry fam. Spronk! En daarna wederom een merrietje.


15-5 Zomerkeuringen in aantocht

In Mariënheem zal deze zomer voor het eerst de Zomerkeuring Oost-Nederland plaatsvinden, en wel op zondag 28 juni. Een initiatief van een vijftal enthousiastelingen die ook graag een zomerkeuring in deze hoek van het land wilden zien. Altijd een gok, zeker in deze tijd, maar gelukkig met vooral veel enthousiaste reacties vanuit de leden van de fokverenigingen waarvoor het bestemd is: Twente, West-Overijssel/Flevoland, Oost-Veluwe en onze IJsselstreek. Hopelijk schrijft het merendeel hiervan ook in en weten ook de bezoekers deze zomerkeuring te vinden.

Met redelijk veel jeugd in de wei hebben we dit jaar besloten maar weer eens e.e.a in te schrijven voor dit soort zomerkeuringen; een mooi platform om de jonkies wat te laten leren. Mariënheem is natuurlijk lekker dichtbij; daar gaan dan ook de meeste pony's mee naartoe. De 2-jarige GoGo Girl en Go4it mogen mee, evenals de enters Haleska en Havana. Ook Candora en haar veulen Jagger zijn opgegeven; wellicht mag ook Fachenda of Sonneke + veulen nog mee. We gaan voor een mooie en gezellige zomerkeuring en hopen op veel deelnemers zodat de 1e zomerkeuring een mooi succes zal worden.

Ook in Ammerzoden doen wij altijd graag mee. Dit jaar is het verplaatst naar Heteren en ach, dat is voor ons helemaal makkelijk aan te rijden. Glossy, Hearkje en High5 zullen we voor deze keuring op de trailer zetten.

We hebben er weer zin in!


30-4 Weer twee veulens rijker!

Gisteren liet Sonneke duidelijk zien dat er wat aan zat te komen; zoveel hars en melk hebben we in jaren niet gezien bij haar. Haar gedrag was echter nog rustig. Toen we merkten dat zij haar weigenootje Candora zat was, hebben we haar apart gezet. Een half uurtje later begon ze te veulenen. Een heel mooi hengstje heeft ze nu naast zich lopen; wij zijn erg blij met Ieme.

Ook Bonneke liep al over tijd. Bij haar was het andersom; al een paar dagen erg druk qua gedrag, maar in het uier deed ze nog niet al te veel. Vanochtend na het opstaan even door het raam gekeken en daar liep ze toch wat te draaien. Even in de gaten houden en ja hoor; ook zij vond het tijd om haar veulen te showen. Eigenlijk hadden we het niet verwacht, maar wederom een merrietje voor Bonneke; de derde op rij.

Het was dus vandaag genieten in de wei met onze drie jonge vosjes!!


25-4 Eerste veulen geboren

Het eerste veulen is gearriveerd! Voor het derde jaar op rij was het Candora die ons haar veulen als eerste liet zien. Heerlijk in het ochtendzonnetje werd vrijdag haar veulen Jagger geboren; net als vorig jaar een mooi vos hengstje. Kijkt mooi attent de wereld in, zit goed bot in en is correct gebouwd. Een lekker eigenwijs ding die zich al niet al te veel van moeders aantrekt.

Ook Sonneke en Bonneke zijn inmiddels een aantal dagen over tijd. We zijn benieuwd wanneer we hun veulens mogen verwelkomen.

  23-02: Stamboekopname Fachenda

Afgelopen zaterdag hadden we weer stamboekopname in Ulft. Hier is Fachenda opgenomen met een mooie lijst, én we hebben weer een grote maats merrie in de wei: Fachenda is namelijk op 100 cm gemeten.

De drachtige merries doen het prima; bij alle vijf is nu goed te zien dat ze drachtig zijn. Nog een maandje en dan hopen we de eerste veulens te verwelkomen; we zijn zoals altijd weer érg nieuwsgierig.

Ook de jonkies doen het goed; we zijn er erg tevreden over.

Helaas hebben we wat kleine problemen met het updaten van onze website na een gewijzigde versie bij de webhost. Hier en daar zult u dus dingen zien die niet helemaal kloppen of pagina's die leeg zijn; hier zijn we mee bezig!


2-11: Nieuwe eigenaar voor Wonder

Het zat er al even aan te komen, maar toch is het even kaal in de wei. We hadden enige tijd geleden al besloten dat Wonder ons mocht verlaten voor de juiste belangstellende. Pas kwamen Herbert Beunk en Miriam Boswinkel voor haar kijken en zij wilden haar graag hebben. Zij hebben een mooi koppel vossen en daar paste nog wel een mooie zwarte merrie tussen. Vanochtend hebben ze haar opgehaald. Toch even slikken, vooral voor Arianne. Wonder was de eerste merrie waarmee zij leuke successen behaalde en één van haar favorieten in de wei; altijd haar koppie erop. Maar met de flinke aanwas moet je soms lastige keuzes maken. Gelukkig lijkt dit een heel fijn adres én hebben we nog een mooie dochter van haar lopen; hopelijk groeit Haleska net zo mooi uit als haar moeder. Herbert en Miriam; veel geluk én plezier met deze mooie dame. We houden contact!


19-10: Giddy-Up Nederlands Kampioen!

Wauw, wat een dag! Vandaag mochten we met Giddy-Up afreizen naar Lunteren om daar deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap: een prachtige afsluiter van het keuringsseizoen met alle regionale kampioenen bij elkaar. En dan hoop je dat je in je rubriek in elk geval een beetje mee kunt komen. Dus toen Giddy de kopplaats pakte, waren wij al blij en trots. Op zo'n keuring vooraan staan is natuurlijk al heel speciaal. Aan het eind van de dag de kampioenschappen en dat is spannend. Wát gaaf als je dan beseft dat het nummer dat ze omroepen bij ónze Giddy hoort! De Nederlands Jeugdkampioen kleine maat bij ons in de wei; wie had dat gedacht? Nadat halfzus Bonneke (beiden hebben Sonneke als moeder) vorig jaar al Nederlands Kampioen middenmaat werd, was het nu de beurt aan haar jongere halfzusje. Wij genieten nog even door....

De vorig jaar door ons verkochte Fiddle Dee Dee van Nieuwen Ampsen van dhr. Van Ginkel uit Renswoude mocht als Utrechtse kampioene ook opdraven in de rubriek tweejarige merries kleine maat. Een fraaie 3e plek in een forse rubriek van 8 pony's werd haar deel. Een prachtig resultaat waar we dhr. Van Ginkel nogmaals van harte mee feliciteren.

Chester-zoon Handy-Boy van de Zwarte Weg van dhr. Boeve uit Oosterwolde mocht de afdeling Noord-West Veluwe vertegenwoordigen. Een vijfde plaats was er voor hem in deze mooie klasse veulens.

Wij kijken zeer tevreden terug op de Nationale Keuring 2014 in Lunteren. We feliciteren alle eigenaren van de fraaie kampioenen.


21-9 Kleine nieuwsupdate

Het weiland werd weer wat vol, dus wat knopen doorgehakt; Ever en Cayo zijn inmiddels verhuisd naar Markelo waar een enthousiaste nieuwe eigenaar vast veel plezier van hen gaat krijgen. Hopelijk volgend jaar twee gezonde veulens bij hem. Ook hebben twee hengstveulens én een jaarling hengst onze weilanden verlaten. Nu staat alleen Wonder nog actief te koop; voor deze mooie merrie zoeken we nog eenmooi adres om haar carrière te vervolgen.

Sinds gisteren zit het keuringsseizoen er voor de Chester-nakomelingen op. In Bunschoten helaas geen veulenpremie voor Hedwig, maar voor Hugo in Mariënheem was wél een oranje lint weggelegd. Zo komt onze hengst met een mooie index uit dit seizoen; zijn we erg blij mee. In Bunschoten ook nog een leuke opsteker; vorig jaar hadden we Fiddle Dee Dee verkocht aan dhr. Van Ginkel en zij behaalde voor hem het jeugdkampioenschap in de kleine maat. Nogmaals van harte!29-8 Succes Chester-zoon en drachtige merries

Afgelopen zaterdag vond de keuring in Scherpenzeel plaats. Hier was onder andere Handy Boy v.d. Zwarte Weg voor ingeschreven; een zoon van Chester uit de mooie Oona. Hij behaalde daar het reserve veulenkampioenschap! Een hele prestatie, omdat de keuring daar bekend staat om zijn sterke zwarte pony's in de midden- en grote maat; Handy Boy was de enige vos bij de veulens! Erg leuk, zeker voor zijn eigenaar dhr. Boeve, voor wie dit het debuut op een shetlandkeuring was. Smaakt naar meer!! Nogmaals proficiat.

Helaas een kleine tegenvaller in Kapel-Avezaath, waar Glossy geen enterpremie haalde doordat ze erg druk was.
Jammer! Maar verder gaat het boven verwachting. Dit jaar nog 2 veulens aan de keuring; eens zien of zij ook hun premie kunnen pakken zodat we met een mooie index dit keuringsseizoen af kunnen sluiten.

En als we het dan toch over veulens hebben: ook hier zit het dekseizoen er weer op. Alle merries zijn redelijk makkelijk drachtig geworden; alleen Lonneke werd pas laat hengstig en moet nog door de 3 weken. Zij loopt samen met Cayo en hun veulens nu bij Ches in de wei. Alles is gedekt met Chester met uitzondering van Bibian; we zijn beiden erg gecharmeerd van Euforie v.d. Wechterholt en wilden er graag een veulen van. Als alles goed gaat kunnen we die dan ook verwachten in 2015.


10-8 Geslaagde keuring en Giddy-up kampioen

Zo, het zit er weer op! Onze premiekeuring is weer achter de rug en is voor ons zeer geslaagd verlopen. Voor het eerst moesten we afreizen naar het mooie paardensportcentrum Diekshuus in Gendringen waar we erg hartelijk ontvangen zijn. Mooie en gezellige locatie; hopelijk kunnen we hier de komende jaren blijven.
De opgetrommelde hulptroepen waren al vroeg aanwezig en zo konden we relaxed beginnen. Eerst de veulens; 7 stuks opgegeven die allemaal als vader Chester hebben. Háski beet de spits af met een derde plek in zijn rubriek. Voor Hrimfaxi was een tweede plek weggelegd, met direct achter hem Habibi. Persoonlijk zien wij ze liever andersom, maar Habibi was iets druk in de stap dus vrijdag konden we het hier goed mee eens zijn. Háski en Habibi blijven in elk geval allebei voor de opfok; maar eens zien hoe ze uit gaan groeien.
Dan de merrieveulens. High5 is misschien wel ons beste veulen, maar zat net in zo'n lekkere groeispurt dat ze er net nu niet helemaal is; een vierde plek was haar deel. Havana hadden we een tijdje niet gezien en haar moeder geeft duidelijk milkshake. Maar wat is dit een sterke tante! Erg leuk veulen. Ook voor haar een 2e plaats. In de laatste rubriek voor ons kwamen Hearkje en Haleska. In deze rubriek kregen we dan ook nog een kopnummer te pakken met Hearkje! Zij was in haar eerste weken nog geen favoriet bij ons, maar die groeit enorm mee en het wordt een knappe dame. Haleska liep op een nette 3e plek. De plaatsingen waren dus heel netjes, maar het belangrijkste was dat ze alle zeven geprimeerd werden. Superblij mee!
Dan de oudere merries. Eerst onze driejarige Ever or Never (v. Now or Never). Zij pakte zoals verwacht een 2e premie met een derde plek. En daarmee is haar moeder (en die van Bibian), de vos Sita van 't Mentink, preferent geworden met allemaal Nieuwen Ampsen-nakomelingen! Hoewel we haar eind vorig jaar verkocht hebben naar Duitsland, zijn wij hier zelf uiteraard ook nog érg blij mee! Sara en Judith; jullie ook gefeliciteerd met jullie preferente dame. Cayo dan; die zit de laatste twee jaar steeds precíes achter de 1e premies en we hadden ons voorgenomen haar dit jaar top te presenteren en toch een keer te proberen die 1e erop te krijgen. Maar haar veulen Hrimfaxi had het dikke gras hard nodig, dus we kozen voor hem. Daardoor was ze zelf wat te dik en gebeurde het haar wéér; tweede plek met een 2e

premie, nummer één verdiende wel die 1e. Weer close, maar goed te begrijpen. Een verrassing voor ons was de tweede premie van de 5-jarige kroonmerrie Candora. We wilden haar dit jaar voor het laatst laten zien, maar die gaat nu zéker volgend jaar weer mee. Bonneke liet zich weer als vanouds zien bij de oudkampioenen; we hoorden van veel mensen dat ze weer onder de indruk waren van haar bewegingen. Dus voor haar weer met gemak een 1e premie.
Tevreden konden we de vrijdag afsluiten.
En dan de jeugd op zaterdag. Zelf zijn we erg blij met het weitje jeugdpony's; wat zou de jury ervan vinden? Eerste rubriek leverde een 1e en 2e plek op; GoGo Girl is in de wei misschien niet gelijk degene die iedereen eruit pikt, maar zit zeker goed in elkaar en wat was die mooi geworden van de wasbeurt! Ze presenteerde zich ook nog eens erg goed;
makkelijk over haar goede benen. Achter haar stond Gee Thanks Dad; met haar opvallend lichte kleurtje viel ook zij positief op. Fijn begin. Daarna Go4it; ook zij liet zich prima zien. Ze moest een erg mooi zwart merrietje voorlaten,
maar met een tweede plek waren wij erg blij. Als laatste enter mocht Giddy-Up de baan in. En dat is dus juist wél degene die er vaak (mag bijna zeggen: altijd) uitgepikt wordt in de wei. Veel snit, mooi behang en goede lijnen. Giddy kan ook nog eens makkelijk bewegen, alhoewel ze even wat druk werd en daardoor de stap wat minder makkelijk was dan normaal. Maar het was genoeg voor de kopplaats. Blij! Dus ook voor de vier jaarlingen van Chester een premie.
Fantastisch! Wij kunnen met de beperkte nakomelingen bijna niet selecteren; nagenoeg alles komt op de keuring. En als dat dan wel allemaal geprimeerd wordt, kun je daar best trots van worden. Goed gedaan Chester!
Ook nog een twenter bij ons; de grote maat Fachenda. Ook haar vonden we knap kijken. Zij pakte ook een tweede plek (veel 2e plekken dit jaar!)
Resultaat: met GoGo Girl en Giddy-Up naar het kleine-maatskampioenschap. En daar werd Giddy eruit gepakt als kampioene! Dus dan ook nog door voor het algemeen kampioenschap. Altijd weer een mooie afsluiter van de zaterdag; vier mooie jonge pony's bij elkaar die strijden om die titel. En wát gaaf als die titel mee naar Laren gaat; Giddy-Up wist de jury ook hier te overtuigen en zo mocht ze worden opgesteld als algemeen jeugdkampioen!!! Wauw, wat gaaf. Na het algemeen veulenkampioenschap van vorig jaar heeft ze zich gewoon mooi door ontwikkeld en nu pakt ze ook deze algemene titel. Supertrots op onze mooie dame.
Al met al dus een hele mooie keuring. Zulke dagen kunnen wij niet zonder de hulp van anderen. Dus: enorm bedankt Arend voor het wassen. Piet, Sietse, Marije, Corina, Anouk, Anny, Dineke en Karin voor het helpen bij het voorbrengen, poetsen, chauffeuren en aanmoedigen. Dankzij jullie konden we er vrij relaxte en vooral gezelige dagen van maken. Toppers!!! Contracten voor volgend jaar liggen klaar; graag even komen ondertekenen

11-6 Laatste veulen eindelijk geboren

Hè hè, eindelijk is ook het laatste veulen op de wereld. Lonneke heeft ons flink laten wachten; ze was een maand over tijd. Gisterochtend begon ze opeens flink te draven en toen ging het ook snel. Er werd al stiekem wat gerekend op een
hengstje en dat is ook het geval. De maand extra is hem nog niet echt aan te zien; het is maar een uk en ook nog niet mega sterk. Maar dat komt wel. Eindstand voor dit jaar: 4 merries en 4 hengsten. Over het algemeen zijn we erg tevreden. De veulens kunnen eigenlijk allemaal weer fijn bewegen en hebben een mooiehouding. We zullen zien hoe ze uit gaan groeien.


28-4 Lopende band

Ach, als we dan toch bezig zijn.... Ook Bibian is vandaag bevallen. Bij haar hadden we wel het gevoel dat het niet heel lang meer zou duren, maar zó snel??? Nee, dat verwachtten we niet. Blijkbaar wilde ze niet achterblijven en zo hebben we er binnen 25 uur drie veulens bij gekregen. Ditmaal een knap en sterk hengstje met eenzelfde kolletje als oma Sita. Nu maar eens een plan van aanpak maken qua weilandjes, want het wordt krap in de veulenweitjes!!

Het wachten is nu alleen nog op Lonneke. Wat is de oude, hoogdrachtige dame mooi op het moment! We hebben daarom vandaag nog even wat fotootjes gemaakt en op haar pagina geplaatst....28-4 Twee veulens erbij
Binnen 12 uur zijn we weer twee veulentjes rijker! Cayo bleef wat stilstaan in ontwikkeling dus we verwachtten het nog niet helemaal, ook al had ze 's nachts al wel de melder op. Maar onder het eten zagen we haar opeens wel heel verdacht gaan liggen en jawel, daar werd haar hengstveulentje geboren. Onder de (grote) ogen van Lynne, wat is dat mooi en puur om te zien. Hrimfaxi werd begroet met een dikke welkomstzoen, zoals op de foto te zien is. De misschien wat tongbrekende naam betekent 'witte manen' en die naam past prima bij hem.
En dan Wonder! Wat hebben we getwijfeld over haar dracht. Normaal is ze véél dieper en ook konden we geen beweging vernemen. Toen ze gister ook nog eens vreselijk liep te dralen aan het hek bij de hengst sloegen de twijfels nog meer toe. Maar tijdens het nachtelijke checkrondje zag Arnold haar wel heel erg lopen. Ook waren we wat aan het testen met ph-strips en dat gaf 5,5 aan; een waarde waarbij normaal met een dag geveulend zal worden. Halster toch maar om gedaan en een half uur later ging de telefoon al en bleek ze te veulenen. Alleen daarmee waren we al blij, maar het bleek ook nog een merrietje te zijn!! Wonder staat eigenlijk op het verkooplijstje en wat wilden we graag nog een vrouwelijke nakomeling van haar hebben, zeker omdat volle broer Grand Slam het zo goed doet. Dus zeer gelukkig met Haleska!


22-4 Merrieveulen voor Sjirkje
Toch nog een pony waar je daadwerkelijk aan kunt zíen dat er wat aan zit te komen; dat is ook wel eens fijn. Sjirkje liep sinds gisteren met wat hars en vanmiddag had ze de melk aan d'r benen. Vanavond kreeg ze haar veulentje, een zwart merrietje! Die hadden we niet helemaal verwacht aangezien ze al een week overliep en ze dan in het verleden altijd hengstjes kreeg. Dus extra blij met Hearkje!


18-4 Merrieveulen voor Veerle
Ook dit jaar hebben we weer een veulen bij een 'leenpony'. De isabel Veerle vd Kastanje had ons 2 jaar geleden een hengstveulen van Sietse v. Vries gegeven. Vorig jaar mochten we haar weer inzetten en hebben we haar met Chester gedekt. Gisteren belde haar eigenaresse Erika dat Veerle ditmaal een dametje op de wereld heeft gezet. En ze ziet er goed uit, dus we zijn blij dat we weer gebruik mochten maken van deze merrie. De naam moet nog bedacht worden; Erika en haar dochter Lara zijn hier al druk mee bezig.


11-4 High5 geboren
Ook het tweede veulen is geboren! Vanochtend vroeg zette Bonneke haar mooie, gezonde merrieveulentje op
de wereld. Na FFW88 en Go4it is dit keer gekozen voor de naam High5. Wij zijn erg blij met deze mooie dame!


9-4 Eerste veulen geboren

En jawel, de eerste van2014 is geboren! Wederom de eer aan Candora die de spits afbeet afgelopen maandag. Blijft altijd leuk met haar omdat ze totaal niets laat zien. Ruim een uur ervoor nog wezen kijken, niets aan het handje. Lang leve de melder.... Toen de pootjes eruit kwamen bleek al dat Chester dit keer zijn kleur had meegegeven; een vosje! En het is een mooi gezond hengstje geworden. Hij krijgt de naam Háski, wat 'snelle' betekent. En nu op naar de volgende!

20-2 Sylvie is geboren
Dit keer geen ponynieuws, maar wel iets wat we toch graag met jullie willen delen.
Afgelopen maandag 17 februari is onze dochter en zusje Sylvie geboren. Een wolk van een dochter, en alles gaat goed met ons viertjes. Nu lekker genieten!


12-1 Eerste premie voor Chester
Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor de jaarlijkse hengstenkeuring. Chester moest als vijfjarige ook dit jaar weer opdraven. Omdat het voor ons privé niet helemaal goed uitkwam onze hengst zelf klaar te maken, hebben we 'm een maandje naar zijn geboortegrond gebracht; bij Fam. Van Asch is hij immers in prima handen. Hij stond er dan ook erg mooi voor en we kregen al veel te horen dat het dit jaar toch eigenlijk wel moest gaan lukken. In de baan liet hij zich
goed zien; hij bleef lekker rustig maar attent en liet een prima stap en draf zien. Met plaatsen is het dan altijd spannend. Je ziet dat hij een beetje naar achteren schuift en dan wordt het wel spannend; welke kant zou het kwartje
op gaan vallen. Uiteindelijk kwam hij op een vijfde plek terecht, maar... mét de felbegeerde eerste premie! Super, daar hadden we zo op gehoopt. Erg blij mee. Fam. Van Asch en hulptroepen; bedankt voor alles. Hij zag er echt knap uit.
 

15-8 Zeer geslaagde premiekeuring

 

De premiekeuring voor dit jaar zit er ook weer op! We hebben zelf vooral erg uitgekeken naar de veulenrubrieken. Thuis waren we érg tevreden over de eerste veulentjes van onze hengst No Words Needed, maar hoe zouden ze het in de baan doen en zou de jury ze kunnen waarderen? Altijd spannend, zo'n eerste jaargang.  Shutterfly hebben we thuis gelaten; hij was niet helemaal in de goede vorm. Helaas hebben we ook Lazou en haar veulen Salena (v. Mellow) thuis gelaten. Lazou gaf erg veel aan haar veulen, wat hen beiden aan te zien was  ;-)  Daarbij is Salena ook een poosje niet helemaal fit geweest. Op naar volgend jaar met deze 2! Dus nog 5 veulentjes overgebleven, allemaal van No Words. En wat ging het mooi! Ze kregen alle 5 premie, waarvan er maar liefst 4 op kop stonden. Dat kan niet beter... En onze grote Saba10i mocht opstellen als veulenkampioen overige maten, en later ook nog eens als algemeen veulenkampioen! Fantastisch, wat waren we daar blij mee. Zij is natuurlijk al best groot doordat het een heel vroeg veulen was, maar ze is eigenlijk altijd echt een goed gelijnd krachtpatsertje geweest die echt goed kan bewegen. Mooi dat ze dat ook even liet zien en zo een heel mooi begin voor onze jonge hengst.

 

Bij de jeugd hadden we niet zoveel; de laatste jaren hadden we wat minder veulens en ook nog vrij veel hengstjes. Maar ook deze twee dames lieten zien uit het goede hout gesneden te zijn. Rezah (v. Moviestar) was misschien een beetje de verrassing van de dag met haar kopplaats, maar wat kwam ze de laatste weken voor de keuring naar ons toe! Ze is nog érg jeugdig, maar daar houden wij wel van. Leuk dat ze zo mee kon draaien. Onze twenter Palu is hard gegroeid, inmiddels toch een middenmaatje geworden en helaas wat druk. Ze kan goed bewegen, maar liet dat nu niet helemaal zien. Maar op de tweede plek met een premie is natuurlijk prima op zo'n dag. Dik tevreden mee.

 

Tussen de middag mochten onze dochters hun beste beentje voorzetten. Nog goed geoefend thuis en met veel plezier de baan in. Lynne heeft met Giddy even een iets makkelijkere pony dan Sylvie, die voor haar eigen Myl1a koos. Thuis een hele brave pony, in de baan altijd wat drukker en sterker. Inmiddels kan ze daarmee ook goed laten zien dat ze dat wel aankan, maar het totaalplaatje van Lynne gaf nét de doorslag; zij had een puntje meer dan Sylvie en werd beste jeugdige voorbrenger van 5 tm 10 jaar. Op naar Lunteren! En mooi dat ze het daar dan weer lekker samen gaan doen; Sylvie zal dan mee de baan in gaan als aanjager. We kijken er nu al naar uit.

 

Na de pauze de driejarige merries. We dachten thuis dat Oli4a nét op het randje van 1e / 2e premie zou zitten en dat klopte. Dit keer kreeg ze het oranje lint op de 3e plek, de 1e 2 merries kregen een eerste. Ook Oli4a is nog erg jeugdig, dus maar eens zien hoe we haar er volgend jaar voor kunnen zetten. N8Prin6 werd in een hele mooie rubriek grote maats pony's als 2e opgesteld met wederom een 1e premie. Wat een druktemaker, maar ook wat een sterke merrie. Mooi om te zien. Myl1a is een merrie die altijd keurig haar 2e premies heeft behaald, en we wisten dat er dit jaar ook niet meer in zat. In het voorjaar is ze altijd zo mooi, maar zo half augustus is het niet helemaal haar tijd. Maar deze 2e premie heeft ze er mooi weer bij. Volgend jaar met (hopelijk) een veulen aan de voet gaan we het nog eens proberen voor die 1e.

Al met al dus weer een hele mooie dag. Een dag die we nooit kunnen bewerkstelligen zonder een heel team van mensen om ons heen. Inmiddels al heel wat jaren onze vaste voorbrenger Sietse, die dit jaar samen met Jeroen de meeste pony's voorbracht zoals alleen hij dat kan. Bedankt mannen, jullie waren top! Achter de schermen werd alles geregeld door Marije (ook nog eens chauffeur, waarvoor extra dank) en Marijke (wat leuk dat je er weer bij was!!). Ook Lynne, Sylvie en vriendinnetje Nina waren er maar druk mee. Caspar, bedankt voor het trotseren van de nattigheid van het wassen. Fantastisch dat je daar weer een handje bij wilde helpen; we hebben je al gezegd hoe blij we er mee zijn. Dus iedereen: bedankt! Nu lekker genieten van het mooie spul in de wei <3

 

 

Vervang deze tekst door informatie over jou en je bedrijf of voeg informatie toe die handig zal zijn voor je klanten.